Početna Broj 177 Udobnost i brzina – Toshiba Satellite P50-B-10V

Udobnost i brzina – Toshiba Satellite P50-B-10V

Prelepo dizajniran, luksuzno izrađen laptop sa izuzetno snažnim hardverom, koji će zadovoljiti i najzahtevnije korisnike

Japanska kompanija Toshiba svoje prisustvo na tržištu laptopova ojačala je novim modelom više srednje klase, koji je namenjen zahtevnim poslovnim korisnicima, kao i onima koji češće konzumiraju multimedijske sadržaje i uživaju u 3D igrama. Satellite P50-B-10V opremljen je Core i7 procesorom na taktu od 2,5 do 3,5 GHz u turbo režimu, 8 GB brze DDR3 memorije, terabajtnim hard diskom i vrlo dobrom AMD Radeon grafikom, koja bez mnogo napora izlazi na kraj s modernim ostvarenjima igračke industrije.

Računar je spakovan u robustno, čvrsto, elegantno dizajnirano i relativno kompaktno kućište, kojem ćete lako naći mesto na radnom stolu, budući da mu visina ne prelazi 27 mm, a masa skromnih 2,2 kg. Uniformnost srebrne aluminijumske šasije razbijena je crnom tastaturom sa izdvojenim alfanumeričkim delom i nešto debljim crnim okvirom ekrana. Ekran je opremljen full HD IPS matricom (postoje i varijante ovog modela sa 4K ekranom) i poseduje glossy premaz koji pojačava refleksiju i otežava rad pod dnevnim svetlom, ali utisak popravljaju vrlo dobro osvetljenje od 300 cd po kvadratnom metru i opseg kontrasta od 1200:1 (ipak, savetujemo da izbegavate rad pod vedrim nebom). IPS matrica uglavnom pruža zadovoljavajući kvalitet, mada pri promeni ugla gledanja osvetljenje slabi više nego što bi se očekivalo. S druge strane, fantastična oštrina prikaza i postojana reprodukcija boja garantuju vrhunski ugođaj tokom reprodukcije multimedijskog sadržaja.

Vreo vazduh ispumpava se kroz otvor na desnoj ivici kućišta, pravo na ruku korisnika koji upravlja mišem

Hardverska struktura modela P50-B-10V odgovara težnji proizvođača da obuhvati što širi spektar mogućih namena, pritom vodeći računa da ni u čemu ne pretera. Fenomenalna čiklet tastatura i prostran klikped obezbediće svu potrebnu udobnost u radu s tekstom, dok kvalitetna osnovna i sasvim solidna diskretna grafika oličena u Radeon R9 M265X čipsetu omogućavaju izvršavane zahtevnijih 2D i 3D grafičkih sadržaja. Na sâmu konstrukciju može se uputiti kritika: nedostaje display port, RAM je u vidu jednokanalnog modula, a izostavljen je i SSD disk, koji bi značajno unapredio performanse (u ovoj kategoriji SSD diskovi polako postaju standard). Nesrećno je rešena i ventilacija, jer se vreo vazduh koji se formira unutar kućišta ispumpava kroz otvor na desnoj ivici kućišta, baš tamo gde desnoruki korisnici postavljaju ruku dok upravljaju mišem. Tokom dužeg igranja ovo može postati veoma neprijatno. Pohvalu, s druge strane, zaslužuju Harman/Kardon zvučnici, koji su u svakoj prilici bili na visini zadatka.

Performansama baterije smo uglavnom zadovoljni, mada autonomija prevashodno zavisi od načina na koji se računar koristi (na testu smo ostvarili oko 2 sata i 40 minuta video-reprodukcije pod WiFi vezom, a pod srednjim opterećenjem „izgurali“ smo celih tri sata bez punjača). Softversku podlogu čini Windows 8.1 sa standardnim Toshibinim aplikacijama, među kojima se ističe program za zaštitu integriteta diska (vodi računa da glava ne napravi fizička oštećenja tokom potresa).

Sve u svemu, elegantan dizajn, pedantna izrada od kvalitetnih materijala, solidna hardverska podloga i odlične performanse doprinose utisku da je na stolu istinski moćan računar, vredan svoje poprilično visoke cene.

Toshiba Satellite P50-B-10V
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Core i7-4710HQ
RAM: 8 GB
Disk: 1 TB HDD 54000 rpm
Optika: DVD Super Multi
Grafika: AMD Radeon R9 M265X
Ekran: Full HD IPS, 15,6”, 1920×1080 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth
Portovi: 4xUSB 3.0, 1xHDMI Ultra HD 4k, čitač microSD/SD, audio
Masa: 2,2 kg
Cena: 149.990 RSD
www.toshiba.rs

Leave a Reply