Početna Broj 183 TEST: LG G4 Stylus – Olovka pravi razliku

TEST: LG G4 Stylus – Olovka pravi razliku

Veoma upotrebljiva verzija popularnog modela sa većim ekranom i namenskom olovkom, uz poneki kompromis

Pre nekoliko meseci smo pisali o novoj perjanici ponude kompanije LG, modelu G4, moćnom aparatu sa dobro balansiranim karakteristikama. Tada smo pohvalili većinu njegovih osobina i primenjenih rešenja, uz napomenu da mnogo toga jednostavno prevazilazi potrebe većine korisnika. Zbog toga nas je prijatno iznenadila vest da nam na testiranje dolazi pristupačnija varijanta označena kao G4 Stylus, sa nešto slabijom listom tehničkih specifikacija, ali zauzvrat sa većim ekranom i namenskom stylus olovkom, odakle potiče i naziv modela koji danas predstavljamo.

Namena
Prethodnih nekoliko godina prisutan je trend razvoja različitih varijacija najboljih modela koje proizvođači imaju u ponudi. Time se koristi snaga brenda i prepoznatljivog imena, uz mogućnost pravljenja kompromisa i postizanja niže cene, kao i kombinovanja osobina tako da budu zadovoljene potrebe specifičnih grupa korisnika. G4 Stylus je očigledno namenjen onima koji žele pravi fablet, sa prostranim ekranom, ali i namenskom olovkom za brzo skiciranje i hvatanje beleški korišćenjem rukopisa. Osnovni dizajn uveliko podseća na jačeg „brata“, uz prepoznatljive komandne tastere sa zadnje strane, ispod objektiva kamere.

Nekoliko puta do sada smo isticali koliko nam se dopada mogućnost uključivanja/isključivanja aparata i podešavanja jačine zvuka korišćenjem kažiprsta, pogotovo dok telefon držimo u jednoj ruci. Udoban položaj na dlanu obezbeđuje i zakrivljena površina pozadi, sa poklopcem baterije izvedenim od elastične plastike, koja teksturom i bojom podseća na obrađeni metal. Pomenuta kamera je nešto slabija nego kod osnovnog modela, ali su njenih 8 megapiksela i kvalitet snimaka na veoma visokom nivou. Takođe, zadržan je laserski auto-fokus senzor, koji obezbeđuje izuzetno brzo fokusiranje čak i u uslovima slabijeg osvetljenja, ali su ukinuta napredna manuelna podešavanja i fotografisanje u RAW formatu.

Kvalitetne video-klipove moguće je snimati u punoj HD rezoluciji (1080p) brzinom od 30 slika u sekundi. Svidelo nam se i što je prednja kamera u rezoluciji 5 Mpx, budući da je snimanje selfija postalo obavezna aktivnost bezmalo svih članova društvenih mreža. Ekran je poveliki, dijagonale 5,7 inča, u rezoluciji 720×1280 piksela, takvoj da nije moguće raspoznati pojedinačne piksele. To znači da je slika izuzetno oštra i jasna, a boje IPS panela su pravilno zasićene i sa dobro odmerenim kontrastom, čak i pri oštrijim uglovima gledanja.

G4_Stylus

Olovka
Naravno, jedna od zanimljivijih spcifičnosti ovog modela jeste posebna olovka smeštena u unutrašnjost kućišta, u otvoru sa gornje strane. Stylus olovka nije elektronska, što znači da može da funkcioniše i na bilo kom drugom telefonu ili tabletu, ali je vrh veoma tanak i precizan. Premda je dužina olovke sasvim odgovarajuća za udobno korišćenje, izgleda da nažalost u kućištu nije bilo mesta za nešto deblje rešenje, pa je metalni stylus tanak svega nekoliko milimetara. I pored toga dobro leži u ruci i može se upotrebljavati duže vreme bez zamora.

Olovka je, kao što smo rekli, upotrebljiva u svim aplikacijama kao zamena za upravljanje potezima prstiju, ali je najkorisnija u programima za pisanje rukopisom i skiciranje. LG je obezbedio QuickMemo+ sa mnoštvom opcija za podešavanje boje, debljine i vrste linija, a tu je i poveliki broj dodatnih aplikacija nezavisnih proizvođača u kojima će stylus doći do izražaja. Iako se ne može meriti sa elektronskim olovkama koje na svojim modelima poseduju neki konkurenti, ova olovka je više nego upotrebljiva i u našim testovima se pokazala korisnom, pa verujemo da će pronaći svoju vernu publiku.

Efikasnost
Rekli smo da su prilikom projektovanja ovog modela pravljeni kompromisi. I pored toga, malo je zadataka koje možete postaviti pred G4 Stylus, a na koje on neće odgovoriti trenutno i na zadovoljstvo korisnika. Možda najveću zamerku predstavlja relativno mala količina internog prostora za smeštaj aplikacija i podataka. Nominalno je to 8 gigabajta, ali prema našem iskustvu korisniku ostane nešto više od polovine, jer sistemske datoteke zauzmu preostali prostor. Moguće je da to zavisi od verzije uređaja, pa ostavljamo malu zadršku da nismo u pravu. Srećom, u sistemskim podešavanjima Android platforme u verziji 5.0.2 postoji opcija instalacije aplikacija na micro SD karticu, što rešava problem.

Kad smo već kod Androida, treba reći da je preinstalirana posebna verzija korisničkog okruženja LG UX 4.0, sa pratećim prilagođavanjima i dodatnim softverskim alatima kao na originalnom G4 modelu. To uključuje instalaciju dodatnih tema i opciju isključivanja telefona duplim tapom, koja nam se toliko svidela. Čitav sistem pogoni procesor sa 4 jezgra i radnim taktom od 1,2 gigaherca, sa 2 gigabajta radne memorije. Posebno pohvaljujemo vek baterije koja nas je veoma prijatno iznenadila, pretpostavljamo zahvaljujući manje zahtevnom ekranu. Tu je i Adeno 306 grafički čip za brzo prikazivanje vizuelnih efekata i tranzicija, ali i pomoć pri igranju zahtevnijih video-igrica na prostranom ekranu. Uz dodatne module koji, pored onih obaveznih, uključuju FM radio i NFC, dobijamo aparat sa veoma malo ograničenja po pitanju realnih mogućnosti i upotrebljivosti u praksi.

LG G4 Stylus
OS: Android 5.0
Procesor: Qualcomm Cortex-A53, quad-core, 1.2 GHz
Memorija: RAM 2 GB, Storage 8 GB, micro SD
Kamera: 8 Mpx, FullHD / 5 Mpx (front)
Ekran: IPS LCD, 5.7“, 720×1280 px, 258 dpi
Povezivanje: HSPA, WiFi, BT, NFC
Ekstra: GPS, FM radio, stylus olovka
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije: 154 x 79 x 9,6 mm, 163 g
Cena: 34.990 RSD
www.lge.com/rs

Leave a Reply