Početna Broj 181 TEST: Sony SRS-X11 – Boombox na dlanu

TEST: Sony SRS-X11 – Boombox na dlanu

Boombox ili ghetto-blaster, odnosno popularni „kasetaši“, bili su širom sveta deo odrastanja mnogih mladih 80-ih godina prošlog veka. Ovaj drugi engleski naziv otkriva i njihovu publiku. „Ekipa s ćoška“ koja nije imala dovoljno novca za izlazak u klub, pravila je diskoteku na otvorenom uz pomoć kasetaša, koji su svakim danom bivali sve veći i veći. Radio FM/AM tjuner, dek za jednu ili dve kasete i par ogromnih zvučnika bili su spakovani u kućište pozamašnih dimenzija, čija je masa često premašivala 10 kilograma (desetak „D“ baterija je tamo svakako dodatno doprinelo). Ali su zato gruvali tako da ceo blok može da „uživa“.

Trideset godina kasnije, kasetaši su (gotovo) izumrla vrsta. A sve što je ostalo od njih su spotovi i filmovi (pogledati kako se ispaljuje raketa iz kasetaša u Bondovskom „Dahu smrti“), ali i muzika na baterije. I tu dolazimo do junaka naše priče…

Sony SRS-X11 je zvučna kocka super kompaktnih dimenzija (61x61x61 mm). Izrada je, očekivano, na vrhunskom nivou. Od šest strana – tri su rezervisane sa reprodukciju zvuka, a ostale za kontrole (on/off, taster za javljanje i prekid razgovora, te par za kontrolu zvuka) i portove – microUSB za dopunu baterije, audio in žični priključak, mali taster za resetovanje i poseban ADD taster dodavanje zvučnika. Ova poslednja stavka je i najzanimljivija jer se X11 može povezati sa još jednim identičnim modelom i na način se stvaraju preduslovi ili za jedan dobar stereo sistem ili za „dvostruki režim“, koji predstavlja odlično rešenje za žurke jer se ovako zvuk duplira.

Napokon dolazimo i glavne stvari, tj. kakve veze ima boombox sa ovim mini „boksom“. Naime, SRS-X11 reprodukuje zvuk impresivnog kvaliteta i ništa manje impresivne snage od čak 10W. Kako su to Sonyjevi inženjeri uspeli? Odgovor je jednostavan – pasivni “zvučnik” (Sonyjevo objašnjenje potražite u zasebno boksu). Zahvaljujući paru tih elemenata, dobijeni rezultat je odličan, posebno ako imamo u vidu njegove dimenzije i masu.

Kockica stiže u pet atraktivnih boja (bela, crna, crvena, plava i roze), a paketu se dobija silikonska traka i USB kabl za dopunu uređaja. Nakon tri do četiri sata „na“ punjaču, uređaj ima impresivnu autonomiju od desetak sati reprodukcije „Bluetooth“ muzike ili handsfree razgovora. Žurka ispred zgrade (na plaži, pikniku……) može da počne!

SRS-X11_B_Black8

Šta je pasivni zvučnik?
Pasivni zvučnik je u stvari zvučnik kojem je uklonjen glavni, središnji deo, a ostavljeni su okvir, prigušivači i membrana. U „kockici“ je montiran po jedan sa svake strane pravog zvučnika čime se uštedelo mnogo prostora. Kada se reprodukuje muzika, prednji zvučnik vibrira napred-nazad – što je muzika glasnija, jače su vibracije. To stvara interno kretanje vazduha, koje dovodi do vibriranja pasivne jedinica i kreiranja zvučnih frekvencija. Tako ovaj element glumi sekundarni zvučnik. Ovaj trik omogućava dvostruko veću snagu, uz značajno pojačanje bas frekvencija.

Sony SRS-X11
Snaga: 10 W
Reprodukcija: 20-20.000 Hz
Povezivanje: Bluetooth 3.0, NFC, audio in
Mikrofon: da, 150-20.000 Hz
Autonomija: 12h
Dimenzije: 61x61x61 mm, 215 g
Cena: 12.990 RSD
www.sony.rs

Leave a Reply