Početna Broj 183 TEST: LG 27MU67 – Za „okorele“ igrače

TEST: LG 27MU67 – Za „okorele“ igrače

UltraHD monitor za potpuno uživanje u igrama nove generacije, ali i nešto više...

Poznato je da igračka industrija značajno doprinosi razvoju novih hardverskih rešenja, bilo da su u pitanju monitori, grafičke kartice, mrežna oprema ili periferni uređaji, kontroleri, tastature, miševi… Ipak, najvažniji aspekt svakog multimedijalnog sadržaja je vizuelni utisak koji on ostavlja na posmatrača, pa je tako i monitor najvažniji element svake igračke konfiguracije. A kada je o ekranima reč, bilo da se radi o televizorima, mobilnim telefonima ili monitorima, LG je uvek spreman da ponudi nešto više.

Za igranje…
LG 27MU67 je 27-inčni 4K UltraHD monitor sa odnosnom stranica 16:9 i fantastičnom rezolucijom od 3840 x 2160 piksela. Projektovan je tako da iz modernih igara (ali i filmova) izvuče maksimum po pitanju kolorita, oštrine prikaza, brzine osvežavanja i širokih uglova gledanja. Pored toga, monitor podržava AMD-ovu tehnologiju FreeSync s osvežavanjem od 40-60 Hz. FreeSync eliminiše „cepkanje” slike ili zastajkivanje koji se pojavljuju kad grafička kartica i monitor nisu sinhronizovani. Rezultat je iskustvo igranja bez poteškoća, s fluidnim pokretima i bez gubitka na brzini (usporenja i dodatno opterećenje grafičke kartice su najveća mana softverske sinhronizacije, koja je do sada bila jedino rešenje). FreeSync radi u kombinaciji sa kvalitetnijim AMD grafičkim karticama, naročito sa modelima koji su optimizovani za 4K rezoluciju.

LG 27MU67 je opremljen kvalitetnim IPS panelom sa Dynamic Action Sync (DAS) načinom rada, tako da je ulazno kašnjenje (input lag) svedeno na gotovo zanemarljivih 9,7 ms, što ovaj model čini jednim od najbržih UltraHD monitora na tržištu. Pomoću tastera Game Mode igrači mogu da prilagode podešavanja monitora za svaku igru pojedinačno (postoje tri programirana režima, dva za first person shooter igre – FPS i jedan za strategijske igre u realnom vremenu – RTS), a sjajnom utisku doprinosi i tzv. Black Stabilizer, funkcija koja dodatno osvetljava tamna područja i može da pomogne da se lakše uoče detalji kao što su skriveni predmeti ili neprijatelji. Konačno, funkcija Flicker Safe smanjuje „titranje” slike i zamaranje očiju tokom dugih igračkih sesija na računaru.

27MU67-7

…i posao
U slici koju 27MU67 pruža neće uživati samo gejmeri, već i svi korisnici kojima je tokom rada potreban ekran visoke rezolucije sa jasnim i postojanim prikazom detalja. Tu je veća karakteristična mogućnost deljenja ekrana, koja se aktivira iz padajućeg menija koji nudi 8 predefinisanih konfiguracija. Dual Link Up funkcija, s druge strane, omogućava istovremeno povezivanje dva različita uređaja (računar, mobilni telefon, video plejer…), uz odvojeno prikazivanje slike na podeljenom ekranu (pritom se jedan uređaj povezuje preko Display porta, dok drugi koristi HDMI vezu).

Specijalno konstruisani IPS 4K panel obezbeđuje konzistentnu reprodukciju boja iz bilo kog ugla gledanja i, prema fabričkim podacima, prikazuje više od 99 posto sRGB spektra za verodostojniju reprodukciju boja. Ekstremno visoka sRGB i CMYK gama boja obezbeđuje visoko realističan prikaz boja, dok kontrast, dinamika i jasnoća prikaza ostaju na najvišem nivou. Drugim rečima, arhitekte, projektanti, grafički dizajneri, animatori, video-montažeri, producenti i svi drugi profesionalni korisnici koji se u svom radu oslanjaju na kvalitetan prikaz svojih kreacija, neće naći mnogo boljih opcija po ovoj ceni. Osim toga, ovaj LG monitor nudi fabričku kalibraciju sa unapred definisanim podešavanjima, a opremljen je HDMI ulazom za podršku 4K rezoluciju pri frekvenciji osvežavanja od 60 Hz.

Reč-dve o nedostacima
Kako ništa nije savršeno, tako i LG 27MU67 ima nekoliko nedostataka na koje treba skrenuti pažnju, ali nijedan od njih ne predstavlja „deal breaker”, niti će ozbiljnije uticati na raspoloženje ciljne grupe korisnika.

Pre svega, nedostaju USB portovi, što je zaista čudno, budući da postoje dva HDMI, Display Port 1.2 i mini Display Port 1.2. Drugo, sporije osvežavanje IPS panela, kao njihova „prirodna” karakteristika, može u nekim situacijama dodatno produžiti vreme reakcije igrača (npr. u brzim simulacijama vožnje), a i veća cena ovih panela uticala je na to da se ovaj model nađe u višem cenovnom rangu svoje klase. Pored toga, osvetljenje od 300 cd/m2 u realnim okolnostima nije toliko snažno koliko smo očekivali, ali daleko od toga da nije dovoljno. Konačno, nedostaju opcije za podešavanje visine, rotacije i nagiba ekrana, što je minus na račun ergonomije.

U poređenju sa profesionalnim 4K monitorima, LG 27MU67 svakako zaostaje za zvučnijim imenima, ali zaista nema čega da se stidi i može da ponese titulu najboljeg poluprofesionalnog UltraHD monitora koji će zadovoljiti najširi spektar kupaca, i to na duže vreme.

LG 27MU67
Dijagonala: 27 inča
Rezolucija: 3840×2160
Panel: IPS
Konekcije: 2 x HDMI 1.4a, Display Port, mini Display Port, 3,5mm stereo out
Zvučnici: nema
Dimenzije: 643x 438,6 x 250 mm
Težina: 7,8 Kg
Cena: 79.990 RSD
www.lg.com/rs

Leave a Reply