Početna Broj 179 TEST: Toshiba Satellite Radius 11 L10 – Preporođeni netbook

TEST: Toshiba Satellite Radius 11 L10 – Preporođeni netbook

Mali prenosni računar sa ekranom osetljivim na dodir i mogućnošću transformacije u tablet režim

ATV & NAUTICA 2020

Sećate li se netbook računara? To su oni izuzetno mali i pristupačni kompjuteri koji su otvorili prostor za popularizaciju tablet uređaja time što su korisnicima pokazali da za većinu njihovih realnih potreba računar ne mora obavezno biti moćna i skupa mašina, ali da je veoma važno da bude prenosan, uvek dostupan i povezan na internet. Netbook u prvobitnom obliku, pogotovo pojavom hibridnih tableta, postaje donekle prevaziđen koncept, ali ideja o njegovoj upotrebnoj vrednosti i dalje živi. Dobar primer je Toshiba Satellite Radius 11, mali laptop koji donosi sve prednosti netbooka, istovremeno ispravljajući većinu njihovih mana.

Ekran je osetljiv na dodir, što uz preinstalirani Windows 8.1 operativni sistem i mogućnost rotiranja i preklapanja ekrana značajno podiže upotrebnu vrednost ovog malog računara.

Satellite_Radius_11_L10W-B_Presentation_Mode_Bedroom_01

ATV & NAUTICA 2020

Dodir
U prilog ovoj tvrdnji najočiglednije govore male dimenzije, praktičnost upotrebe i dijagonala ekrana od 11,6 inča, dovoljna za većinu svakodnevnih zadataka u pokretu, pre svega pristup internetu, uživanje u multimediji i obavljanje jednostavnijih poslovnih aktivnosti. Kućište je proizvedeno od čvrste plastike, sa zaobljenim sjajnim poklopcem koga krasi dopadljiva tekstura. Tastatura je dovoljno prostrana za udobno kucanje, s tim što su tasteri za navigaciju nešto manji. Touch pad je više nego precizan, a hod njegovih tastera dobro odmeren. Rezolucija displeja od 1366 x 768 piksela, pogotovo ako se u obzir uzme njegova mala površina, više je nego dovoljna za oštar i jasan prikaz slike, premda smo ostali pomalo razočarani reprodukovanjem boja pod oštrijim uglovima gledanja. Zauzvrat, ekran je osetljiv na dodir, što uz preinstalirani Windows 8.1 operativni sistem i mogućnost rotiranja i preklapanja ekrana značajno podiže upotrebnu vrednost ovog malog računara.

Fleksibilnost
Za pomenutu opciju transformacije zaslužne su praktične „šarke“ koje omogućuju da se ekran rotira oko tela kućišta i preklopi na drugu stranu, pretvarajući tako Radius laptop u funkcionalni Windows tablet. Pored ove, moguće je podesiti i nekoliko drugih konfiguracija, što je zgodno kada postoji potreba da se računar postavi u različite samostojeće položaje. Još jedna razlika u odnosu na netbook kategoriju su značajno jači procesor, u ovom slučaju Intel Pentium sa radnim taktom od preko 2 gigaherca, čak 4 GB radne memorije i ugrađen hard disk kapaciteta 500 GB. Višak snage, na žalost, utiče na nešto kraći vek baterije nego što je to običaj kod tableta, ali je nekih 4 sata realne upotrebe i dalje na nivou ili malo iznad proseka laptop računara. Za potrebe povezivanja i komunikacije obezbeđeni su svi očekivani standardni konektori i izlazi, uključujući i čitač memorijskih kartica. Izostao je priključak za mrežne kablove (odnosno Ethernet kartica), ali u eri bežičnog umrežavanja ovo se ne može smatrati nedostatkom. Naprotiv, kao što smo rekli, radi se o svojevrsnom nasledniku netbook kategorije, a to znači da su praktičnost upotrebe u pokretu, veza sa internetom na bilo kom mestu i dostupnost onlajn servisa prvi prioritet.

Toshiba Satellite Radius 11 L10W
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Pentium N3540, 2,16 GHz
RAM: 4 GB
Disk: 500GB HDD
Grafika: Intel HD
Ekran: IPS, 11,6“, 1366×768 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth
Portovi: 2xUSB, HDMI, čitač SD kartica web kamera
Masa: 1,3 kg
Cena: 59.990 RSD
www.toshiba.rs

Leave a Reply