Početna Broj 180 TEST: Tesla H890W tablet – Tesla „u prozorima“

TEST: Tesla H890W tablet – Tesla „u prozorima“

Prvi Tesla tablet zasnovan na Windows operativnom sistemu

blank
ATV & NAUTICA ATV

Kompanija Comtrade, koja stoji iza Tesla brenda, rešila je da posle nekoliko Android tableta ponudi i Windows (8.1) verziju. Model koji nosi oznaku Tesla H890W prvi je od verujemo mnogih uređaja zasnovanih na ovom OS-u. Prvo što pada u oči je njegov izuzetno lep dizajn. Tablet je napravljen u kombinaciji staklene poleđine i metalnog okvira, što predstavlja vizuelno elegantno i funkcionalno opravdano rešenje, jer je reč o veoma tankom modelu – tek 8,5 mm. Tablet postoji u crnoj i beloj varijanti, a mi smo testirali model u beloj boji (za koji možemo da kažemo da deluje malo atraktivnije).

IPS Ekran je dijagonale 8,9 inča i rezolucije 1920×1200 piksela i donosi dobro osvetljenje i kontrast, što u zbiru daje izuzetno jasnu i kvalitetnu sliku. Jedini problem koji može da nastane je kada se Windows koristi u standardnom, desktop modu, jer su tada neki detalji suviše sitni i teško ih je „naciljati“ prstom.

ATV & NAUTICA ATV

Tablet pokreće četvorojezgarni Intel Atom procesor, koji je dovoljan da „pogura“ i zahtevnije aplikacije i igre. Upotrebljen je Atom Z3735F čipset, zasnovan na 22 nm procesu proizvodnje i sa radnom frekvencijom od 1,83 GHz. U kombinaciji sa Intel HD grafikom (Gen 7), dobijena je dobra mobilna platforma za ozbiljniji rad, ali i za igranje. Prilikom dugotrajnog visokog opterećenja procesora zadnja strana tableta se prilično greje (otprilike na mestu gde je ispisan Tesla logotip). Naravno, ako tablet ne koristite pretežno za igranje, ili za poslove koji opterećuju procesor, retko ćete biti u takvoj situaciji.

Tesla H890W poseduje 2 GB memorije, a skladišni prostor je 32 GB (od čega je za podatke dostupno oko 20 GB). To je naravno moguće proširiti upotrebom MicroSD kartica. Tablet je opremljen i GPS sistemom, stereo-zvučnicima, kao i sa dve kamere – primarnom (zadnjom) od 5 MP i sekundarnom (prednjom) od 2 MP. Kvalitet fotografija je prosečan, a snimanja videa je moguće u Full HD rezoluciji.
Ugrađena je baterija od 5.000 mAh, što se pokazalo kao nedovoljno da bi Tesla tablet parirao brendovima iz „A klase“. Tokom testiranja uspevali smo da izvučemo oko 3,5 h upotrebe, uz aktivnu internet konekciju i stalno uključen ekran (na nešto manje od 50% osvetljenja). Ipak, treba imati u vidu da se ovde radi o tabletu koji spada u niži cenovni rang, pa je uzevši u obzir sve što smo do sada napisali, ukupan utisak sasvim dobar.

Kao bonus treba uzeti činjenicu da je u cenu uključen i originalni operativni sistem, koji će već za nekih mesec dana moći da se nadogradi na Windows 10, kao i godišnja pretplata na Office 365 poslovni paket. Zahvaljujući tome, uz dodatak solidnih performansi i s mogućnošću povezivanja tastature i miša, kao i poznatom radnom okruženju, Tesla H890W tablet nameće se kao dobro rešenje za poslovne korisnike, ali i za korisnike koji žele punu kompatibilnost sa svojim desktop ili laptop računarom, što tableti zasnovani na Androidu nisu u mogućnosti da obezbede.

Najpopularnija Microsoft igra na poklon
U saradnji sa lokalnom Microsoft kancelarijom, a u ograničenom periodu, svi kupci Tesla tableta H890W na poklon dobijaju kupon sa kodom za HALO Spartan Assault! Ova igra je deo Halo franšize, a optimizovana je za tablet uređaje i dostupna na Windows Store-u. Halo je najpopularnija Microsoft-ova igra ikada, a ovo je izuzetna prilika da još jednom osetimo njenu nepravaziđenu atmosferu.

Tesla H890W
Ekran: Kapacitivni, 1920×1200 piksela, IPS, 8,9″
Procesor: Intel Bay Trail Z3735F Quad Core 1,8 GHz
RAM: 2 GB
Memorija za podatke: 32 GB Flash (20 slobodno), Micro SD slot
Kamere: 5 MP zadnja, 2 MP prednja
Zvuk: Stereo-zvučnici, mikrofon
Baterija: 5000 mAh
Ostalo: GPS, Bluetooth 4.0, WiFi, 802.11 a/b/g/n
OS: Windows 8.1
Cena: 24.999 RSD
www.tesla.info

Leave a Reply