Početna Broj 184 TEST: Samsung Galaxy Tab S2 – Ultimativni Android tablet

TEST: Samsung Galaxy Tab S2 – Ultimativni Android tablet

Samsung je iskoristio što Apple nije napravio naročite pomake sa iPad mini tabletom, pa je predstavio svoj adut, koji istovremeno predstavlja i direktnu konkurenciju iPadu

Svet Android tableta prepoznatljiv je po svojoj raznolikosti i ogromnoj ponudi, gde zaista svako može da pronađe nešto za sebe. Međutim, kako su na početku imali na umu pristupačniju kategoriju, mnogi Android tableti imali su odnos stranica ekrana 16:9. Sa druge strane, Apple je nekako „rezervisao“ tablete sa odnosom stranica 4:3. To je jedna od suptilnijih razlika između ta dva „sveta“, bez obzira što smo tu i tamo imali primere Android tableta s odnosom 4:3. Sada je Samsung beskompromisno iPad mini tabletu suprotstavio, slobodni smo reći, još impresivniji Tab S2, izvanredan 8-inčni tablet.

Fenomenalan osećaj u ruci
Bilo bi zaista nepravedno ako opisivanje uređaja ne bismo počeli od onog osnovnog – osećaja kako tablet leži u ruci. Upotrebljeni materijali ostavljaju divan utisak, a kako su bokovi izuzetno tanki (svega 5,6 milimetara, što je manje i od telefona) a masa veoma mala (svega 265 grama), uređaj je lak za prenošenje. Kada tome dodamo izuzetno pogodnu dijagonalu, tablet je izuzetno prijatno držati u ruci, a veoma zgodno ga je i držati jednom rukom.

Takođe, 8-inčna dijagonala sa 4:3 odnosom stranica znači da se na ekranu prikazuje daleko više stvari nego kod, recimo, standardnog 7-inčnog tableta. Zapravo, reč je o gotovo 50% većoj radnoj površini. Odnos stranica je izuzetno pogodan za čitanje knjiga, stripova, pregled veb stranica. Pored toga, rezolucija od 2048 x 1536 piksela donosi izuzetnu oštrinu prikaza, a prepoznatljivi Super AMOLED ekran Samsunga u praksi je jednostavno briljantan. Sve u svemu, uživanje i za prste i za oko.

00_sm-t710_standard_origin3

Beskompromisne performanse
Hardverski se tablet oslanja na Samsungovo Exynos OctaCore rešenje. Konkretan primerak isporučen je sa 32 GB skladišnog prostora, odnosno 3 GB RAM memorije. Utisci su – izvanredni! Tablet prosto „jede“ sve čime pokušate da ga opteretite, a pozitivnom osećaju doprinosi olakšani TouchWiz korisnički interfejs, koji ne opterećuje resurse, pa sve radi izuzetno tečno i glatko. Omogućene su MultiWindow primene, a u tablet je preinstaliran i Microsoft Office softver.

Svemu tome treba dodati i kameru od 8 Mpx, koja snima video u 1080p. I fotografije i video su više nego dobri, naročito za kategoriju tableta. Sa prednje strane se nalazi kamera od 2,1 Mpx. Skladišni prostor je moguće proširiti microSD karticama do 128 GB. Utisku zaokruženosti moderne platforme, makar na našem test modelu, čini prisustvo LTE podrške, što može obradovati domaće korisnike, naročito sada kada telekomunikacioni provajderi šire podršku za brzi mobilni internet.

Stoga, gde je „kvaka“? Šta bi moglo biti malo bolje na ovom tabletu? Baterija od 4.000 mAh ne obezbeđuje naročito dugu autonomiju, naročito ukoliko snažan hardver tableta opteretite zahtevnim aplikacijama (tj. igrama) ili ukoliko ekran držite na maksimumu osvetljenosti. Drugi problem bi mogla predstavljati cena. Varijanta sa našeg testa u inostranstvu košta i do 450 evra. Svakako nije malo, bez obzira na kvalitet koji se zauzvrat dobija.

01_sm-t710_standard_origin

Stoga, najbolji Android tablet…?
Sâma Android platforma dramatično otežava ovakav tip zaključka. Naime, ona je toliko raznolika, sa tako drugačijim uređajima od klase do klase, popunjava toliko niša, da je izuzetno teško proglasiti bilo koji uređaj univerzalno najboljim. Međutim, Tab S2 se itekako primakao takvoj vrsti priznanja. Da li ćete ga smatrati najboljim? Ne bismo baš „stavili ruku u vatru“, ali iskreno rečeno, teško da možemo zamisliti uređaj koji takvo priznanje više zaslužuje. Da, autonomija nije baš prvoklasna, i video/YouTube poklonici će se verovatno čuditi zašto toliko cenimo 4:3 odnos stranica naspram 16:9, što je tipičan video format, ali kada bismo bilo kom korisniku stavili u ruke Tab S2 i naspram njega bilo koji drugi Android tablet, verujemo da bi ubedljiva većina u svakom trenutku rekla da je Galaxy Tab S2 jednostavno bolji, kvalitetniji i kompletniji uređaj. Naše mišljenje je svakako slično – Samsung je kreirao tablet koji apsolutno pretenduje na sam vrh Android ponude, i to sa punim pravom.

00_sm-t710_standard_origin

Samsung Galaxy Tab S2
OS: Android 5.0.2
Čipset: Samsung Exynos Octa (Quad Core A57 + Quad Core A53, 1.9 + 1.4 GHz; Mali T760-MP6 GPU)
Memorija: 3 GB RAM
Storage: 32 GB + microSD slot
Kamere: 8 Mpx/1440p; 2,1 Mpx/1080p
Ekran: 8“, 2048 x 1536, 320 PPI
Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
Ekstra: biometrijski čitač otiska prsta, akcelerometar, žiroskop, kompas, senzor blizine
Baterija: Li-Ion, 4000 mAh
www.samsung.rs

Leave a Reply