Početna Broj 178 TEST: LG 34UC97 – 4K zakrivljenje

TEST: LG 34UC97 – 4K zakrivljenje

Veličina je bitna

blank
ATV & NAUTICA 2020

3D je definitivno dinosaurus koji čeka da i poslednji njegove vrste polako odumru, i drago nam je zbog toga. Ova tehnologija nikada nije doživela svoj vrhunac jer nijedna verzija nije dala dovoljno dobar rezultat bez štetnih posledica. Gaseći svoju egzistenciju, 3D je ostavio prostora za nove tehnologije, a visoke rezolucije (2,5K, 4K, 8K…), zakrivljeni monitori i ultraširoki odnosi stranica (21:9) polako osvajaju deo po deo te publike. Monitor koji svojom egzistencijom uzima sve to od posrnule 3D tehnologije ima ekran dijagonale 34“ i odaziva se na LG 34UC97. U pitanju je naslednik prošlogodišnjeg modela oznake LG 34UM95, od kojeg se ponajviše razlikuje po tome što pomenuti UM95 nema zakrivljen ekran. Realno, LG 34UC97 je pre svega tehnološka demonstracija sile, i svega onoga što LG može i ume. Praktično rukavica u lice konkurenciji (iz zaleta, napunjena malterom), koja prilično boli.

Zbog ultra wide odnosa stranica (21:9) dijagonala od 34“ deluje zaista velika, jer je u poređenju sa monitorima od 30“ sa 16:9 odnosom po površini približne veličine. Kako je namenjen surovim profesionalcima, dizajn je vrlo bitan element, pa novi 34UC97 ima izuzetno lep dizajn i veoma čvrsto stoji na jednoj hromiranoj metalnoj nožici. Da je namenjen profesionalcima govori i činjenica da pored dva HDMI i Display port konektora, ovaj monitor ima i dva Thunderbolt priključka, pa neće biti stran ni Mac korisnicima. Za verni prikaz brine se odlični IPS panel sa SRGB od 99% i „sumanutom“ 3440×1440 rezolucijom, a posebno se zahvaljujemo kompaniji LG za premaz protiv bleštanja.

ATV & NAUTICA 2020

Velika radna površina idealna je za rad sa nekoliko aplikacija paralelno ili sa aplikacijama koje imaju „vremensku traku“ (timeline) za montiranje audio/video-materijala. Zakrivljenje vam omogućava da se dodatno udubite u ono što radite, a opet nije veliko, pa nekako deluje prirodno i ne zahteva da gledate levo-desno, već sve pratite perifernim vidom. Ovo je posebno izraženo kada gledate neki video-materijal, jer imate osećaj kao da ste u bioskopu.

Zbog svojih fizičkih karakteristika ergonomija je manje izražena, pa čak i nepotrebna, jer sigurno zakrivljeni ultraširoki monitor nećete stavljati uspravno i okretati levo-desno. Otklon od dvadesetak stepeni je nešto na šta možete računati, a što neće predstavljati problem, jer je u pitanju visokokvalitetni AH-IPS panel koji ima fantastične uglove gledanja i gotovo nikakvu distorziju u zavisnosti od ugla gledanja.

Kontrola glavnih parametara se obavlja preko bradavičastog džojstika sa donje strane, koji kad ga jednom „napipate“, olakšava kontrolu nad najbitnijim elementima. Meni je standardno dobar i predstavlja logičan napredak u odnosu na prošlogodišnje modele, a izdvojićemo veoma korisna četiri moda rada: Custom, Photo, Cinema i Game, pa predlažemo da u zavisnosti od sadržaja obavezno odaberete odgovarajući režim. LG 34UC97 dozvoljava istovremeni prikaz sadržaja sa dva različita ulaza, pa čak i odvajanje video i audio komponenata. Zbog širokog odnosa stranica prikaz dve različite slike ne predstavlja nikakav problem, niti previše utiče na parametre rada, čak je i preporučljiv ukoliko vam odgovara. Nikakav problem ne predstavlja povezivanje na Windows i Mac OS istovremeno, pa možete raditi u Excel tabeli u Windowsu na levoj polovini i Photoshopu u Mac OS okruženju na desnoj strani. Deljenje ekrana ima čak osam predefinisanih opcija, pa možete odabrati onu koja vam najviše odgovara, a velika dijagonala omogućava udoban rad i kad se ekran podeli na tri dela po vertikali.

Ne treba ni spominjati da je igranje posebno zabavno sa zakrivljenim monitorom, a kada virtuelno vozite automobil, motor ili avion, imate utisak da ste na asfaltu (u vazduhu). Zbog visoke rezolucije, za pravo uživanje u kvalitetnim igrama vam treba veoma jaka (poželjno dve) grafička karta, ali ako imate skoro 170.000 dinara za monitor, dve grafike od po 50.000 vam neće predstavljati nikakav problem.

LG 34UC97 predstavlja zaista izuzetan monitor koji nudi mnogo toga i definitivno nije namenjen prosečnom korisniku. Za montiranje materijala, rad u nekoliko različitih operativnih sistema, igranje sa stilom i gledanje filmova sa zakrivljenim stranicama, teško da ćete na tržištu monitora naći bolje. Visoka rezolucija nudi veliku radnu površinu a SRGB od 99% verni prikaz svega što na njega povežete, što je izuzetno bitno profesionalcima. Sve ostalo samo je lep bonus na ono što dobijate u paketu, pa planiramo da budemo dobri i da dodamo LG 34UC97 na spisak želja koji šaljemo Deda Mrazu.

LG 34UC97
Dijagonala: 34 inča, odnos strana 21:9
Rezolucija: 3440×1440 piksela
Tip panela: IPS
Odziv: 5 ms
Ulazi: Thunderbolt x2, HDMI x2, DisplayPort
Izlazi: USB 3.0 x2, 3,5 mm
Cena: 169.990 RSD
www.lg.com/rs

Leave a Reply