Početna Broj 183 TEST: MSI Pro 24 2M – Univerzalni vojnik

TEST: MSI Pro 24 2M – Univerzalni vojnik

Primarno zamišljen kao kancelarijski računar, novi AIO računar kompanije MSI pokazao se i kao dobra alatka za opuštanje i zabavu

Renomirani tajvanski proizvođač računarskih komponenti slovi za jednog od lidera na tržištu računara „sve u jednom“, budući da redovno predstavlja nove modele različitih namena. Nasuprot liniji Adora, koja svojim impresivnim dizajnom privlači pažnju kućnih korisnika, u ediciji Pro svoje mesto nalaze „monoblok“ računari, čija su primarna ciljna grupa poslovni korisnici. Najnoviji takav model je Pro 24 2M, kvalitetan, robustan i brz računar koji će zadovoljiti potrebe šire grupe korisnika.

Sve na svom mestu
MSI Pro 24 2M svojom spoljašnjošću ni na koji način ne asocira na Adora računare, budući da se odlikuje svedenim, hladnim, u celini ne naročito privlačnim dizajnom (očigledna je namera proizvođača da uspostavi oštre granice između kategorija „ozbiljnih“ i „lepih“ AiO računara). Kućište u koje je spakovan 24-inčni monitor nije ni tanko ni lagano, ima širok ram od crne matirane plastike sa lako zaobljenim ivicama i perforacijama duž čitave širine donjeg dela prednje strane, kroz koje se naziru dva stereo-zvučnika. Iznad ekrana nalazi se veb kamera od 1 Mpx, sa mehaničkim vratancima za prekrivanje sočiva, u slučaju da korisnik ne želi da bude sniman (sjajna mogućnost u situacijama kada niste sigurni da li je kamera aktivna). Na gornjoj ivici nalazi se taster za uključivanje, sa belim LED svetlom na ivici, dok se na levoj strani nalaze preostali fizički tasteri za isključivanje monitora i navigaciju kroz menije, kao i dva USB 3.0 porta (jedan nudi supercharger opciju za brzo punjenje tableta, telefona i sličnih gadžeta), 3-in-1 čitač memorijskih kartica i priključak za punjač.

Sa zadnje strane, u donjem desnom uglu, nalazi se udubljenje u kojem su zbijeni svi konektori. Ono što se ne vidi su Bluetooth v4.0 modul, mini PCI-E slot za proširenja (u kome je WiFi kartica) i HDD Caddy slot za jednostavnu instalaciju dodatnog internog diska. Fizičke dimenzije računara su u skladu sa veličinom monitora, s tim da se mogao uštedeti još koji centimetar u širini, da je okvir ekrana tanji. Nagib monitora podešava se jednostavnom promenom ugla nogice na koju se oslanja čitava „skalamerija“ od 12 i po kilograma (iako na prvi pogled ne deluje tako, oslonac je sasvim siguran). Na sajtu proizvođača nalazimo i podatak o drugom, ergonomski pogodnijem nosaču, koji omogućava podešavanje visine i nagiba ekrana.

msi-pro_24_2m-product_pictures-2d5

Pažljivo odabrane komponente
Pro 24 2M se isporučuje sa 23,3-inčnim full HD monitorom sa IPS matricom, koja obezbeđuje postojan kvalitet prikaza pri gledanju pod širokim uglovima (standardnih 178 stepeni). Kvalitet prikaza je izvanredan, kako po pitanju osvetljenja i kontrasta, tako i po oštrini i dinamičnosti boja – poseban plus predstavljaju antiflicker tehnologija, koja smanjuje podrhtavanje slike (da bi ispravno funkcionisala, neophodno je ažurirati drajvere za grafičku karticu) i fabrički „štelovan“ intenzitet plave boje, kako bi se smanjilo naprezanje očiju. Korisnici naviknuti na skupe profesionalne monitore sigurno će navesti nekoliko nedostataka koji ovaj ekran diskvalifikuju za profesionalnu grafičku i video-obradu (kalibracija, dinamički opseg…), ali svi ostali će biti jedinstveni u oceni da ovaj ekran pruža sve što se od njega očekuje. Možda bi bilo zgodnije da je implementiran i tačskrin, ali u tom slučaju bi cena i/ili kvalitet prikaza umanjili pozitivan utisak.

Za vrlo dobre performanse zasluge nosi ne baš sveža, ali i dalje više nego interesantna četvrta generacija Intelovog Core i3-4160 čipa (u prodaji će biti i jača varijanta sa i5-4460S jedinicom), koji je utisnut u odgovarajuću Intel H81 ploču, uz 4 GB DDR3 SO-DIMM memorije (postoje dva slota kojima se jednostavno pristupa skidanjem pločice sa zadnje strane kućište, pa se memorija može lako nadograditi do 16 GB). SATA II disk od 500 GB je mogao biti malo brži, dok u teoriji jedino usko grlo predstavlja integrisana grafika (Intel HD Graphics 4600). U praksi, međutim, grafičke mogućnosti ovog računara prevazilaze očekivanja, pa smo uz besprekornu reprodukciju HD video-sadržaja mogli da uživamo i u novijim igrama (doduše na niskom ili srednjem stepenu kvaliteta video-prikaza). Da ne bude zabune, Pro 24 2M ni u kom slučaju nije mašina za igranje, ali može da posluži kad baš „zagusti“.

Spreman za Windows 10
Iako je u promotivnom periodu najavljeno da će se Pro 24 2M isporučivati sa preinstaliranim Windowsom 10 Home platformom, za potrebe testiranja dobili smo mašinu sa prethodnom iteracijom ovog operativnog sistema (prodajni modeli će sigurno koristiti Desetku). Dobro optimizovane komponente obezbeđuju potpuno stabilno radno okruženje i najavljuju slično iskustvo i na novoj platformi. Ažuriranje drajvera za grafičku karticu bio je jedini zahvat koji smo preduzeli tokom višenedeljnog testiranja.

Sve u svemu, izuzev nezanimljivog dizajna, ovom računaru se malo šta može prigovoriti. Bilo da tragate za kvalitetnom konfiguracijom za poslovne potrebe ili dodatnim kućnim računarom, MSI Pro 24 2M može biti odličan izbor.

MSI Pro 24 2M
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Core i3 4160, 3,6 GHz
RAM: 4 GB DDR3
Disk: 500 MB HDD
Optika: DVD Super Multi
Grafika: Intel HD Graphics 4600
Ekran: TFT TN, 24”, 1920×1080 px, flicker free
Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth 4.0
Portovi: 4xUSB 2.0, 2xUSB 3.0, HDMI, VGA, 2xCOM, 3-in-1 čitač memorijskih kartica, audio
Masa: 12,6 kg
Cena: uzorak
www.msi.com

Leave a Reply