Početna Broj 184 TEST: LG Nexus 5X – Najava budućnosti

TEST: LG Nexus 5X – Najava budućnosti

Novi Nexus nudi uvid u novine i budućnost Android platforme

Panasonic TV

Korisnici, a posebno programeri mobilnih aplikacija, po pravilu sa velikim nestrpljenjem očekuju pojavu novih Nexus modela. Još od ranih dana, ova serija služi Googleu da predstavi tehnološke novine svoje Android platforme – pre svega softverske, ali i hardverske. Modele, u saradnji sa Google timom, izrađuju partneri koji i inače proizvode Android pametne telefone. Kao vesnik verzije 6.0 Android platforme – već poslovično po slatkišima nazavane Marshmellow – iz LG fabrike nam je stigao Nexus 5X, dopadljiv i praktičan uređaj sposoban da zadovolji potrebe ogromne većine korisnika.

Jednostavno i praktično
Novi Nexus izgledom podseća na neke od svojih prethodnika. Imamo isti svedeni dizajn koji se ne ističe šljaštećim detaljima, ali zauzvrat deluje pouzdano i robusno. Kućište je izuzetno tanko, sa mat finalnom obradom čvrste i kvalitetne plastike. Izrađuje se u tri osnovne boje, za svačiji ukus. Na prednjoj strani ističu se samo odlični stereo zvučnici i prostrani ekran dijagonale 5,2 inča, u punoj HD rezoluciji (1920×1080 piksela). Radi se o IPS LCD panelu, a slika je jasna i oštra, sa vernim bojama, dobrim kontrastom i ravnomernim osvetljenjem. Pozadi, iznad povelikog „nexus“ logotipa, smešteni su čitač otiska prsta (vidi okvir) i objektiv kamere sa malim dual-LED blicem. Radi se o proverenom velikom senzoru (kao na kompaktnim namenskim aparatima) u rezoluciji 12 megapiksela, sa laserskim automatskim fokusom i velikim otvorom blende za bolje rezultate pri slabijem osvetljenju. Nedostaje samo optička stabilizacija za perfektan kombo, ali je zauzvrat „selfie“ kamera u nešto višoj rezoluciji (5 Mpx).

ATV & NAUTICA 2020

Kompanije-LG-i-Google-predstavile-najnapredniji-Nexus-do-sada_Fotografija_2

Taman kako treba
U medijima se može pročitati da ovaj model pripada srednjoj klasi. Zaista, ako se uporedi sa perjanicama ponude većine proizvođača, uključujući i prethodni Nexus 6, „petica iks“ može delovati kao slabiji uređaj. U praksi, razlika u funkcionisanju i upotrebljivosti praktično se ne može primetiti. Uostalom, dva procesora koji se prema potrebi za snagom naizmenično uključuju, 2 gigabajta radne memorije i Adreno 418 grafički čip svakako nisu konfiguracija koja se može nazvati problematičnom. Pre bismo rekli da je potaman za bezmalo sve kategorije korisnika. Jedini nedostatak može predstavljati izostanak mogućnosti proširenja memorije micro SD karticama, ali je zauzvrat tu 16 GB internog prostora za smeštaj podataka. Naravno, Nexus 5X poseduje GPS komponentu i sve obavezne modula za povezivanje i umreživanje, uključujući i NFC. SIM kartica je ona najmanja, nano, ali kod domaćih operatera bez problema možete da je dobijete umesto postojeće. Što se tiče senzora, pored sada već standardnog žiroskopa, kompasa, detektora pokreta i blizine, imamo još barometar i pomenuti čitač otiska prsta. Sve opisano čini kompletan paket koji obezbeđuje veliku upotrebnu vrednost i omogućuje bezmalo sve funkcionalnosti koje korisniku mogu da zatrebaju.

Biometrija
Jedan od noviteta na Android 6.0 platformi je unapređena sistemska podrška za biometrijske senzore, pre svega čitač otiska prsta. U vremenu kada telefon sve ozbiljnije služi kao zamena za novčanik i kada se pojavljuju alternativne metode autentifikacije korisnika, ovaj dodatak je više nego dobrodošao. Na modelu Nexus 5X smo videli jednu od njegovih boljih izvedbi. Kružni senzor smešten je pozadi, ispod kamere, tako da kažiprst prirodno „pada“ na to mesto kada aparat uzmete u ruku. Dovoljno je da prislonite prst i telefon će se otključati, a ovu vrstu detekcije korisnika možete da koristite i kao zamenu za lozinke u brojnim drugim slučajevima. Podešavanje i „učenje“ vaših otisaka jednostavan je i brz proces, očitavanje je gotovo trenutno i bez grešaka, tako da zaslužuje sve pohvale.

Kao vesnik verzije 6.0 Android platforme – već poslovično po slatkišima nazavane Marshmellow – iz LG fabrike nam je stigao Nexus 5X, dopadljiv i praktičan uređaj sposoban da zadovolji potrebe ogromne većine korisnika.

LG Nexus 5X
OS: Android 6.0
Procesor: Qualcomm Cortex-A53, quad-core, 1.44 GHz + Cortex-A57, dual-core 1,82 GHz
Memorija: RAM 2 GB, Storage 16 GB
Kamera: 12 Mpx, FullHD / 5 Mpx (front)
Ekran: IPS LCD, 5.2“, 1080×1920 px, 423 dpi
Povezivanje: HSPA, WiFi, BT, NFC
Ekstra: GPS, čitač otiska prsta, barometar
Baterija: 2.700 mAh
Dimenzije: 147x72x7,9 mm, 136 g
Cena: 72.960 RSD
www.lg.com/rs

Leave a Reply