Početna Broj 182 TEST: LG 34UM67 – Monitor za nove navike

TEST: LG 34UM67 – Monitor za nove navike

LG i AMD u misiji „reinventinga“ PC monitora

Panasonic TV

Bez ikakve dileme, jedna od stvari po kojoj će ova godina ostati upamćena jeste dramatična ekspanzija monitorskih tehnologija, koje su temeljno „protresle“ ovaj segment tržišta.

Uzevši u obzir eksponencijalnu ekspanziju vizuelnog sadržaja u digitalnoj formi, ne čudi da su proizvođači monitora uvideli da se na tom talasu može veoma unosno poslovati. Količina video-klipova koji se na dnevnoj bazi pregledaju, otpremaju, kreiraju, ne samo da je impresivna nego je čak i zaprepašćujuća. Isto se može reći i za fotografije, a pri svemu tome potreba da se izađe na kraj sa svim informacijama u svim formatima zahteva multitaskikng, što mnoge korisnike navodi na kupovinu drugog ili čak trećeg monitora.

Najbolji telefoni 2019

Iz perspektive kompanije LG očigledno rešenje za potrebe modernog kreatora i potrošača digitalnog sadržaja jesu ultra-wide monitori u formatu 21:9. Kompanija je čitavu priču sa 21:9 monitorima započela modelima dijagonale 29 inča, i videla je da itekako postoji tržišni potencijal, ali da je neophodno dodatno unaprediti recept kako bi se zaintrigirani korisnik pretvorio u kupca. Problem sa modelima od 29 inča je u tome što su zbog svog odnosa stranica izuzetno pravougaoni i tanki. Drugim rečima, vidno polje korisnika koji je normalno udaljen od monitora neće biti pokriveno isključivo sadržajem na monitoru. Najjednostavnije i praktično jedino rešenje za ovaj „problem“ je veći monitor. Kada se upali LG 34UM67 i učita Windows 10, jedino što ćete videti je ogroman prozor u blistavi digitalni svet. Jednostavno, teško je ostati ravnodušan na impresivnu sliku masivnog IPS panela od 34 inča, „razvučenog“ u 21:9 format. Gledanje pravilno formatiranih video-klipova i filmova je doživljaj za sebe. Veoma tanka ivica monitora i dizajn stope i postolja utiču na to da kad sedite u mraku i gledate monitor, imate utisak da slika „lebdi“ u prostoru ispred vas.

Drugi faktor koji je snažno uticao na formiranje tržišta monitora u 2015. godini jeste nastavak ekspanzije popularnosti igranja na PC-u. Uprkos mnogobrojnim i očigledno potpuno neosnovanim procenama da je PC kao gejming platforma „jednom nogom u grobu“, situacija je takva da igranje na PC-u nikad nije bilo masovnije i popularnije. Očigledno pronicljivi menadžeri kompanije LG uvideli su tu činjenicu i zaključili da bi za dalju ekspanziju njihove liderske pozicije na tržištu 21:9 monitora bilo od koristi ako bi on bili idealan izbor PC gejmera. U tu svrhu, LG je u 34UM67 implementirao podršku za AMD FreeSync tehnologiju.

AMD FreeSync je predstavljen početkom godine na CES-u. Za samo devet meseci na tržište je lansirano čak 20 monitora, različitih rezolucija, veličina i tipova panela. Brzina ekspanzije AMD FreeSync tehnologije je impresivna. Razloge treba tražiti u tome što ona rešava decenijske probleme svih PC gejmera i to bez ikakvog dodatnog finansijskog troška, u okviru krajnje cene monitora. Naime, AMD FreeSync omogućava da se kompatibilna grafička kartica i monitor direktno „dogovaraju“ oko iscrtavanja sadržaja na monitoru. Bez AMD FreeSync tehnologije, „frejmovi“ ili slike koje se šalju iz memorije grafičke kartice, mogu biti iscrtavane na dva načina – sinhronizovano sa „osvežavanjem“ panela ili bez sinhronizacije. U prvom slučaju, ako je osvežavanje panela 75 Hz, kao što je situacija sa LG 34UM67, a grafička kartica ne može da izrenderuje 75 sličica u sekundi, pojaviće se efekat „seckanja“ ili zastajkivanja. To ume da bude frustrirajuće i zamarajuće, te se PC igrači u 90% sličajeva odlučuju na igranje sa isključenom sinhronizacijom, tzv. V-sync off. Međutim, kada je sinhronizacija isključena, dolazi do pojave drugog artifakta – tzv. „cepanja“ slike. Ovaj „efekat“ podjednako frustrira, ali zbog performansi su PC gejmeri navikli da trpe.

AMD FreeSync rešava oba gore opisana problema, i sve što zahteva je minimalno AMD R9 285 ili R9 380 grafička kartica i monitor poput LG 34UM67, povezan preko DisplayPort 1.2a standarda. Kada su ta dva hardverska uslova obezbeđena, ostaje samo još da se sa softverske strane „otkvači“ AMD FreeSync opcija unutar AMD Catalyst drajvera. Kada jednom iskusite igranje sa uključenim AMD FreeSyncom, zaista je vrlo, vrlo teško vratiti se nazad na klasične monitore koji ne podržavaju ovu tehnologiju. Jednostavno, efekat je takav da imate utisak da su gore opisani artifakti još više naglašeni. To je psihološki efekat one izreke „čovek se lako navike na bolje“, u kombinaciji sa najgorom kletvom „da Bog da imao, pa nemao“.

Zašto smo se odlučili baš za ova dva citata? Ako se odlučite za LG 34UM67, definitivno vas čeka uživanje u čulu vida, ali budite upozoreni da će biti vrlo teško da se posle tog iskustva igrate na bilo kom drugom monitoru ili PC-u koji ne podržava AMD FreeSync.

LG 34UM67
IPS panel, dijagonale 34 inča.
1 DisplayPort ulaz, 1 HDMI ulaz, 1 DVI-D ulaz, 1 audio-ulaz, 1 audio-izlaz

Leave a Reply