Početna Broj 185 TEST: Sony Bluetooth Headset SBH54 – Pametni naslednik muzičkih plejera

TEST: Sony Bluetooth Headset SBH54 – Pametni naslednik muzičkih plejera

Uz seriju Xperia Z5 telefona, Sony je predstavio i pametni aksesoar – stereo Bluetooth headset SBH54

Plus:FM Radio, mogućnost korišćenja sâmog prijemnika, bez slušalica, notifikacije
Minus: Baterija, veliki broj tastera, nemogućnost „kačenja“ headseta na uho kao Bluetooth mono slušalice

Model SBH54 je naslednik modela SBH52. Privukao je mnogo pažnje, i pleni pre svega lepšim dizajnom – gladak je, elegantan i napredan u odnosu na prethodnika. Podseća na stare dobre Bluetooth headsetove koji su kompaniju Sony Ericsoon i proslavili u ovoj oblasti. Ako ste nostalgični, sâm prijemnik će vas podsetiti na muzičke plejere kakvi su bili neizostavni pre par godina. Slušalice se isporučuju u crnoj i zlatnoj boji. Pored dizajna, glavne prednosti ovog modela su mogućnosti konverzacije i povezivanja sa telefonom, a uz sve to je i vodootporan.

Model SBH54 ima dosta korisnih funkcija. Možete ga koristiti kao headset, odnosno prisloniti prijemnik tokom razgovora uhu, i funkcionisaće po principu običnih Bluetooth mono slušalica. Bilo bi još bolje da može da se namesti na uhu, jer bi imao primenu i tokom vožnje i drugih trenutaka kada ruke treba da vam budu slobodne. Takođe, prijemnik možete povezati i sa slušalicama – uz njih se isporučuju i Sony MH755 slušalice koje su dobre, kvalitetnog zvuka; bas je snažan, dok su visoki tonovi mogli da budu glasniji. Ali, ako imate omiljene slušalice od kojih ne želite tek tako da se rastanete, Sony vam je omogućio da prijemnik povežete i sa njima, bez imalo muke – bitno je samo da imaju standardizovanu 3,5 mm priključnicu.

Skeptici po pitanju Bluetooth audio-prenosa – žive u prošlosti. Perfekcionistima možda zvuk neće biti savršen, ali zlatna sredina korisnika, gde i mi pripadamo, neće primetiti neke nedostatke. Najbitnije, zvuk će biti izolovan i dobar i tokom boravka u gužvi.

SBH54 možete povezati sa dva uređaja i kontrolisati ga uporedo sa dva uređaja. Još bolje, ako slušate muziku sa jednog aparata a imate poziv na drugom, SBH54 će se preusmeriti na drugi aparat, a nakon završetka razgovora muzika sa prvog će nastaviti da svira.

Kada pozivate koristeći SBH54 sa slušalicama, leva strana slušalica neće raditi, kako biste osluškivali okolinu, dok je desna namenjena za razgovor. Ova karakteristika vam omogućava da čujete sebe i okolinu, čime se sprečava preglasan razgovor.

SBH54 ima LED ekran koji prikazuje informacije iz muzičkog plejera, informacije o sagovorniku, istoriju poziva, pa i čak notifikacije, baš kao i pametni sat. Da, i vibrira za svaki dolazni događaj, tako da nećete ništa propustiti. Sony je vodio računa o komforu korisnika, pa postoji mogućnost rotiranja slike na LED ekranu za 180 stepeni, ako preferirate drugačiju orijentaciju.

Odlično je što postoji mogućnost slušanja radija, pogotovo što kod većine Bluetooth slušalica ta mogućnost ne postoji, odnosno ne može da se koristi radio sa smartfona, jer oni zahtevaju žicu slušalica kao antenu. Radio radi bez ikakvih problema, i može da radi potpuno nezavisno do telefona.

sbh54_lifestyle

SBH54 radi sa Android aplikacijom, koja omogućava bolji rad i pregled. Kada SBH54 povežete sa telefonom NFC vezom, automatski ćete biti preusmereni u prodavnicu aplikacija kako biste instalirali potrebnu aplikaciju. U njoj možete podesiti sve što vam je potrebno – na primer možete onemogućiti da informacije o istoriji poziva pratite na LED ekranu.
Što se tiče baterije, za današnje standarde ne traje dugo. Može da radi između 8 i 10 sati aktivno, ali se puni za manje od sat vremena. Informacije o bateriji su vam sve vreme dostupne na ekranu prijemnika, takođe i u aplikaciji, koja će vas redovno obaveštavati o stanju baterije.

Moglo bi se reći da SBH54 ima previše tastera – potraga za onim pravim ume da potraje, dok se ne saživite sa uređajem. Postoje tasteri za sve, i raštrkani su svuda po prijemniku: za podešavanje jačine zvuka, promenu pesme u muzičkom plejeru, taster menija, taster za javljanje na poziv, kao i taster za uključivanje odnosno isključivanje headseta. Bilo bi bolje da je tastera manje a da je navigacija po tasteru veća, odnosno da jedan taster pruža više različitih mogućnosti.

Posle svega navedenog možemo da zaključimo da Sony SBH54 pruža funkcije gotovo poput pametnog telefona – možete da se javljate na pozive, pozivate, čitate poruke, pratite istoriju poziva, pa čak i da bez napora menjate konekciju između dva uređaja. SBH54 nastavlja Sony liniju Bluetooth headset modula sa promenjivim slušalicama, sada sa dodatnim pogodnostima obavljanja poziva direktno preko prijemnika, bez obaveznog prisustva slušalica. Odličan gadžet koji svakako može da vam zameni i pametni sat ili narukvicu, ukoliko vam je udobnije da koristite slušalice nego obavezni aksesoar oko ruke.

Sony Bluetooth Headset SBH54
OS: Android 4.4 i noviji
Baterija: za razgovor 4 h, striming 8 sati, u stanju pripravnosti oko 300 sati
Dimenzije: 17,7 x 16,8 x 70 mm
Indikatori: vibracija
Kontrole: govorne kontrole (BT VAD)
Konektor: 3,5 mm
Povezivanje: NFC, Bluetooth
Cena: oko 100 €

Leave a Reply