Početna Broj 183 TEST: LG Magna – Veliki ekran i divna „leđa“

TEST: LG Magna – Veliki ekran i divna „leđa“

Zabavni predstavnik srednje klase sa odličnom selfi kamerom

U martu ove godine kompanija LG je na međunarodnom sajmu u Barseloni predstavila četiri smartfona niže i srednje klase, na Android platformi. U pitanju su Magna, Spirit, Leon i Joy. Ovoga puta ćemo se usredsrediti na najvećeg člana – Magnu. Iako pripada samom vrhu srednje klase, ipak je njen predstavnik u svakom smislu, a pre svega je veoma konkurentan po pitanju cene.

Magna stiže sa ekranom HD rezolucije i gustinom od 294 piksela po inču, čime je u potpunosti opravdala članstvo u svojoj klasi, s obzirom da visoka klasa telefona ima ekrane Full HD rezolucije. HD rezolucija doprinosi da baterija ovog modela traje duže.

Dizajn je jednostavan, ali sa prijatnom krivom na pozadini, pa telefon odlično leži u ruci. Zadnji panel je od plastike sa izrezbarenom teksturom, što doprinosi da telefon ne klizi iz ruke. Ovakva tekstura zaista predstavlja veliku prednost i novinu u odnosu na druge predstavnike srednje klase, kod kojih zadnji panel uglavnom krasi samo obična, glatka plastika. Zbog izabranih materijala sâm aparat je lagan i prijatan za nošenje.

Prednji deo telefona je kvadratne osnove, i najveći deo površine pokriva ekran. Zadnja maska može da se skida, a ispod nje se nalazi baterija koja može da se izvadi i po potrebi promeni, što kod nekih drugih smartfona nije moguće, bar ne na jednostavan način. Ispod zadnje maske se takođe nalaze slotovi za SIM i micro SD karticu. Na zadnjem panelu se nalaze i tasteri za regulisanje jačine zvuka i taster za uključivanje / isključivanje, odnosno otključavanje / zaključavanje telefona. Kao ni ceo zadnji panel, ni ovi tasteri nisu glatki, već prijatne teksture radi lakšeg korišćenja, ali je potrebno vreme da se naviknete da se svi potrebni tasteri nalaze sa zadnje strane aparata, kao i na njihov položaj. Ponekad imate utisak da nisu postavljeni na najbolji mogući način. Osim otključavanja aparata putem tastera na poleđini uređaja, moguće je koristiti i knock kôd, odnosno dupli klik na ekran, koji se tada uključuje i postaje spreman za korišćenje.

Ispod „haube“ nalazi se procesor sa četiri jezgra koji radi na 1,3 GHz, i radna memorija kapaciteta 1 GB. Kao i kod drugih telefona ove klase, nema dovoljno slobodne interne memorije. Telefon stiže sa 8 GB interne memorije, međutim korisniku je dostupno tek nešto više od 3 GB – pa je naš savet da mu pridružite i micro SD karticu većeg kapaciteta (podržani su kapaciteti do 32 GB).
Rezolucija zadnje kamere je 8 megapiksela, kvalitet fotografija je odličan i u rezoluciji od 3264 x 2448 tačaka. Kamera ima LED blic i autofokus, što je za svaku pohvalu. Prednja kamera nudi fotografije rezolucije 5 megapiksela, i odlična je za sve selfi fanatike.

Magna radi na Lolipop verziji Android operativnog sistema i obučena je u LG korisnički interfejs. Zajedno odaju sjajan utisak, a lepo je videti ovakav softver u telefonu srednje klase.
LG Magna ispunjava sve zahteve srednje klase. Bilo bi možda bolje da je rezolucija ekrana malo veća, ali to nije neophodno – dizajn je jedan od najboljih u klasi, pa je Magna sigurno među vrhunskim predstavnicima svoga reda.

Obe kamere su odličnog kvaliteta, sa dodatnim modovima za vaše fotografije, a aparat je kompatibilan i sa selfi štapovima. Prostor za skladištenje predstavlja najveći problem, jer danas 8 GB memorije stvarno nije dovoljno prosečnom korisniku pametnog telefona. Jeste da postoji mogućnost dodavanja memorijske kartice, ali i ona je ograničenog kapaciteta od 32 GB i predstavlja dodatni trošak. Ovo je jedina stavka na kojoj LG nije trebalo da štedi kod ovog modela.
Sve u svemu, za ovu cenu dobijate odličan aparat visoke srednje klase.

LG Magna
OS: Android OS, v5.0.1 (Lollipop)
Ekran: IPS, 5 inča; 1280×720 piksela
Procesor: MediaTek MT6582, QC na 1,3 GHz
Memorija: 1 GB; 8 GB; slot za microSD karticu (do 32 GB)
Kamera: 8 Mpx, 1080p, autofokus, blic/ 5 Mpx
Povezivanje: WiFi, Bluetooth 4.1, 3.5 mm priključak
Ostalo: akcelerometar, senzor blizine, FM-radio, GPS
Baterija: 2540 mAh
Dimenzije: 139 x 69 x 10 mm; 137 g
Cena: 225 EUR

Leave a Reply