Početna Broj 183 TEST: Sony BKB50 tastatura – Tablet kao laptop

TEST: Sony BKB50 tastatura – Tablet kao laptop

Tastatura za Sony Xperia Z4 tablet koja ga pretvara u potpuno funkcionalan laptop

Tableti su zgodni za nošenje jer ne zauzimaju mnogo mesta i lagani su. Međutim, ako je potrebno na njemu obaviti iole ozbiljniji posao, stara dobra tastatura je još uvek nezamenljiva. Zato je Sony za svoj novi tablet Xperia Z4 pripremio Bluetooth tastaturu koja nosi oznaku BKB50. Reč je o nečemu što prevazilazi običnu tastaturu – to je praktično nadgradnja koja tablet pretvara u laptop, ili da budemo precizniji, u ultrabuk računar.

BKB50 tastatura poseduje i tačped, čime se u potpunosti aktiviraju funkcije klasičnog računara – pojavljuje se taskbar i dugme „start menu“, pa je osećaj potpun. Kada je povezana sa tabletom, napravljena je tako da u sklopljenom obliku istovremeno predstavlja i zaštitu za ekran. Tablet i tastatura poseduju senzore zahvaljujući kojima se ekran tastera gasi kada se tastatura sklopi. Pomenuli smo već da je reč o Bluetooth tastaturi, ali interesantno je da ona poseduje i mogućnost NFC konektivnosti, za brzo i jednostavno uparivanje s tabletom. Kada je tastatura aktivna, Android na tabletu se transformiše u OS koji je prilagođen tom načinu kontrole, jer se na ekranu pojavljuje kursor koji se kontroliše putem tačpeda. Što se rasporeda tastera tiče, upotrebljena je klasična QWERTY tastatura, a uprkos malim dimenzijama tasteri su dovoljno veliki da obezbede normalno kucanje. Uostalom, prostor dodeljen jednom tasteru je 16 mm, što je samo 3 mm manje od tastera na standardnim tastaturama. Uz dobro iskorišćen prostor i malo smanjenje razmaka između tastera, oni su uspešno smešteni na površinu koju zauzima tablet od 10 inča.

Sama tastatura je veoma lagana i veoma tanka – na najdebljem delu debljina iznosi samo 13 mm. Baterija izdržava oko 45 dana uz svakodnevni osmočasovni rad, pa nećete morati da brinete o autonomiji. Maksimalni ugao tastature u odnosu na ekran je 130 stepeni. Iako bismo voleli da je taj ugao i malo veći, postoji veoma dobar razlog zašto nije. Naime, do tog ugla tastatura „preteže“ u odnosu na tablet, i čitav taj sklop je stabilan. Pri većem uglu pomerilo bi se težište i tablet bi se prevrtao.

Iako je prvobitno predviđeno da se prodaje samo u paketu sa tabletom Sony Xperia Z4, tastatura Sony BKB50 pojavila se u prodavnicama i kao samostalni proizvod. Veoma je funkcionalna i, ukoliko posedujete Sony Xperia Z4 tablet, neuporedivo je upotrebljivija od univerzalnih tastatura.

23_sony_xperia_z4_tablet

Sony BKB50
Raspored tastera: QWERTY
Povezivanje: Bluetooth, NFC, Micro USB (za punjenje baterije)
Baterija: 400 mAh (45 dana autonomije uz 8-časovni svakodnevni rad)
Dodatno: Touchpad
Cena: Oko 150 EUR
www.sony.rs

Leave a Reply