Početna Broj 179 TEST: Viewsonic PJD 5255 – Pristupačna snaga

TEST: Viewsonic PJD 5255 – Pristupačna snaga

Elegantan i snažan projektor pruža dobru sliku i odlični radni vek lampe, uz minimalnu buku

Panasonic TV

U poslednje vreme smo bili u prilici da vam prikažemo projektore koji su zbog svojih dimenzija lako prenosivi. Sve frekventnija upotreba LED tehologije za osvetljavanje je dala veliki doprinos u mobilnosti i smanjenoj potrošnji ovih uređaja, ali ne i bez posledica, jer LED ne može da pruži tako snažno osvetljenje kao klasična lampa. Ovoga puta vam predstavljamo „old school“ model sa klasičnom lampom koja omogućava osvetljenje od 3300 ANSI Lumena, što je za red veličine svetlije nego korišćenjem LED-a kao svetlosnog izvora.

Testirani model se nalazi u zanimljivo dizajniranom kućištu sa bočnim ivicama zaobljenim ka donjoj strani uređaja. Kućište je od kvalitetne plastike crne boje, a ventilator je smešten kod prednje rešetke za hlađenje gde se topao vazduh izduvava iz projektora. Oko velikog objektiva nalaze se dva prstena – za zumiranje i za podešavanje fokusa. Panel sa tasterima se takođe nalazi sa gornje strane, sa izdvojenim tasterima za keystone korekciju, pošto automatska korekcija nije podržana. Pohvaljujemo veličinu tastera, pa je kontrola projektora vrlo jednostavna čak i kada imate velike prste. Izdvojen je i taster za izbor jednog od pet ponuđenih režima prikaza, bez potrebe ulaska u meni. Odozdo se nalazi nožica sa navojem za podešavanje ugla projektora u odnosu na podlogu.
Povezivanje sa testiranim modelom je omogućeno pomoću HDMI, dva VGA, Composite Video i S-Video konektora, a uređaj ima i jedan VGA izlazni konektor, Mini USB i RS232, pa vam se neće desiti da neki uređaj ne podržava povezivanje sa projektorom. Pored toga podržava i 3D prikaz direktno sa blueray plejera koji podržavaju 3D.

ATV & NAUTICA 2020

pjd5255_left_hires

Iako je projektor sa klasičnom lampom, dimenzije mu nisu preglomazne, pa će bez većih problema stati na radni sto. Čak je i buka projektora svedena na minimum, što je vrlo neuobičajena pojava kod modela sa klasičnom lampom, te je uživanje u filmovima zagarantovano bez primetnih pratećih efekata ventilatora. Nova Viewsonic SuperColor tehnologija pruža širi spektar boja i samim tim i verniju reprodukciju. Uz novu DynamicEco funkciju, PJD 5255 pruža manju potrošnju energije do 70% i radni vek lampe do sjajnih 10.000 časova. Projektor automatski detektuje izvor signala, pa ne morate ručno da birate na koji port ste uključili uređaj. Prikaz projektovane slike je veoma dobar, svetao, sa dovoljno kontrasta.

Koliko god voleli male dimenzije projektora sa LED tehnologijom, osvetljenje i dinamika i dalje ne mogu da se mere sa klasičnim „lampašima“, te je gledanje filmova i prikazivanje digitalnog sadržaja bilo pravo uživanje. Čak i u toku dana kada prostorija nije dovoljno zamračena, osvetljenje i kotrast projektovane slike su bili veoma korektni. SuperColor tehnologija je vidljiva i u praksi, mada ne toliko koliko je ViewSonic propagira, te na prikaz boja nemamo zamerki. Za korak je ispred klasičnih DLP modela.

Za kraj bi trebalo da kažemo da je cena testiranog modela pristupačna, a da kao najveću zamerku navodimo prirodnu rezoluciju od svega 1024×768 piksela, što će neke potencijalne kupce uputiti da potraže napredniji model iz odlične LightStream serije projektora.

ViewSonic PJD 5255
Osnovna rezolucija: 1024×768 px
Osvetljenje: 3300 ANSI Lumena
Kontrast: 20.000:1 (DynamicEco režim)
Tehnologija: DLP
Povezivanje: 2xVGA in, 1xVGA out, HDMI v1.4, Mini USB, Audio in/out, Composite AV, S-video
Snaga lampe: 190 W
Radni vek lampe: 5000 h/6000 h/10 000 h – Normal/Eco/DynamicEco
Dimenzije:316 x 103,7 x 228 mm
Težina: 2,1 kg
Cena: 59.999 RSD
www.viewsonic.co.rs

Leave a Reply