Početna Broj 178 TEST: Sony SmartWatch 3 SWR50 – Treća sreća

TEST: Sony SmartWatch 3 SWR50 – Treća sreća

Jedan od najkorisnijih Android Ware uređaja, opremljen GPS prijemnikom i odličnom baterijom

blank
ATV & NAUTICA 2020

Premda se svrstava u red pionira industrije pametnih satova, u ovom segmentu mobilne industrije Sony do danas nije imao većeg uspeha. Od 2012. godine do danas ispratili smo dve generacije Smartwatch uređaja, koji nisu ostavili bogzna kako dobar utisak. Razvojem Android Wear operativnog sistema proizvođači su dobili novi vetar u jedra, pa je tako i Sony pohitao da predstavi revidirani Smartwatch koji, na prvi pogled, obećava mnogo više od svojih prethodnika.

Sony Smartwatch 3 nije spektakularno atraktivan uređaj zbog kojeg će se ljudi okretati za vama ili vas svaki čas pitati za tačno vreme. Sat je dizajniran tako da privuče korisnike sportskog duha, i kao takav se više slaže uz trenerku i patike nego uz košulju i fensi manžetne. Pored silikonske, u ponudi je i metalna narukvica koja se može lako prilagoditi ruci, izbacivanjem ili dodavanjem alkica, a odgovarajući gabariti i izbor kvalitetnog materijala garantuju vrhunsku udobnost i tokom dužeg nošenja. Tokom hodanja i trčanja sat ne proizvodi nikakve zvuke, što će korisnicima omogućiti da nesmetano uživaju u tišini dok se rekreiraju. Osim toga, kućište se „ne plaši“ vode i prašine, pa sat nećete morati da skidate ni dok se tuširate, znojite u sauni ili čistite oko kuće.

ATV & NAUTICA 2020

Smartwatch 3 ima četvrtast ekran dijagonale 1,6 inča i panel rezolucije 320 x 320 piksela, što je sasvim dovoljno za oštar prikaz svakog sadržaja. Ekran koristi Transflective Display tehnologiju, koja obezbeđuje odličnu vidljivost i pod direktnim sunčevim osvetljenjem, ali s druge strane umanjuje intenzitet boja. Ram oko ekrana je prilično širok, ali se ne izdiže iznad nivoa ekrana i ne smeta prstima dok klize preko ekrana. Ekran reaguje na pokrete i približavanje licu, tako da će se pozadinsko osvetljenje uključiti kada ga okrenete da proverite vreme ili prinesete uhu tokom razgovora, odnosno ustima kad izdajete glasovne komande. Ukoliko ekran nekim slučajem odbija da isključi pozadinsko osvetljenje, dovoljno je jednom pritisnuti bočni hromirani taster.

Što se hardvera tiče, Smartwatch 3 pokreće standardni četvorojezgarni Snapdragon 400 na taktu od 1,2 GHz, s 512 MB RAM-a i oko 3 GB slobodnog prostora za korisničke podatke (npr. muziku); ovakva konfiguracija je više nego dovoljno snažna da obezbedi glatko izvođenje svih operacija. Uređaj je opremljen i različitim senzorima za praćenje fitnes aktivnosti (pedometar, GPS). Integrisana baterija kapaciteta 420 mAh obezbeđuje sasvim prihvatljivu autonomiju od dva puna dana, u slučaju da je ekran stalno uključen, ili tri dana kada se ekran po potrebi isključuje. Svakako, slušanje muzike i aktivno korišćenje GPS praćenja značajno skraćuje autonomiju. Baterija se dopunjuje putem standardnog micro USB porta, što je još jedan veliki plus. Treba istaći i to da je Smartwatch 3 kompatibilan s Android telefonima svih proizvođača, pod uslovom da pogone Jelly Bean ili noviju verziju sistema.

Osnovna prednost Smartwatcha 3 u odnosu na konkurentske Android Wear „čukice“ je integrisani GPS modul, koji će pouzdano beležiti sve vaše fitnes egzibicije i priskočiti u pomoć kada se nađete na nepoznatom terenu

09-Golfshot-lifestyle

Android Wear: brzina, udobnost, pouzdanost
Softverska podloga Smartwatcha 3 izgrađena je na temelju Android Wear Lollipop platforme, i ona obezbeđuje kompatibilnost sa svim smartfonima zasnovanim na Androidu Jelly Bean ili novijem. Odmah po uključivanju sat će zatražiti da na telefonu instalirate aplikaciju Android Wear, a potom i da ga povežete putem Bluetootha (Android Wear omogućava podešavanje i upravljanje satom, odnosno instaliranje aplikacija, promenu vizuelnog izgleda sata i druge operacije). Dok je sat uparen sa telefonom i u dometu Bluetooth veze, sve informacije će se prikazivati i na ekranu sata (uz vibraciju), osim ako ih ne blokirate ili privremeno isključite. To podrazumeva informacije o dolaznim pozivima, porukama (SMS, e-mail, instant poruke), podsetnicima, alarmima i drugo; neke poruke mogu se pročitati u celosti (SMS, Hangouts, WhatsApp, Viber, Gmail…), a postoji i opcija za otvaranje poruke na telefonu. Na neke od poruka moguće je odgovoriti glasom, diktiranjem na engleskom jeziku. Zbog nedostatka zvučnika telefonski razgovori putem sata nisu mogući.

Navigacija interfejsom svodi se na klizanje prstom po ekranu, tapkanje i glasovne komande Google Now servisa (sve govorne funkcije ovog popularnog servisa funkcionišu besprekorno). Povlačenjem prsta s vrha ekrana prikazuje se meni s informacijama o napunjenosti baterije i opcijama za podešavanje nivoa osvetljenja, način rada ekrana, ponovno pokretanje uređaja i drugo. Pomeranje prsta s leva na desno ima istu funkciju kao Back taster na telefonu. Navigacija je glatka i praćena prijatnim animacijama.

Osnovna prednost Smartwatcha 3 u odnosu na konkurentske Android Wear „čukice“ je integrisani GPS modul, koji će pouzdano beležiti sve vaše fitnes egzibicije i priskočiti u pomoć kada se nađete na nepoznatom terenu. Dodatne smartwatch aplikacije se instaliraju kroz Android Wear klijent na uparenom smartfonu, a među prvima koje treba testirati svakako je Google Fit, aplikacija koja beleži kretanje, broji korake i minute vaših fizičkih aktivnosti. Nažalost, merač brzine pulsa nije integrisan, što će pasioniranim rekreativcima verovatno zasmetati. Sinhronizacija muzike između telefona i sata nije najbolje rešena, jer se sprovodi isključivo sporom Bluetooth vezom, kroz aplikaciju Google Music. Muziku koju ste prebacili u internu memoriju sata možete slušati preko uparenih USB slušalica, što je zgodna mogućnost kada telefon treba ostaviti kod kuće.

Kompatibilnost sa svim Android telefonima (od verzije Jelly Bean nadalje), sopstveni GPS prijemnik, microUSB port i mogućnost jednostavne zamene narukvica čine ovaj pametni sat veoma zanimljivom ponudom, koja ujedno i najavljuje novi talas pametnih „džidžabidža“ kojima ćemo se zabavljati u narednim mesecima.

SmartWatch 3 SWR50
OS: Android Wear
Procesor: Quad ARM A7, 1,2 GHz
Memorija: 512 MB RAM, 4 GB eMMC
Ostalo: vodootporan (IP68)
Ekran: IPS, 1,6”, 320×320 px
Povezivanje: Bluetooth, NFC, microUSB
Baterija: 420 mAh
Masa: 45 g
Cena: uzorak
www.sony.rs

Leave a Reply