Početna Broj 181 TEST: Sony HDR-AS200V – Za ljude od akcije

TEST: Sony HDR-AS200V – Za ljude od akcije

Kamera uz koju nijedan dragocen trenutak aktivnog dela vašeg života neće biti prepušten zaboravu

U klasi pristupačnih kamera opremljenih za rad pod specifičnim, odnosno otežanim uslovima tokom boravka u prirodi, Sonyjeva porodica kamkordera HDR-AS zauzima značajno mesto. Prošle godine predstavili smo vam veoma interesantnu, kvalitetnu i iznenađujuće pristupačnu kameru AS200VR, koja je u kratkom roku postala jedan od najpopularnijih letnjih gedžeta. Ovoga puta skrećemo vam pažnju na novi model, unapređenu varijantu koja, uz atraktivnu cenu, donosi i poboljšanja prevashodno na planu kvaliteta video zapisa i performansama u uslovima slabijeg osvetljenja – upravo ono što je prethodniku nedostajalo.

Sony HDR-AS200V se, na prvi pogled, ne razlikuje mnogo od prošlogodišnjeg modela. Omalena kamera spakovana u atraktivno bullet-cam kućište od čvrste, bele plastike, sa minimalnim brojem tastera radi lakšeg upravljanja tokom snimanja, isporučuje se sa plastičnim vodootpornim kućištem (trpi potapanje do tri metra i ima zavrtanj za tronožac), daljinskim upravljačem sa ekranom koji se pričvršćuje za zglob i nizom korisnih dodataka koji proširuju mogućnosti primene. Daljinac je vodootporan i jednostavno se „montira“, opremljen je udobnim gumenim uloškom i ne ometa izvođenje pokreta; sa kamerom se povezuje putem radio veze za svega nekoliko sekundi, posle čega na na svom LCD ekranu prikazuje ono što kamera „vidi“ u tom trenutku. Jednim upravljačem može se kontrolisati najviše pet kamera.

Fishing1_HDR-AS200V_BLT-CHM1_WW_BLT_ALT_OOH_ExpAPR2016-1200_0-6901

Prikaz slike na omalenom displeju je nešto bolji nego lane, pa je i vidljivost na direktnom sunčevom svetlu vidno bolja. Kvalitet veze između daljinskog upravljača i kamere je takođe nešto bolji, pa ne dolazi često do prekida komunikacije (osim pri potapanju kamere u vodu, kada obično dolazi do „prekida filma“ – snimanje pri tome ne prestaje, samo se gubi slika na ekranu).

Kvalitet fotografija nije mnogo napredovao u odnosu na prošlogodišnji model, izuzev boljih rezultata (oštrije i detaljnije slike) pri snimanju u mračnijem ambijentu, naročito u periodu sumraka (novi Exmor R senzor, nešto niže rezolucije od prethodnog, u kombinaciji sa Zeiss optikom i Bionz endžinom pružaju zaista dobre rezultate). S druge strane, full HD video zapisi su bliže savršenstvu nego ikad ranije, zahvaljujući kristalno jasno slici, neprevaziđenoj oštrini i brzom i preciznom fokusiranju. Uz snimanje pri 30 sličica u sekundi podržana je i slow motion reprodukcija (60 i 120 fps pri nižim rezolucijama) i čitav niz drugih atraktivnih režima (Motion shot – trejsing sekvence, burst za 10 brzih snimaka u nizu, kombinovanje fotografija i video zapisa „u hodu“ itd.), a korisna je i mogućnost ispisivanja GPS podataka direktno na filmu.

2_HDR-AS200V_BLT-CHM1_WW_BTL_OOH_Web_ExpJAN2017-3432

Utisak upotpunjuju i natprosečan kvalitet audio zapisa, odsustvo najčeših optičkih anomalija (osim cevaste distorzije uzrokovane oblikom kamere i pozicijom sočiva), širok ugao sočiva (170 stepeni), Ustream funkcija koja omogućuje jednostavan striming, kao i NFC konekcija za lakšu komunikaciju s mobilnim uređajima. Jedino treba voditi računa da zaštitno staklo ispred sočiva uvek bude čisto, jer kvalitet snimka od toga najviše zavisi. Stabilizacija slike radi perfektno, tako da će snimak biti lišen „drhtavice“ i tokom intenzivne akcije.

Kao i za prethodni model, AS200V na raspolaganju ima i čitav niz naročitih dodataka koji proširuju funkcionalnost kamere, kao što su dodatna zaštita za sočivo, dodatak za postavljanje na kacigu (u GoPro fazonu), vakuumski držač za staklo ili komandnu tablu u automobilu, tregeri za „kačenje“ kamere na kućnog ljubimca…

Sony HDR-AS200V svojim izgledom i mogućnostima iskače iz okvira proseka i nameće je „cool“ gedžet s jedne i istinski funkcionalna kamera s druge strane. Bilo da snimate HD video dok ste na odmoru ili strimujete video porodici i prijateljima, ova kamera nudi sve što vam je potrebno.

Sony HDR-AS200V
Senzor: CMOS 12,8 Mpx
ISO: 100 – 25.600
Zum: 3x
Video: 1080p / 60 fps
Memorija: SD, SDHC, SDXC, UHS-1
Ekran: Super AMOLED 3”, 720×480 px
Povezivanje: WiFi, NFC, HDMI
Dimenzije: 81,5 x 46,5 x 24,2 mm; 93g (sa baterijom)
Cena: 35.990 RSD
www.sony.rs

Leave a Reply