Početna Broj 181 TEST: Nova APC UPS rešenja – Za vaš miran san, a računarov...

TEST: Nova APC UPS rešenja – Za vaš miran san, a računarov nesmetan rad

Iz APC-a stižu dva interesantna UPS-a solidnih karakteristika, namenjena kućnim korisnicima i malim kancelarijama

Koliko brinete o svojim podacima? Sasvim smo sigurni da najveći broj nas ne brine gotovo uopšte, iako možda ne misli tako. Da, jednom kada dovršite neki posao ili kada želite da se koliko-toliko obezbedite, poslaćete dragocene datoteke u informatički oblak ili ih iskopirati na drugi računar, na USB stik i slično… Međutim, šta ukoliko nevolja naiđe tokom rada, kada se dogodi nešto zaista nepredviđeno? Tada na scenu stupaju uređaji koji se, sasvim slučajno, na srpskom pogodno zovu imenom – UPS!

UPS, akronim od Uninteruptible Power Supply, najprostije rečeno, za najveći broj nas jeste naprava koja je tu da omogući nastavak rada računara u slučaju nestanka struje. Dok je kod laptopova ovakav problem donekle rešen pomoću baterije, kod desktop računara, koje i dalje većina nas koristi u svojim kućama, a koji se takođe mnogo koriste i u poslovnim okruženjima i kancelarijama, problem je široko rasprostranjen. Dodajte tome mogućnost da se hardver ošteti usled naglog nestanka struje (ili, bolje reći, usled problema sa naponom na mreži), i eto recepta za propast.

Uređaji koji naizgled nikome ne trebaju dok ne zatrebaju, i tada korisnici, češući se po glavi, shvate da su obavezan dodatak računarima od kojih se živi

Zlu ne trebalo
APC (ili APC by Schneider Electric, da budemo sasvim precizni) nudi dva zanimljiva rešenja prilagođena potrebama nezahtevnih korisnika, odnosno kućnih korisnika, malih kancelarija i slično. To su BX700UI i BX950U-GR, članovi BX serije UPS-ova. Nema sumnje da će vaš prvi utisak, čak i pre vađenja iz kutije, biti da su „teški kao tuč“, jer je masa modela BX700UI 6,5 kilograma, a BX950U-GR 8,9 kilograma. Mnoge osobine su im zajedničke – uostalom, zato i pripadaju istoj seriji, pa ćemo brzo navesti razlike. Razlikuju se po tipu priključaka – klasični uzemljeni „šuko“ priključci kod BX950U, odnosno obični bez uzemljenja na BX700UI (to su kablovi kojima povezujete desktop računare i monitore). Druga razlika je u snazi – 700VA / 390 vati na BX700UI, odnosno 950 VA / 480 vati na BX950U. Sa druge strane, šta je zajedničko?

Oba UPS-a stižu po relativno povoljnoj ceni, što ne čudi imajući u vidu da su namenjeni nezahtevnim korisnicima. Tu je USB port za povezivanje sa PC računarom, kao i softver za menadžment potrošnje i nadzor nad radom, uključujući i kontrolu isključivanja. Takođe, tu je podrška za mrežni uređaj i faks/modem. Alarm i LED status su takođe tu da obaveste o promenama režima rada ili o opterećenjima. Prisutna je podrška za automatsku regulaciju napona, kao i zaštita od kratkih spojeva. Za oba uređaja važi dvogodišnja garancija.

Na samom kraju, želimo da istaknemo da je ovo obavezan uređaj za sve koji žive od svog računara, osobe kojima je od ključne važnosti da ne izgube svoje podatke jer vreme je novac, a uloženi sati i sati truda mogu da nestanu u trenu. Zamalo da se i sami u to uverimo, budući da je struja u trenutku kuckanja ovih redova nestala, da nismo upravo isprobavali APC UPS-eve…

BX700UI-Front

BX700UI
Izlazi:
Ukupni kapacitet: 700 VA / 390 W
Izlazni napon / frekvencija:
(mreža) 230V / 50 Hz +/-1 Hz
Izlazni napon / frekvencija: (baterija) 230V +/-8%, 50 Hz +/-1 Hz (auto-sensing)
Izlazni priključci: 4 IEC 320 C13
Sinusni oblik izlaznog napona
Ulazi:
Ulazni napon / frekvencija: 230V / 50 Hz +/- 3Hz
Opseg ulaznog napona: 140 VAC / 300 VAC
Ulazni priključci: IEC-320 C14
Zaštita od prednapona:
Sve utičnice
Zaštita RJ-11 Modem/Fax priključka
Dimenzija: 200 x 115 x 256 mm;
Težina: 6 kg
Baterija: Zapečaćena baterija, zaštićena od curenja
Vreme punjenja: 6 sati
Autonomija: 7.5 min na 50% opterećenja
Cena: 114 EUR

BX950-front

BX950U-GR
Izlazi:
Ukupni kapacitet: 950 VA / 480 W
Izlazni napon / frekvencija: (On utility) 230V, 50 +/- 1Hz
Izlazni napon / frekvencija: (On 230 Vac +/- 8% 50 Hz +/-1 Hz (auto-sensing)
Izlazni priključci: 4x šuko
Sinusni oblik izlaznog napona
Ulazi:
Ulazni napon / frekvencija: 230V / 50 Hz +/- 3Hz
Opseg ulaznog napona:
150-280V, 50 Hz +/- 3Hz
Ulazni priključci: šuko CEE 7/7P
Zaštita od prednapona:
Sve utičnice
Zaštita RJ-11 Modem/Fax priključka
Dimenzija: 215 x 130 x 336 mm; Težina: 8 kg
Baterija: Zapečaćena baterija, zaštićena od curenja
Vreme punjenja: 8 sati
Autonomija: 8.5 min na 50% opterećenja
Cena: 156 EUR

www.schneider-electric.rs

Leave a Reply