Početna Broj 180 TEST: Orion DVB-T2 Set-Top-Box (Loco MS HIP209) – Digitalizacija je stigla

TEST: Orion DVB-T2 Set-Top-Box (Loco MS HIP209) – Digitalizacija je stigla

Jeftin STB prijemnik sa RF modulatorom

Verovatno se pitate zašto sada predstavljamo DVB-T2 Set-Top-Box, kada je proces digitalizacije završen. Postoji nekoliko razloga. Prvi je što se mnogi korisnici koji u svojim domovima imaju dva ili više TV prijemnika, još uvek nisu odlučili da ih sve opreme ovim uređajima. Što zbog nedostatka novca, što zbog želje da se prvo uvere u kvalitet uređaja. Drugi razlog je što se digitalni signal tek sada emituje punom snagom na celoj teritoriji Srbije i tek sada mogu da se steknu pravi utisci o nekom DVB-T2 uređaju. U probnom periodu bilo je mnogo varijacija u jačini signala, frekvencije nekih kanala su ispremeštane, a neki kanali su i ukinuti, kao recimo RTS HD (toliko o tome da ćemo nakon digitalizacije moći da gledamo i HD kanale…). Treći razlog su problemi koji su postali očigledni u prethodnom periodu, na koje ćemo se u ovom tekstu osvrnuti, kao i na načine da se oni prevaziđu.

Uglavnom, odabrali smo da vam predstavimo Orion DVB-T2 Set-Top-Box, koji je u stvari rebrendiran Loco MS HIP209 uređaj. Zašto baš on? Zato što je jedan od najjeftinijih i istovremeno jedan od najkompletnijih STB uređaja na našem tržištu. Uklapa se i u cenu vaučera, pa verujemo da je u pitanju jedan od modela koji se našao u velikom broju domova. Ali, ne brinite. Softver koji se nalazi u njemu identičan je kao u bar 90% drugih STB uređaja koji su u ponudi u Srbiji, a i hardverska podloga je ista kao kod većine drugih uređaja.

Ono što ga izdvaja iz konkurencije je što poseduje RF modulator. To znači da sliku može da prosledi TV prijemniku i preko antenskog kabla. Drugim rečima, TV ne mora da ima nijedan dodatni konektor, a ipak će biti sposoban da prima digitalni TV signal. Orion je jedan od retkih STB-ova koji će sigurno moći da se poveže sa bilo kojim TV-om, pa makar on bio star i 30 ili 40 godina. Ovde treba razjasniti jednu bitnu stvar i nedoumicu. Na svakom STB-u postoji tzv. “RF Out” konektor. Ali ako u specifikacijama tog uređaja nije navedeno da poseduje RF modulator, taj konektor će moći da se iskoristi samo za prosleđivanje digitalnog signala do drugog STB-a (za drugi TV), a ne i za povezivanje sa TV-om.

Orion STB naravno poseduje i sve ostale varijante konekcije sa TV-om (SCART, činčevi, HDMI, kao i koaksijalni digitalni audio-izlaz). Na prednjoj strani poseduje tastere koji mu omogućavaju kontrolu i bez daljinskog upravljača, a tu je i USB konektor, koji obezbeđuje mogućnost snimanja TV programa (Personalni video-rikorder – PVR) i gledanja multimedijalnog sadržaja (kao multimedijski plejer). Reprodukcija različitih audio i video-formata je na više nego zadovoljavajućem nivou, a podržani su i eksterni hard diskovi (NTFS fajl sistem), pa Orion STB možemo da preporučimo i kao najjeftiniji multimedijski plejer, čak i ako vam nije potrebna DVB-T2 funkcionalnost.

Što se tiče kvaliteta video-signala, na teritoriji Beograda smo uz (jednu) spoljnu antenu uspeli da uhvatimo 24 različita TV programa, koji se emituju sa predajnika na Avali i Čotu. Može da se dogodi da neki kanali “seckaju” prilikom prikaza slike, što je najuočljivije kod teksta, koji se u mnogim informativnim emisijama pojavljuje u dnu ekrana. Ovo se dešava kod gotovo svih STB-ova, i saznali smo da su ih mnogi vraćali kao neispravne. Rešavanje ovog problema je trivijalno – neophodno je samo da se u postavkama odabere rezolucija sa osvežavanjem koje je deljivo sa 25 (brojem frejmova u sekundi), recimo 1080p/50Hz. Česta greška je da korisnici odaberu opciju 1080p/60Hz, misleći da će veća frekvencija osvežavanja biti bolja, a u stvarnosti dobijaju desinhronizaciju slike, koja se manifestuje „seckanjem“.

Kada se već bavimo problemima, pomenućemo još jednu čestu grešku. Ukoliko ne uspevate da podesite redosled TV kanala prema svojim željama i potrebama, proverite da li je u postavkama uključen LCN mod. Ako je uključen, uređaj će pronađene programe automatski sortirati prema informacijama koje dobija od emisionog centra, i to je razlog nemogućnosti njihovog ručnog sortiranja.

Orion takođe nudi mogućnost sedmodnevnog elektronskog programskog vodiča, ali koliko vidimo, većina TV stanica izgleda da još uvek nije shvatila da bi trebalo da ažuriraju te informacije, pa je ova opcija manje-više još uvek neupotrebljiva.

Sve u svemu, reč je o solidnom STB uređaju, koji može da bude interesantan i korisnicima koji nemaju potrebe za digitalizacijom.

Orion DVB-T2 Set-Top-Box (Loco MS HIP209)
HDMI, RF-In/Out, SCART, kompozitni audio-izlaz, komponentni video-izlaz, stereo RCA audio-izlaz, USB
MSTAR 7816
DVB-T2 tjuner, multimedijalni, digitalni video-rikorder, podrška za NTFS particije na hard diskovima, EPG, roditeljsko zaključavanje kanala, višejezička podrška, višestruki titlovi, teletekst…
RF modulator
Cena: 3.000 RSD
www.oriontelekom.rs

Leave a Reply