Početna Broj 183 TEST: Sony Alpha a6000 – Kvalitet u malom pakovanju

TEST: Sony Alpha a6000 – Kvalitet u malom pakovanju

Jedan od najboljih malih aparata bez ogledala predstavlja idealnu alatku profesionalaca i naprednih amatera za svakodnevno fotografisanje

Jedan od razloga zbog kojih ljudi za fotografisanje češće koriste mobilne telefone od namenskih fotoaparata je i taj što su potonji uvek dostupni i lako ih je svuda nositi sa sobom. Tačno je da kvalitet fotografija ne može da se poredi, ali koga je briga za kvalitet fotografija koje nismo uspeli da snimimo jer je naš nezgrapni profesionalni aparat od „kilo i po“ ostao kod kuće. Zbog toga su sve popularnije takozvane „kamere bez ogledala“ (eng. Mirrorless Interchangable Lens Camera – MILC ) koje kombinuju male dimenzije, veliki napredni senzor, mogućnost zamene objektiva i dodatne tehnološke novitete. Jedan od najboljih predstavnika ove kategorije je Sony Alpha a6000, koji smo nedavno testirali.

Prepoznatljiva forma
Na prvi vam se pogled može učiniti da je reč o tek nešto većem kompaktnom aparatu kakvi su nekada bili poznati pod nadimkom „idiot“. Srećom, a6000 je sve samo ne to. Kućište, proizvedeno od kvalitetne kompozitne plastike, krase jednostavne svedene linije, sa praktičnim osloncem za ruku, koji garantuje sigurno i udobno rukovanje. Elektronsko tražilo smešteno je sa leve strane i sastavni je deo kućišta, što dodatno olakšava nošenje i čini aparat manjim. Pomenuto tražilo poseduje rezoluciju od 1,44 megapiksela i koristi OLED panel, što garantuje oštru sliku i iskustvo slično onom kod DSLR aparata. Primetili smo da u uslovima slabijeg osvetljenja okruženja u tražilu ume da se pojavi malo šuma, kao i da slika ponekad kasni kada brzo pomerate aparat, ali ova zamerka nije nešto što bi bacilo senku na inače odličan uređaj.

Pored tražila, za kadriranje možete da koristite i 3-inčni ekran čiji je položaj moguće podešavati za postizanje zanimljivih uglova. Raspored i količina komandnih tastera određen je dimenzijama i oblikom kućišta. Na raspolaganju vam je nekoliko funkcijskih „dugmića“ koje možete da konfigurišete prema sopstvenom ukusu i potrebama, standardni „brojčanik“ za setovanje režima rada (PASM), kao i dva „točkića“ za brzo podešavanje vrednosti, jedan pozadi, a drugi sa gornje strane. E sad, glavni bi trebalo da bude onaj odozgo i da prema potrebi služi za podešavanje otvora blende ili brzine okidanja, ali nam se nije dopalo što je pomeren sasvim na desno, pa je potrebno malo privikavanja. Sa gornje strane, pored standardnog konektora za eksterni blic i druge dodatke, smešten je i mali ugrađeni blic „na iskakanje“. Svidelo nam se što je moguće donekle podesiti njegov ugao i postići lepše osvetljenje odbijanjem bljeska o svetle površine.

Kvaliteta iznad očekivanja
Kvalitet snimaka je nešto što će malo koga ostavili ravnodušnim. Za to je zaslužan APS-C foto-čip rezolucije 24 megapiksela, u kombinaciji sa novim Bionz X procesorom za obradu podataka prikupljenih od strane senzora. U nekim aspektima slika nije na nivou vrhunskih full-frame aparata (inače nekoliko puta skupljih), ali će zadovoljiti većinu potreba naprednih amatera, entuzijasta i profesionalaca. Slično je i sa video-klipovima koje je moguće snimati u punoj HD rezoluciji (1080p) i sa različitim brojem slika u sekundi, za postizanje odgovarajućih efekata. Pored toga, jedan od najjačih aduta ovog modela je brzi autofokus. Za uoštravanje je zaduženo čak 179 tačaka raspoređenih po celoj površini senzora, a većina njih poseduje faznu i detekciju kontrasta. Pošto u aparatu nema ogledala koje bi zahtevalo određeno vreme za pomeranje i time uticalo na razmak između dva okidanja, a6000 može da postigne čak 11 snimaka u sekundi, što je na nivou neuporedivo naprednijih aparata. Standardno uz aparat dolazi tanki f/3,5-5,6 zum objektiv žižne daljine 16-50 mm (24-75 mm full-frame ekvivalent) sa posebnim postepenim elektronskim zumom pogodnim za snimanje videa. Ako uzmemo u obzir da je reč o ne baš brzom kit objektivu, postiže odlične rezultate, a njegove male dimenzije dodatno utiču na kompaktnost sistema. To je moralo biti „plaćeno“ ne baš udobnim rukovanjem i mogućnošću slučajnog zumiranja, ali malo vežbe ovaj problem čini minimalnim.

Osim ovog, na raspolaganju imate i druge E-Mount objektive koje potpisuju Sony i nezavisni proizvođači, a pošto se radi o mirrorless kameri, uz odgovarajući adapter možete da koristite praktično bilo koje „staklo“ ikada proizvedeno. To će se posebno svideti iskusnim korisnicima i profesionalcima koji već poseduju fotoaparat. Za njih je a6000 idealan kao dodatna kamera koju uvek i svuda mogu da nose sa sobom, uz minimum kompromisa po pitanju kvaliteta fotografija, ili bez ikakvog kompromisa u tom pogledu. Za sve ostale, ova mala Sony Alpha otvara čitav svet naprednog fotografisanja u veoma dopadljivom i kompaktnom pakovanju.

Tehnološke „cake“
Bez obzira na to što je WiFi modul postao bezmalo obavezna komponenta svih modernih fotoaparata, još uvek moramo posebno da je istaknemo u slučajevima kada je pravilno implementirana, delom i zbog toga što joj neki proizvođači ne posvećuju dovoljno pažnje. Sony je poznat po naprednim rešenjima, a a6000 to samo dodatno potvrđuje. Svidelo nam se što je ugrađen i NFC, koji omogućava gotovo trenutno povezivanje sa telefonom ili tabletom na Android i iOS platformama. Na taj način mobilni uređaj postaje daljinski upravljač za aparat i omogućava direktno prebacivanje fotografija u memoriju telefona.

Zanimljivo je da sam aparat poseduje posebnu „prodavnicu“ za preuzimanje dodatnih aplikacija koje mogu uvećati upotrebnu vrednost, uključujući i alat za direktno postavljanje snimljenih fotografija na Fejsbuk. Premda broj dostupnih aplikacija raste, one, nažalost, uglavnom nisu besplatne i nije ih moguće naručiti iz naše zemlje (koliko smo mi uspeli da testiramo). Mnogo nam se dopada i kako funkcioniše sistem za praćenje subjekta snimanja i prepoznavanje lica, koji je jedan od najboljih koje smo imali priliku da vidimo. Jedini problem sa svim dodatnim opcijama i tehnološkim rešenjima na ovoj kameri je to što će vam biti potrebno izvesno vreme da ih sve upoznate i savladate. Srećom, za većinu nas tehno-entuzijasta, to i jeste najveće uživanje.

Sony Alpha a6000
Tip: Mirorless
Senzor: CMOS, APS-C, 24 Mpx, 6000x4000px
Procesor: Bionz X
Format datoteke: JPEG, RAW
Video: Full HD, 60i, 60p, 30, 25 i 24 fps, MPEG-4, AVCHD
Autofokus: 179 tačaka, face detection
Brzina okidanja (min-max): 30sec – 1/4000 sec
ISO raspon: 100-25.600
Ekran: TFT LCD, 3 inča, 1Mpx, nije osetljiv na dodir
Tražilo: elektronsko, 100%, 0.70x, 1,44 MPx
Ugrađeni blic: da
Memorija: SD/SDHC/SDXC, Memory Stick Pro Duo/Pro-HG Duo
Povezivanje: USB, HDMI, WiFi, NFC
Baterija: NP-FW50, litijum-jonska, 1.020 mAh, 420 fotografija po punjenju (prema CIPA standardu)
Dimenzije: 120x67x45 mm, 344 g
Cena: uzorak
www.sony.rs

Leave a Reply