Početna Broj 183 TEST: Tesla Tablet L7 3G – Komunikacija i internet

TEST: Tesla Tablet L7 3G – Komunikacija i internet

Višenamenski mali i praktični tablet koji može da posluži i za telefoniranje

Mali tableti i nove generacije povelikih smartfona po mnogo su čemu slični, s tim što tabletima po pravilu nedostaje mogućnost telefoniranja. Kod nekih modela tableta, međutim, i ova funkcionalnost je omogućena, pa predstavljaju kompletan sistem za komunikaciju, ali i mnoge druge namene dok ste u pokretu. To je slučaj i sa Tesla Tablet M7 3G aparatom, kvalitetno izrađenim uređajem opremljenim većinom opcija koje vam mogu zatrebati. Ali da krenemo redom.

Za jednu ruku
Pošto je proporcija ekrana 16:9, kućište ovog modela je relativno usko, tako da bez problema stabilno stoji u jednoj ruci, čak i ako niste naročito korpulentni, a ergonomiji dodatno doprinose i zaobljene bočne strane. Utisak otpornosti i čvrstine upotpunjuje metalni crni poklopac koji pokriva najveći deo zadnje strane. Plastičan je samo prostor oko objektiva kamere, koja je inače u ne baš sjajnoj rezoluciji, od 2 megapiksela. Ipak, za osnovnu namenu ovog aparata – hvatanje foto-beleški – i to je više nego dovoljno. Pomenuti plastični deo služi i kao poklopac ispod kojeg se kriju otvori za micro SD karticu za proširenje memorije, kao i standardnu SIM karticu za povezivanje u mobilnu mrežu, o čemu će više reči biti nešto kasnije. Sada nam je zanimljiviji ekran dijagonale 7 inča. Kao i kod drugih Tesla uređaja, reč je o IPS kapacitivnom displeju. Rezolucija je nešto niža nego što bismo voleli, ali odgovara standardu u kategoriji kojoj pripada L7. Kvalitet slike je više nego prihvatljiv, s tim što neke boje povremeno mogu da deluju „isprano“. Zauzvrat dobijate odličnu vidljivost pri oštrijim uglovima gledanja i dnevnom svetlu, kao i brzo osvežavanje, za šta je zaslužan Intelov grafički procesor.

Sa četiri jezgra
Kad smo kod procesora, valja napomenuti da je i glavna jedinica iz Intel Atom porodice, sa četiri jezgra i radnim taktom od 1,2 gigaherca. Jedan gigabajt radne memorije omogućava nesmetani rad svih delova sistema i dodatnih aplikacija, ali smo ostali pomalo razočarani sa svega 8 GB internog prostora. Od toga je, nakon onoga što „potroše“ sistemske datoteke, korisniku na raspolaganju nešto preko 4 GB. Srećom, tu su pomenute micro SD kartice, inače sve pristupačnije, koje u potpunosti rešavaju problem. Pohvalna je odluka o ugradnji svih očekivanih modula za povezivanje i komunikaciju, uključujući i Bluetooth, WiFi i GPS. Naravno, velika prednost je i GSM, koji obezbeđuje ne samo povezivanje na internet, već i telefoniranje i razmenu SMS poruka. Zbog toga je komunikacija osnovna namena ovog modela, pored čitanja knjiga, uživanja u multimediji i pregleda onlajn sadržaja.

U sve opisano lepo se uklapa najnovija verzija Android operativnog sistema (5.1.1), a korisnicima je na raspolaganju mnoštvo dodatnih aplikacija za najrazličitije namene. Osnovna verzija sistema nije opterećena dodacima korisničkog okruženja, pa imate punu slobodu da ovaj mali i praktični tablet prilagodite sopstvenom ukusu i potrebama.

Tesla Tablet L7 3G
OS: Android 5.1.1
Procesor: Intel Atom X3, quad core, 1,2 GHz
RAM: 1 GB
Disk: 8 GB, microSD
Ekran: IPS, 7”, 600×1024 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth
Portovi: 1x microUSB
Kamera: foto-kamera 2 Mpx, veb kamera 0,3 Mpx
Masa: 285 g
Ekstra: 3G, GPS
Baterija: 2.800 MAh
Cena: 12.990 RSD
www.tesla.info

Leave a Reply