Početna Broj 181 TEST: LG 55UF950V – Sve je u detaljima

TEST: LG 55UF950V – Sve je u detaljima

LG Ultra HD TV pravljen po meri videofila i audiofila

LG se drži svoje ustaljene satnice lansiranja novih modela televizora. Kolekcija za 2015. godinu ugledala je svetlost dana tokom aprila, a kao što smo već i navikli, dok stignu do nas prođe još mesec-dva. Stoga je jun mesec kada obično dobijamo priliku da se poigramo sa njima, pa je tako bilo i ovog puta. A kako se pokazalo, noviteta za „igru“ ima više nego dovoljno.

Ovogodišnja perjanica u ponudi kompanije LG je model 55UF950V. Reč je o vrhunskom modelu, sa koje god strane da ga zagledate i „secirate“. Inženjeri iz kompanije LG ovog puta su se zaista potrudili i obratili su pažnju i na najsitnije detalje kako bi sveukupan doživljaj gledanja TV programa i video-sadržaja bio na vrhunskom nivou.

Počećemo od najočiglednijeg – ekrana. Na osnovu oznake modela verovatno ste mogli da zaključite da je ovde reč o dijagonali od 55 inča. Ekran je zasnovan na IPS tehnologiji, naravno sa podrškom za 3D, a tu je i sada već podrazumevana 4K rezolucija. Po svemu sudeći, Full HD rezolucija već danas može da se nazove retro tehnologijom. Jeste da još uvek nema dovoljno 4K video-materijala, ali televizori definitivno postaju spremni za njih. Uostalom, nedavno je i YouTube doneo podršku za 4K video, pa smo sigurni da će u skorijoj budućnosti sve prednosti 4K ekrana biti u potpunosti iskorišćene.

LG se na ovogodišnjim modelima, uključujući i ovaj, pobrinuo da čak i standardni HD signal dobro izgleda na 4K ekranu. Za to je zaslužna 4K Resolution Upscaler tehnologija, koja svoj posao obavlja veoma inteligentno. Ipak, primetna je razlika u odnosu na prirodnu 4K rezoluciju, ali ćete isto tako primetiti i znatno poboljšanje kvaliteta slike u odnosu na uobičajenu Full HD rezoluciju.

2_239986-4000x2969

Ovaj model poseduje i ugrađen 4K HEVC dekoder. High Efficiency Viceo Coding (HEVC) je standard za video-kompresiju koji je nastao kao „naslednik“ H.264/MPEG-4 AVC standarda, i očekuje se da će u budućnosti postati standard za 4K video-kompresiju, a LG je već spreman za njega. 3D funkcionalnost je takođe podržana. LG ne odustaje od svoje pasivne 3D tehnologije, koja se pokazala veoma dobrom – daleko je jeftinija od aktivne 3D tehnologije, pa za „sitne pare“ možete da dokupite koliko god želite polarizacionih 3D naočara i da upriličite pravi 3D kućni bioskop sa prijateljima.

Primetili smo još jednu interesantnu pojavu. Prošle godine fokus je bio na zakrivljenim ekranima. Oni jesu interesantni i tehnološki napredni, ali se pokazalo da ih tržište nije najbolje prihvatilo, što zbog (pre)visoke cene, što zbog suženog vidnog polja. To je verovatno jedan od razloga zašto je LG 55UF950V zasnovan na uobičajenoj „ravnoj“ tehnologiji ekrana. Ipak, moramo da naglasimo da u ovogodišnoj ponudi postoje i modeli sa zakrivljenim ekranima, pa je kupcima ostavljeno da izaberu tehnologiju ekrana koju žele da imaju u svojoj dnevnoj sobi.

LG se pobrinuo da i na druge načine obezbedi vrhunski kvalitet slike. Na ovom modelu iskorišćena je ColourPrime tehnologija te kompanije, predstavljena na njihovim novim modelima monitora, koja donosi 20% više boja od standardne game boja. Posledica toga je mnogo više vidljivih detalja na tamnim delovima slike (mračnim scenama i lokacijama koje se nalaze u senci). U kombinaciji sa Ultra Clarity Index (UCI) sistemom, koji zahvaljujući odabranoj tehnologiji panela visoke rezolucije i procesorskoj snazi daje maksimalno tečnu reprodukciju (bez „nazubljenih“ ivica objekata), dobijamo izuzetan kvalitet slike. Uz specijalno dizajniran IPS panel dobija se i pun kvalitet boja, bez obzira iz kog ugla se gleda.

UF95-(A)_13

Pored vrhunske slike, LG nije štedeo ni kada je zvuk u pitanju. Tako na ovom modelu imamo Harman Cardon zvučnike, i to u 4.2 specifikaciji. Ukupna snaga audio-podsistema je čitavih 60 W, što ga čini jednim od „najglasnijih“ audio-sistema u klasi televizora. Naravno, i kvalitet zvuka je fantastičan. Dupli bas obezbeđuje moćne niske tonove, a činjenica da su niskotonci izdvojeni daje ostalim zvučnicima priliku da se „koncentrišu“ na srednje i visoke tonove. S obzirom da su zvučnici usmereni na tri različite strane, dobija se i sasvim pristojan surround (okružujući) efekat. Ovde dolazimo do još jedne potvrde razmišljanja o detaljima. Zakrivljeni dizajn postolja ima i svoju upotrebnu svrhu. Oblik je osmišljen tako da „prikuplja“ i fokusira zvučne talase i da ih usmerava ispred televizora, ka gledaocima, čime se još više poboljšava audio-utisak.

Naravno, ovde se radi o pametnom televizoru, koji se zasniva na WebOS 2.0 platformi. Prednost ove platforme je što ne zahteva prekid gledanja TV programa ili nekog multimedijalnog sadržaja da biste koristili funkcije koje ona nudi. Umesto toga, preko postojeće slike, pojaviće se ikone u donjem delu ekrana, uz čiju pomoć možete da obavite poslove koje želite. Dovoljno jak procesor obezbeđuje trenutno odgovaranje na komande i lak multitasking. LG nudi veliki broj premijum (već predefinisanih) aplikacija, ali i prodavnicu u kojoj se nalazi veliki broj dodatnih aplikacija i igara koje možete da instalirate na svoj televizor. A da bi se ostvarila dobra kontrola tog sadržaja, neophodan je i dobar daljinski upravljač. Sada već čuveni Magični daljinski kompanije LG nudi direktan pristup određenim komandama, lako upravljanje putem kontrole pokreta, kao i podršku komandovanja glasom.

Ovi novi detalji koje smo pomenuli u tekstu upotpunjeni su i uobičajenim funkcionalnostima LG televizora (integrisani multimedijski plejer, bežična mrežna konekcija, snimanje „živog“ TV sadržaja…), i oni zaokružuju ovaj proizvod u jednu dobro osmišljenu i „upakovanu“ celinu.

LG 55UF950V
Ekran: 4K UHD 3840×2160, Edge LED, IPS, 55 inča, 3D (pasivni sistem)
Konektori: HDMIx2, USB 3.0, USB 2.0×2, RF ulaz, kompozitni video-ulaz, komponentni video-ulaz, SCART, digitalni optički audio-izlaz, PC audio-ulaz, izlaz za slušalice, LAN, WLAN (Wi-Fi, MHL-HD, Wi-Fi Direct, DLNA, WiDi), CI slot
Tjuneri: Analogni, DVB-T2, CVB-C, DVB-S2
Zvuk: Harman Kardon 4.2, 60W (10Wx6)
Ostalo: WebOS, 3D naočare (2 kom), Magični daljinski, HEVC kodek, ColorPrime, 4K Upscaler, Time Machine…
Cena: 403.999 RSD
www.lg.com/rs

Leave a Reply