Početna Broj 179 TEST: Samsung Tab A 9.7 – Dobar odnos

TEST: Samsung Tab A 9.7 – Dobar odnos

Jednostavan i praktičan tablet uređaj srednje klase

ATV & NAUTICA 2020

Tablet uređaji su postali uobičajena pojava bezmalo u meri u kojoj su pametni telefoni sveprisutni u našim životima. Korisnici se za nabavku opredeljuju prema konkretnim potrebama, raspoloživom budžetu, a veoma često i zbog vezanosti za konkretan brend ili operativni sistem. Zbog toga uvek pozdravljamo kada proizvođači pokušavaju da osmisle modele koji nude nešto novo i ne zboravljaju različite kategorije publike niti njihove specifične zahteve. U skladu sa tim smo reagovali i na Samsungov novi tablet, označen kao Tab A 9.7, uređaj u srednjoj klasi, sa ekranom gotovo idealnim za čitanje knjiga u elektronskom formatu, ali i mnoge druge namene.

Samsungov novi tablet, označen kao Tab A 9.7, je uređaj u srednjoj klasi, sa ekranom odnosa stranica 4:3, gotovo idealnim za čitanje knjiga i časopisa u elektronskom formatu, ali i mnoge druge namene

Neobično a poznato
Većina Android tableta poseduje izduženi ekran (16:9 ili 16:10), što ima svojih prednosti kada želite da uživate u filmovima visoke rezolucije, ali postaje mali problem kod čitanja knjiga i časopisa, pošto po pravilu na ekranu deo prostora ostaje neiskorišćen. Kao ljubitelje pisane reči, obradovalo nas je što ekran na oba Tab A modela (opisani 9.7 i njegov parnjak sa dijagonalom 8 inča) ima odnos stranica 4:3. Mišljenja samo da je i krstarenje internetom prijatnije iskustvo na ovakvim displejima, jer istovremeno možete videti više sadržaja po visini, a manja je i razlika pri prelasku sa uspravne na položenu orjentaciju. Ostaje žaljenje što nije primenjen AMOLED panel u višoj rezoluciji, ali bi to značajno podiglo cenu aparata.

ATV & NAUTICA 2020

Slika na TFT ekranu u rezoluciji 768×1024 piksela pristojno je oštra i jasna, ali ništa što bi izazvalo uzdahe oduševljenja. Sa druge strane, kvalitet izrade tankog kućišta od čvrste plastike, zaobljene ivice i sjajni ram koji pojačava robusnost ostavljaju više nego dobar utisak. Tab A se izrađuje u 3 boje, a do nas je stigla tamno siva (titanium). Linije i površine su jednostavne i svedene, pa se pozadi ističe jedino srebrnim rubom uokviren objektiv kamere u rezoluciji 5 Mpx, prosečnog kvaliteta snimaka, bilo da se radi o fotografijama ili video klipovima (720p). Očekivano, iznad ekrana je ugrađena i 2‑megapikselna kamera za komunikaciju i „selfije“.

Očekivano i pouzdano
U skladu sa klasom kojoj uređaj pripada, ugrađene su i hardverske komponente takve da obezbede nesmetan rad i „glatko“ izvršavanje postavljenih zadataka. Pored procesora sa četiri jezgra (1,2 GHz), imamo gigabajt i po radne memorije (2 GB u LTE verziji) i 16 GB prostora za smeštaj podataka. Pošto to nekima neće biti dovoljno, obezbeđena je mogućnost proširenja microSD karticama. Naravno, tu su i uobičajeni moduli za povezivanje, komunikaciju i navigaciju, sa izostankom NFC-a koji se ionako još uvek nije značajnije „primio“ kod korisnika.

Samsung je na ovaj model preinstalirao Android u najnovijoj verziji (5.0 Lollipop), kao i svoje TouchWiz okruženje sa prepoznatljivim setom softverskih alata i dodataka, uključujući i Briefing ekran razvijen u saradnji sa poznatom Flipboard aplikacijom za prikaz vesti. Delom zahvaljujući manje zahtevnom ekranu, ali i zbog optimizacija na novoj softverskoj platformi, Tab A će bez problema „izdržati“ više od 10 sati umerene upotrebe pre nego što budete morali da dopunite bateriju. Ovaj podatak, ali i sve prethodno nabrojano, govori nam da se radi o praktičnom tablet uređaju sa dobrim odnosom cene i upotrebljivosti.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 T550
OS: Android 5.0.2
Procesor: Cortex A53, quad-core, 1,2 GHz
RAM: 1,5 GB
Disk: 16 GB, microSD
Ekran: TFT, 9,7“, 768×1024 px (132 ppi)
Povezivanje: WiFi, Bluetooth
Portovi: 1x microUSB
Kamera: foto kamera 5 Mpx, web kamera 2 Mpx
Masa: 450 g
Ekstra: GPS
Baterija: 6000 mAh
Cena: 38.499 RSD
www.samsung.rs

Leave a Reply