Početna Broj 170 Treća sreća – Sony DSC-TX30

Treća sreća – Sony DSC-TX30

blank
ATV & NAUTICA ATV

Posle dva modela digitalnih fotoaparata u ojačanom kućištu, koja na tržištu nisu postigla očekivan uspeh, Sony je „presavio tabak“ i ozbiljno prionuo na posao. Rezultat tog truda je TX30, kompaktan digitalac otporan na vodu, smrzavanje, udarce i prašinu, koji pri tome nudi i više nego pristojan kvalitet fotografija.

TX30 se odlikuje kompaktnim, vizuelno veoma atraktivnim kućištem, čijom zadnjom stranom dominira 3,3-inčni OLED ekran osetljiv na dodir. Na prednjoj strani nalazi se karakterističan klizni poklopac sočiva, čijim se pokretanjem uključuje aparat. Da li zbog potrebe da kućište bude dobro obezbeđeno ili zbog nečeg drugog, klizni mehanizam je prilično krut i potrebno je uložiti dosta napora da se poklopac pomeri naniže. Pored toga, stabilnost remeti i sklonost ka proklizavanju u mokrim rukama, koja je svakako manja u odnosu na prethodne modele, ali i dalje postoji, uprkos teksturiranoj površini.

ATV & NAUTICA ATV

Stabilizacija slike radi „kao sat“, tako da su snimci glatki i bez „trzavica” čak i tokom intenzivne akcije

Korisnički interfejs zasnovan na senzorskim komandama nije najsrećnije rešenje za ovakav aparat, pogotovo kada su meniji spori, ikone sitne, a ekran sklon pogrešnoj interpretaciji dodira. Srećom, posle izvesnog vremena prsti će se uvežbati i neće biti toliko grešaka u radu (u tome će pomoći i mogućnost prilagođavanja leve trake s komandama). Malo vežbe biće vam potrebno i da biste izbegli nehotično aktiviranje manuelnog fokusa, kada palac prislonite na ekran.

Kvalitet fotografija je vidno unapređen u odnosu na starije modele, mada i dalje postoji veći nivo šuma pri ISO vrednostima od 400 i većim, što u kombinaciji sa blicem osrednje snage daje relativno loše rezultate prilikom snimanja u mračnom ambijentu. Na dnevnom svetlu i u dobro osvetljenim prostorijama situacija je upravo suprotna – fotografije su bogate detaljima, boje su prirodne, a jedino što zahteva intervenciju jeste saturacija, čije su podrazumevane vrednosti prenaglašene, pa ih ponekad treba „umiriti“ u nekom programu za obradu slike. Oštrina slike je, s druge strane, odlična, a veliku pohvalu zaslužuje i kvalitet videa (1080/60i).

Sony DSC-TX30
Senzor: CMOS 18,2 Mpx
ISO: 80 – 12.800
Zum: 5x
Video: 1080i / 60 fps
Memorija: Memory Stick Micro, micro SD/SDHC
Ekran: OLED 3,3“, 1,3 Kpx
Povezivanje: microUSB, HDMI
Dimenzije: 96,4 x 59,3 x 15,4 mm; 140 g
Cena:29.990 RSD
www.sony.rs

Leave a Reply