Početna Broj 175 Treći fejslift – Renault Megane Coupe TCe 130

Treći fejslift – Renault Megane Coupe TCe 130

Pred nama je najnovija, treća verzija treće generacije „omiljenog“ Renoovog modela Megan. Ovaj pripadnik C segmenta, da ne kažemo Golf klase, je dobio dodatni fejslifting. Za razliku od brojnih estradnih umetnika, kojima svako dodatno zatezanje kvari „originalnu sliku“, Megan izgleda bolje nego ikad (iako ima glasova da je najnovije izdanje konzervativno).

Na naš pozitivan utisak je uticao i model koji smo dobili na test – Megane u kupe verziji sa najvišim GT Line paketom opreme. Sa elementima preuzetim iz RS modela, kao i odličnim TCe 130 motorom, stvarno ćete imati sportski osećaj za volanom.

Od promena, najznačajnija je na prednjem delu, koji je dobio potpuno nove farove, tako da maska sada ima liniju sličnu onoj viđenoj kod aktuelnog Clia. Unutrašnjost modela nije doživela preterane promene u odnosu na prethodnika. Minimalizam je i dalje aktuelan kod Megana, što će pozdraviti većina korisnika. Ipak moramo priznati da je enterijer zreo za detaljnije osvežavanje, tj. modernizaciju. Naravno, treba naglasiti da unutar kabine ne nedostaje modernih elemenata. Tu pre svega mislimo na R-link, multimedijalni centar, koji osim standardnih funkcija (muzika, navigacija, bluetooth), ima i niz opcija koje pokazuju potrošnju, tj. koliko se ekološki vozi, kao i nekoliko online aplikacija. Na žalost, u ovom trenutku njima nije moguće pristupi iz Srbije. R-link je moguće kontrolisati preko komandi koje se nalaze između prednjih sedišta.

Kako i dolikuje jednom kupeu, sedi se veoma nisko. Odličnom osećaju u vožnji, doprinose i već pomenuta sportska sedišta – kadice, obložena kožom, koja odlično drže telo u krivinama. Sasvim dovoljno mesta za putnike ima i nazad, a pomenimo i da je prtljažnik zapremine, za jedan kupe impresivnih, 417 litara.

Megane 3.3 će na raspolaganju imati tri benzinska i dva dizel motora. Mi smo na test dobili „najzanimljiviji“ model. U pitanju je poslednja generacija turbo benzinca zapremine od samo 1,2 litara. Mnogi će se upitati kako tako mali motor može da pruži sportski doživljaj bez nekog posebnog tjuninga. Reč je o modernom agregatu koji isporučuje snagu od tačno 132 konja i to bez pogovora. Mala zapremina, a velika snaga utiču i na potrošnju, pa je tako moguće u gradu trošiti i ispod sedam litara na pređenih 100 km, ali i skoro deset. Zanimljivo je i da je potrošnja van grada iznosi ispod pet litara.

Cena voženog modela, koji ne samo da ima GT line paket opreme, već i neke opcije pride, iznosi skoro 20 hiljada evra i pruža mnogo zadovoljstva. Naravno, treba reći i da smo ove godine očekivali Megane četvrte generacije, ali smo i dobijenim više nego zadovoljni.

Renault Megane Coupe TCe 130
Motor: benzin, 1.198 ccm, 132 KS
Ubrzanje (od 0 – 100 km/h): 9,7 s
Maksimalna brzina: 200 km/h
Potrošnja (komb.): oko 6,5l / 100 km
Dimenzije: 4295x1810x1470 mm, 1.205 kg
Cena: od 13.690 EUR
www.renault.rs

Leave a Reply