Početna Broj 183 TEST: Tesla Tablet M8 – Prava mera

TEST: Tesla Tablet M8 – Prava mera

Dopadljivo dizajnirani tablet opšte namene s ekranom dijagonale 8 inča

Tableti već izvesno vreme predstavljaju dostojnu zamenu za dobar deo namena računara, ali i praktično rešenje za rad, komunikaciju i zabavu u pokretu. Takođe, postali su veoma lični, poput telefona, pa „tablet po članu porodice“ nije neuobičajena pojava. Zbog toga je dobro što na tržištu postoje pristupačni modeli pristojnih karakteristika i kvaliteta izrade. Takav je i Tesla Tablet M8, domaći proizvod iza kojeg stoji kompanija ComTrade.

Elegantan
Kao i svi prethodni Tesla modeli, i M8 dolazi u veoma dopadljivom i praktičnom pakovanju. Dobar utisak se nastavlja i nakon otpakivanja. Naime, ovaj tablet je dizajniran da izgleda elegantno, čvrsto i robustno, što potvrđuje i tamni metalni okvir sa srebrnim oborenim ivicama. Svidela nam se i „baršunasta“ mat površina pozadi, ukrašena na sredini aluminijumskom pločicom sa logotipom brenda. Primetili smo da se na ovoj površini zadržavaju otisci prstiju, ali ne na način koji bi predstavljao problem. Tu je još i objektiv glavne kamere, nažalost u relativno slaboj rezoluciji (2 megapiksela), ali pretpostavka je da osnovna namena tableta svakako nije ozbiljno fotografisanje.

Za komunikaciju, što je mnogo češća primena, obezbeđena je dobra prednja veb kamera. Pored ove kamere, najveći deo prednje strane zauzima prostrani ekran dijagonale 8 inča, u standardnoj rezoluciji 800×1280 piksela. Reč je o IPS panelu koji garantuje dobru vidljivost i pod oštrijim uglovima gledanja. Boje su verne i jasne, te umereno zasićene, dok je rezolucija dovoljno visoka za zadovoljavajuću oštrinu. Pojedinačne piksele je praktično nemoguće razaznati, što obezbeđuje minimalan zamor pri dužem čitanju sa ekrana.

M8_04

Intel inside
Tesla M8 je pogonjen Intel Atom procesorom iz serije Baytrail, novije generacije, sa čak četiri jezgra i radnim taktom od 1,82 gigaherca. To je i „na papiru“ i u praktičnim testovima više nego dovoljno snage za gotovo sve zadatke koji se pred ovakav jedan tablet mogu postaviti. Procesor je podržan sa jednim gigabajtom radne memorije, što predstavlja novi standard. Tu je i provereni Intelov grafički procesor, a posebno pohvaljujemo ugradnju 16 GB prostora za smeštaj podataka i instalaciju dodatnih aplikacija. Kad smo kod aplikacija, treba napomenuti da preinstalirani Android sistem 4.4 (Kit Kat) donosi minimum izmena u odnosu na „fabričku“ verziju, što sa druge strane ostavlja korisnicima slobodu da uređaj podese prema sopstvenim potrebama i ukusu. Na sajtu tesla.info možete pronaći preporučene dodatne aplikacije sa linkovima za instalaciju. Jedino što nam je zasmetalo u korisničkom okruženju su relativno mala slova na sistemskim ekranima, ali se ovaj problem lako rešava podešavanjem većeg osnovnog fonta. Svidelo nam se i što je ugrađen GPS modul za navigaciju, a tu su i obavezni Bluetooth i WiFi. Ovaj model ne poseduje opciju za SIM karticu, odnosno mobilni internet, ali su srećom bežične mreže dostupne u većini javnih objekata kod nas.

Posebno pohvaljujemo vek baterije velikog kapaciteta, tako da ćete tokom čitavog dana moći da koristite svog „digitalnog ljubimca“.

Tesla Tablet M8
OS: Android 4.4
Procesor: Intel Atom Z3735F, quad core 1,83 GHz
RAM: 1 GB
Disk: 16 GB, microSD
Ekran: IPS, 8”, 800×1280 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth
Portovi: 1x microUSB
Kamera: foto kamera 2 Mpx, veb kamera 2 Mpx
Masa: 350 g
Ekstra: GPS
Baterija: 4.200 mAh
Cena: 15.990 RSD
www.tesla.info

Leave a Reply