Početna AUTOMOBILI TEST: Renault Talisman Grandtour ZEN Energy dCi 160 EDC – Očekivano udoban

TEST: Renault Talisman Grandtour ZEN Energy dCi 160 EDC – Očekivano udoban

Na putu ka sveopštoj digitalizaciji, Renault se potrudio da vozaču maksimalno olakša „motanje“ volana i pritiskanje papučica

Panasonic TV

Deo okretnih zasluga uzima sistem „4 control“ – zadnji točkovi se pri malim brzinama okreću suprotno od prednjih, kako bi prečnik okretanja bio manji, a upravljanje u gradu lakše, dok se pri većim brzinama okreću isto kao i prednji. Ne očekujte da su pomenuta pomeranja spektakularna – ko ne gleda u točkove, neće ni primetiti da se tamo nešto dešava.
Na auto-putu su nas prestizala samo mnogo skuplja vozila – ne zato što nismo mogli da ih pratimo, već zato što smo bili fini. Potrošnja pri finoj vožnji je 4 do 5 litara, što nije loše za auto od bezmalo 5 metara. Motor ima 160 KS, pa ne obraća pažnju na to koliko je ljudi u njemu i koliko je popunjen gepek. Grabi jednako snažno u svim uslovima.
Pametna „rasveta“, koja u zavisnosti od okruženja uključuje srednja svetla, ima asistenciju za duga svetla. Naime, u saradnji s radarom, prati da li su na putu ispred vas druga vozila, i ako jesu, onda isključuje duga svetla (srednja su i dalje uključena) – bez obzira da li su vozila u vašoj ili suprotnoj traci.

ATV & NAUTICA 2020

Za odgovornu i pametnu vožnju služi senzor u prednjem delu vozila, koji izračunava koliko je (u sekundama) udaljeno vozilo ispred, kako bi znali da li da ga pustite da se malo odalji. Očitavanje počinje od 2,4 sekunde, a na manje od dve sekunde prelazi iz zelene u crveno obaveštenje, stavljajući vam do znanja da ste opasno blizu vozilu ispred i da bi bilo pametno smanjiti brzinu, ili preći u drugu traku.

Kamera ispred je zadužena i za očitavanje znakova na putu, i vas obaveštava kolika je maksimalna dozvoljena brzina. Kako ta kamera nije prepametna, domaći putari su joj našli manu. Svima je poznato da kod nas nakon table koja obaveštava koliko je ograničenje dolazi i tabla s informacijom koliko je ograničenje u slučaju snežnih padavina. Kako je ta druga tabla ujedno i poslednja sa takvom vrstom obaveštenja, a Talisman pamti samo poslednje obaveštenje, na komandnoj tabli će često pisati pogrešna informacija.
Veliki ekran na centralnoj konzoli pruža dovoljno podataka. Na vama je da izaberete način i boju prikaza i da prema tome uživate u korišćenju. Od opcija su mape, multimedija, podaci s telefona (povezanog preko bluetootha), ekološki podaci (koliko ste zagadili okolinu s CO2 i koliko ste prešli kilometara bez potrošnje goriva) i podešavanja ventilacije. Upravljanje se vrši preko ekrana ili točkića i dugmića ispod menjača. Iako je ekran veliki, njegova portretna orijentacija nije pogodna za prikazivanje filmova s USB-a (koji se prikazuju samo dok je vozilo u stanju mirovanja), no to i nije prioritet. Precizne mape se lako očitavaju tokom celog dana. Jedina „prava“ zamerka je spora reakcija ekrana, s obzirom na cenu vozila.

Leave a Reply