Početna Broj 180 TEST: Microsoft Lumia 640 LTE i 640XL LTE DualSIM – Za one...

TEST: Microsoft Lumia 640 LTE i 640XL LTE DualSIM – Za one koji veruju da je manje više i da je veće bolje

Potencijalne zvezde Microsoftove postave su pred vama

Novi Microsoftovi modeli – Lumia 640 i 640 XL – jedni su od prvih Windows telefona nove generacije. Sa većim ekranom i više memorije, Microsoft polako utiskuje svoj pečat u Lumia smartfone.

Microsoft Lumia 640 LTE
Kao i prethodnici, 640 se isporučuje sa plastičnim maskama u nekoliko različitih varijanti boja. Maske su izmenjive, i bez problema se skidaju i ponovo vraćaju nazad. Ispod poklopca se nalazi slot za micro SIM karticu, slot za microSD karticu kapaciteta do 128 gigabajta i baterija kapaciteta 2.500 mAh. Telefon je prilično čvrst i nećete imati problema poput „krckanja“ ili škripe zadnje maske, koji su se javljali kod nekih ranijih Lumia modela.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Lumiu 640 krasi IPS LCD displej dijagonale pet inča. Ima dobar kontrast i kvalitet prikaza, čak i pri direktnom suncu. Reč je o HD ekranu,sa gustinom od 294 piksela po inču, zbog čega je prikaz dobar.

Ovaj telefon dolazi sa Windows Phone 8.1 operativnim sistemom i Lumia Denim dodatkom, i radi bez problema, brzo i koncizno, pruža svu komfornost korisniku i ima veliku prednost nad Android telefonima iz iste cenovne klase. Softverska verzija 8.1 donela je i novu opciju – u padajućem panelu sada postoji mogućnost prikaza dolaznih obaveštenja, podešavanja osvetljenja ekrana i izbor dostupnog WiFi signala.

Lumiu 640 pokreće Snapdragon 400 dvojezgarni procesor, takta 1,2 GHz i sa radnom memorijom kapaciteta od jednog gigabajta. Na papiru to možda ne deluje impresivno, ali je više nego dovoljno za ne previše zahtevnog korisnika. Hardver će se bez problema izboriti i sa zahtevnijim igricama, kao što su Asphalt 8 ili Minion Rush, a grejanje uređaja tokom igranja će biti skoro neprimetno. Za svakodnevni rad – otvaranje menija, korišćenje aplikacija za društvene mreže, pregled i uređivanje fotografija, razgovore i korišćenje Office paketa programa, nećete primećivati nikakve bagove niti ćete imati bilo kakvo neprijatno iskustvo prilikom rada. Aplikacije i multimediju možete da čuvate i na internoj i na eksternoj memoriji, a takođe dobijate i pristup One Drive cloudu, gde takođe možete čuvati svoje podatke, i to u skladištu kapaciteta 30 gigabajta. Za One Drive možete izabrati mogućnost da se slike i video-snimci napravljeni vašom Lumiom automatski čuvaju na Cloud serveru.

Rezolucija kamere je 8 megapiksela, pravi odlične fotke i oslanja se na LED blic. Fotografije su jasne i oštre, i pogodne za sve fanatične korisnike društvenih mreža. Microsoft nudi i više dodatnih a besplatnih i pritom odličnih aplikacija za uređivanje fotografija i video-snimaka. Rezolucija prednje kamere je 0,9 piksela, pa ćete uz aplikacije na Windows telefonu pravite dobre selfije, koji mogu postati prava mala remek-dela uz korišćenje Selfie aplikacije. Selfie aplikacija vam nudi različite opcije uređivanja slike – izbeljivanje zuba, proširivanje osmeha, sređivanje tena, peglanje nepravilnosti, korišćenje predefinisanih filtera, dodavanje emotikona ili sličica, kako biste napravili fotomontažu.

Baterija je pristojna, s obzirom da ekran i procesor nisu preveliki potrošači, ali uz zahtevnije korišćenje, kao što je gledanje snimaka na You Tubeu 2 do 3 sata, dovodi do toga da se kapacitet baterije značajno smanji, i padne na ispod 50 odsto.

Sa velikim ekranom, Windows platformom i solidnom kamerom, Lumia 640 obezbeđuje sve potrebno u svom cenovnom razredu. Bilo da je on vaš izbor isključivo zbog cene, ili zbog toga što niste ljubitelja Android i iOS platforme, ili pak jer tek ulazite u svet smart uređaja, Lumia 640 je odličan izbor.

Microsoft Lumia 640 LTE
OS: Windows Phone 8.1 Update, Lumia Denim, od leta se očekuje i update za Windows 10
Procesor: Qualcomm Snapdragon 400, quad – core, 1,2 GHz, Cortex A7
Memorija: RAM 1 GB, Storage 8 GB
Kamera: 8 Mpx, 1080p @ 30 fps/ 0,9 Mpx, 720p video (front).
Ekran: IPS LCD 5“, 1280 x 720 px, 294 ppi
Povezivanje: HSPA, WiFi, BT 4.0, microUSB, LTE
Ekstra: GPS, FM radio
Baterija: 2.500 mAh
Dimenzije: 141,3 x 72,2 x 8,8 mm, 145 g

Microsoft Lumia 640 XL DualSIM
Microsoft Lumia 640 XL se pre svega odlikuje ekranom dijagonale 5,7 inča. Fizički je veoma sličan svom manjem kolegi, „samo“ je veći i ima poboljšanu kameru. Zadnju masku je takođe moguće skinuti i zameniti za neku druge boje, a ispod maske se nalaze slotovi za dve mikro SIM kartice, slot za microSD karticu kao i baterija kapaciteta 3.000 mAh.

Kao i model 640, i 640 XL dolazi sa IPS LCD displejom, ali dijagonale 5,7 inča. Rezulucija im je identična – 1200×720 piksela, ali manje gustine piksela po inču, zbog povećanja dijagonale (259 ppi). O kvalitetu ekrana ne treba trošiti reči, jer je solidan kao i kod 640, bez problema može da se koristi i na direktnom suncu, a odziv tačskrina je bez grešaka.

640 XL kao i 640 pokreće najnovija verzija Windows-a 8.1 – Denim. Za leto ove godine najavljen je i update na novu verziju Windows operativnog sistema – 10. Operativni sistem radi bez ikakvih problema, i nudi različite mogućnosti krajnjem korisniku, a novitete smo već opisali ranije, u tekstu o modelu 640.

Prilikom korišćenja 640 XL jednom rukom možete naići na poteškoće jer je ekran zaista veliki, ali mu ta veličina daje i prednost u određenim segmentima – ostavlja više prostora za video-plejer, komforan pregled veb stranica i rad sa dokumentima, gledanje filmova… Windows još uvek nastoji da prodavnica aplikacija bude na nivou na kakvom su iOS i Android, ali vam nudi i veliku prednost u odnosu na pomenute operativne sisteme. Naime, integracija Microsoft usluga je apsolutno odlična – na jednom mestu ćete između ostalog imati Skype, Office paket programa i Outlook. Svim Microsoft programima možete jednostavno da pristupite putem Microsoft naloga. Takođe, tu je One drive prostor za skladištenje od 30 GB.

Srce ove Lumie čine 1,2 GHz Qualcom Snapdragon 400 procesor i radna memorija od 1 GB – što je kao i kod manjeg modela sasvim dovoljno za obavljanje svakodnevnih aktivnosti bez ikakvih problema. Telefon lako pokreće jače i zahtevnije igrice i radi bez ikakvih bagova, i što je najvažnije bez dodatnog grejanja.

Baterija ostavlja bolji utisak nego kod modela 640 – do kraja dana možete da stignete i sa preko 30 odsto baterije.

Što se tiče kamere, vidi se veliki napredak u odnosu na model 640. Prednja kamera je sa 0,9 „skočila“ na 5 Mpx, i sa njom ćete zaista postati pravi selfi majstor. Što se zadnje kamere tiče, njena rezolucija je 13 Mpx i poseduje nemačku Zeiss optiku, što je i najveće unapređenje u odnosu na 640. Odličan Lumia Camera softver poseduje dobre mogućnosti automatskog podešavanja pri fotografisanju, a ostavlja krajnjem korisniku i mogućnost ručnog podešavanja ISO vrednosti, balansa bele boje, brzine okidača, osvetljenja i fokusa, i u potpunosti će iskoristiti postojeći hardver.

640 XL košta malo više od manjeg „rođaka“, ali ima dovoljno unapređenih karakteristika da zavređuje razliku u ceni. Dok su za zahtevnije korisnike sporne stavke slabiji procesor i (relativno) slabija rezolucija, većina korisnika u tome neće videti nedostatke. To vam omogućava da po pristupačnoj ceni kupite veliki telefon sa dobrom kamerom, LTE podrškom i baterijom koja može bez problema da potraje ceo dan.

Konačni utisak nakon korišćenja Lumia telefona 640 i 640 XL je odličan. Dobijate sve što vam je potrebno, a na vama je i izbor da li želite dual SIM varijantu telefona i LTE. Rade bez problema, brzo i koncizno. Ipak, niko nije savršen, pa kao nedostatke možemo izdvojiti Windows Application Store i nedostatak slušalica u prodajnom paketu. Svakako, ovo nije razlog da odustanete od kupovine jednog od ova dva telefona, jer su oni odlični predstavnici svoje klase.

Specifikacija 640 XL
OS: Windows Phone 8.1 Update, Lumia Denim, od leta se očekuje i update za Windows 10
Procesor: Qualcomm Snapdragon 400, quad – core, 1,2 GHz, Cortex A7
Memorija: RAM 1 GB, skladišni prostor 8 GB
Kamera: 13 Mpx, 1080p @ 30 fps/ 5 Mpx, 1080p (front)
Ekran: IPS LCD 5,7“, 1280 x 720 px, 259 ppi
Povezivanje: HSPA, WiFi, BT 4.0, microUSB, LTE
Ekstra: GPS, FM radio
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije: 157,9 x 81,5 x 9 mm, 171 g
Cena: 40.000 RSD
www.microsoft.com

Microsoft Office 365 Personal
Kupovinom Lumia modela 640 ili 640 XL Microsoft vam poklanja Microsoft Office 365 Personal aktivacioni kôd za period od 12 meseci. Excell, Word i Power Point rade odlično na oba modela, a što je najbitnije, vašim dokumentima možete da pristupite preko bilo kog drugog uređaja na kojem imate instaliran Office 365. Upotreba ovog paketa programa na vašem telefonu 640 ili 640 XL je praktična, interfejs je isti kao i na drugim uređajima, i ne dolazi do problema u radu.

Leave a Reply