Početna Broj 179 TEST: Toyota Yaris 1,33VVTi – Dva koraka napred, jedan mali nazad

TEST: Toyota Yaris 1,33VVTi – Dva koraka napred, jedan mali nazad

Ako je Corolla obeležila vek za nama, onda su Toyota Prius i Yaris glavni predstavnici ovog japanskog proizvođača u novom veku. Ovog puta ćemo se baviti manjim.

ATV & NAUTICA 2020

Toyota Yaris je model ovog čuvenog japanskog proizvođača koji drži pažnju probirljive, pre svega evropske, publike preko 15 godina. Kada se pojavio napravio je pravu malu revoluciju svojom prostranošću, 3D digitalnim displejem i, naravno, minijaturnim dimenzijama. Zaobljene linije su pratile i drugu generaciju, zajedno sa ostatkom game. Treća generacija je donela mališanu dozu agresivnosti, koja je u fejsliftu dodatno došla do izražaja. Sada je Yaris 3.2 dobio jedno „X“ na prednjoj maski (poput onog na novom Aygou), koje ga dodatno izdvaja od ostatka nikad jače konkurencije. Ostatak eksterijera krase elegantni bokovi (sa hromiranim umecima u vratima) koji se završavaju na zadnjem, lepo dizajniranom delu.

2014_YARIS_TOYOTA%20TOUCH%202_TT2

ATV & NAUTICA 2020

Ako oko spoljašnjosti nema dileme, onda je unutrašnjost mesto za jednu „malu“ raspravu. Kvalitet izrade je dodatno poboljšan. Tu je i novi multimedijalni sistem, Touch & Go 2 sa sedmoinčnim ekranom osetljivim na dodir i rezolucijom od 840×400 piksela, koja, iako na papiru deluje da je mogla biti i viša, u praksi sasvim dobro služi. Podrška za reprodukciju muzike sa FM tjunera, USB-a i telefona povezanog putem Bluetooth konekcije se podrazumeva, kao i telefoniranje „bez ruku“, odnosno navigacija (ako kupite mape, jer one nisu deo osnovne opreme). Sastavni deo ovog sistema je i kamera, čija se slika prikazuje na ekranu kada se 6-stepeni menjač ubaci u rikverc. Dakle, kod Touch & Go 2 je sve super osim njegove pozicije. Naime, čini se da ekran trebalo da bude više okrenut vozaču, jer u toku vožnje ima dosta refleksije koja smeta preglednosti.

Ispod ekrana su velike komande efikasnog manuelnog klima uređaja. Detalj koji nam je u kabini možda i najviše zasmetao je bila instrument tabla, jer je sad ona vrlo jednostavna, postavljena standardno, direktno ispred vozača. Nekako smo navikli da taj detalj bude malo drugačiji kod ovog japanskog mališana. Verujemo da je to posledica smanjivanja ukupnih troškova, što se svakako vidi po povoljnoj krajnjoj ceni vozila, pa ne možemo ni ovde dati veliki „minus“.

2014_YARIS_STYLE

U Yarisu su sedi očekivano visoko, tako da ćete imati mesta za noge i pozadi, ali ne i za glavu (ako ste preko 190 cm). Pozadi ima standardno za ovu klasu mesta za prtljag.

Ispod haube testiranog Yarisa se nalazio, sada već čuveni 1,33VVTi benzinski agregat sa nepunih 100 „konja“. Motor koji je proslavio Toyotu se i ovde pokazao kao odličan izbor. Pored gradske vožnje u kojoj Yaris „uživa“, probali smo ga i na otvorenom. Nakon preko 800 pređenih kilometara i tempomatom održavane brzine u intervalu od 120-130 km/h, možemo reći da smo zadovoljni performansama, potrošnjom (oko 5,5 litara/100km) i drugim pokazateljima, poput udobnosti.

Novi Yaris, dakle, nastavlja da jaše u dobrom pravcu. Pomenute manje-više subjektivne mane se lako kompenzuju dobrim stranama u koje spada i odlična cena, kojom se Yaris dodatno nameće kupcima.

2014_YARIS_FAMILY_03

Toyota Yaris Sol 1.33VVTi
Motor: benzin, 1329 ccm, 99 KS
Ubrzanje (od 0 do 100 km/h): 11,7 s
Maksimalna brzina: 175 km/h
Potrošnja (komb.): oko 6,4l / 100 km
Dimenzije: 3950x1695x1510mm, 1075 kg
Cena: 11.990 EUR
www.toyota.rs

Leave a Reply