Početna Broj 183 TEST: Logitech MX Master – Gospodar miševa

TEST: Logitech MX Master – Gospodar miševa

Dizajnerski i funkcionalni naslednik modela Logitech miševa MX Revolution i MX Performance.

Panasonic TV

Nismo imali dileme da razvojni put MX serije Logitech miševa vodi upravo ka novom MX Master modelu, koji u ovom trenutku predstavlja premijum model pomenutog proizvođača, ali istovremeno i jedan od najboljih miševa koji se mogu kupiti na tržištu.

MX serija je poznata po dobroj ergonomiji, koja je ostvarena i na ovom modelu. Miš je nešto viši od svojih prethodnika, masivan je i velikih dimenzija. Na prvi pogled deluje kao da na njemu nema mnogo tastera, ali prava istina je da su neki od njih dobro skriveni. Tako se ispod mesta gde naleže palac nalazi poseban taster, tzv. Gesture taster koji, kada se samostalno pritiska, poziva listu otvorenih aplikacija i omogućava lako skrolovanje kroz njih, a u kombinaciji sa različitim pokretima miša aktivira različite komande. U početku je malo neobično i treba vremena da se naviknete na takvu upotrebu palca, ali kada prođe taj prvi period, otvara se potpuno nov način kontrole računara. U dometu palca postavljena su još dva tastera i dodatni točkić, koji omogućavaju brzo prebacivanje na sledeću ili vraćanje na prethodnu stranicu u pregledaču, kao i horizontalno skrolovanje. Glavni točkić je masivan, velikog je prečnika i ima dva moda funkcionisanja – standardni, sa jasno definisanim koracima, i „inercioni“, za brzo skrolovanje. Interesantno je što se sistem za rotiranje točkića automatski prebacuje u određeni mod, u zavisnosti od brzine rotiranja.

TOP 5 App za bolje pamcenje

IMG_8651

Druga važna osobina ovog miša je konektivnost. U pitanju je bežični miš koji se povezuje preko Bluetooth ili Logitech Unified Communication protokola. Uz to, miš može da bude istovremeno povezan sa tri različita uređaja, a aktivni uređaj se bira jednostavnim pritiskom na dugme, postavljeno s donje strane miša. Kad smo već kod donje strane, ovaj miš poseduje senzor koji upotrebljava Logitech Darkfield Tracking tehnologiju, specifičnu po tome što prepoznaje pokrete miša na praktično bilo kojoj podlozi.

Još jedna korisna osobina ovog miša je brzo punjenje baterije. MX Master poseduje ugrađenu bateriju, koja kada je potpuno puna izdrži oko 40 dana normalne upotrebe (puno radno vreme). Međutim, najbolje je što za samo četiri minuta punjenja miš dobija energiju za celodnevni rad, tako da prakično nikad nećete morati da brinete da li se baterija u njemu ispraznila.

Ovako zaokružen proizvod zadovoljiće i najzahtevnije korisnike. Naravno, takvo zadovoljstvo potrebno je i platiti, pa će zbog toga, nažalost, Logitech MX Master ostati „izvan dometa“ najvećeg broja korisnika.

Logitech MX Master
Tip: Bežični laserski miš
Broj tastera: 6 + 1 na točkiću
Broj točkića: 2
Konektivnost: Bluetooth, RF (Logitech Unified Communication)
Baterija: ugrađena, 500 mAh
Cena: 13.749 RSD
www.logitech.com

Leave a Reply