Početna Broj 178 TEST: Motorola Moto 360 – Zatvoren krug

TEST: Motorola Moto 360 – Zatvoren krug

Pametan sat elegantnog dizajna, u laganom ali robustnom kućištu, s bežičnim punjačem u paketu

blank
ATV & NAUTICA ATV

Rapidno oživljavanje tržišta pametnih satova kompanija Motorola ovoga puta dočekala je spremno. Kada je početkom prošle godine najavio Android Wear, Google nam je zagolicao maštu upravo Motorolom Moto 360, po mnogima najlepšim pametnim satom kojeg je svet video. Više meseci kasnije dobili smo i konačni proizvod, koji i dalje pleni pažnju svojim izgledom, ali i odličnim performansama koje mu garantuju opstanak na policama.

Moto 360 je Android Wear uređaj u formi klasičnog sata sa kružnim kućištem, koji se koristi sa Android telefonima verzije 4.3 ili novijom i u osnovi služi kao sekundarni ekran za vaš telefon. Na njemu se prikazuju dolazni pozivi, tekstualne i poruke e-pošte, na koje se može odgovoriti glasom. Sat prikazuje vaše Google Now kartice, kako biste bili u toku s aktuelnim dešavanjima u vašem digitalnom mikrosvetu, omogućava korak-po-korak navigaciju, brzo prevođenje reči i izraza i sadrži više senzora (pulsmetar, pedometar, akcelerometar), uz čiju pomoć ćete održati kondiciju. I izgleda „opako“ dobro.

ATV & NAUTICA 2020

Čist i jednostavan dizajn, kvalitetno kućište od tankog nerđajućeg čelika i kvalitetna narukvica jednostavno govore „uzmi me“

Motorola-Moto-360-Cafe-001

Ocena da je Moto 360 najlepši pametni „čukarac“ možda zvuči subjektivno, ali nema ničeg objektivnijeg od pažnje, ljubopitljivih pogleda i konkretnih pitanja koje je potpisnik ovih redova privukao dok je s njim na ruci paradirao gradom. Prvi utisak je da pred sobom imate neki od top modela analognih ručnih satova, čija se cena izražava četvorocifrenim brojem. Čist i jednostavan dizajn, kvalitetno kućište od tankog nerđajućeg čelika i kvalitetna narukvica (na testu smo imali gumenu, sa kožnom varijantom utisak je sigurno još bolji), jednostavno govore „uzmi me“.

Prednju stranu zauzima veoma kvalitetan, svetao, ravan ekran u obliku savršene kružnice prečnika 1,56 inča, sa matricom rezolucije 320 x 290 piksela i LED pozadinskim osvetljenjem koje pruža dovoljno svetla u svim uslovima, čak i pod direktnim sunčevim svetlom. Ekran je zaštićen prilično debelim slojem Gorilla Glass 3 stakla, koje deluje neuništivo. Zaravnjeni donji deo ekrana krije senzor ambijentalnog osvetljenja i u početku pomalo kvari utisak savršenog kruga, ali vremenom se oči naviknu toliko da se ni ne primećuje. Poleđina sata je glatka i kako se sat puni pomoću bežičnog induktivnog punjača, na njoj nema nikakvih neravnina niti konektora. Na sredini se nalazi senzor pulsa, koji srčani ritam meri na principu pulsne oksimetrije, kao i drugi slični senzori (uključujući i one bolničke).

Po pitanju performansi, Moto 360 pomalo zaostaje za konkurencijom, jer koristi vremešni TI OMAP 3 procesor. Razlika, srećom, nije drastična. Manje zamerke zaslužuje i autonomija (jednim punjenjem će „izvući“ dan i po do dva dana).

Kome je Moto 360 namenjen? Ciljnu grupu čine Android korisnici koji spadaju u tehnomane, ali i svi poštovaoci novih tehnologija, poslovni ljudi opsednuti produktivnošću, rekreativni trkači i biciklisti, kao i ljubitelji satova. U ovako širokoj grupi sigurno će se naći dovoljno onih koji će opravdati postojanje ovakvih uređaja i obezbediti im dalji razvoj.

Motorola Moto 360
OS: Android Wear
Procesor: TI OMAP 3
Memorija: 512 MB RAM, 4 GB eMMC
Ostalo: IP67
Ekran: LCD, 1,56”, 320×290 px
Povezivanje: Bluetooth
Baterija: 320 mAh
Masa: 49 g
Cena: uzorak
www.moto360.motorola.com

Leave a Reply