Početna Broj 167 Ultimativno igračko iskustvo – Asus G750J

Ultimativno igračko iskustvo – Asus G750J

Najbolji prenosni RoG PC ikada

blank
ATV & NAUTICA 2020

Kada Asus pripremi laptop namenjen igračima, a koji je i deo Republic of Gamers porodice, rezultat je uvek impresivan. Jednostavno, svake godine čekamo novi model da vidimo koliko će biti unapređen i šta još zapravo Asus može da učini da nas iznenadi. Taman kada pomislimo da je dostigao tehnološki vrhunac, laptop iz „G“ serije postavi novi standard. Verovatno ste i iz naslova shvatili kakvo je naše mišljenje o novoj Asusovoj „zverki“, ali ćemo u nastavku objasniti i zašto.

Gejmerske linije
Već na prvi pogled je sasvim jasno da je reč o novom „G“ laptopu, što sugeriše gumeni mikronanos, osvetljeni RoG logotip na poklopcu, kao i prilično „debeljuškasta“ linija. Da, G750J je daleko od vitkog prenosnog računara, jer je visok pet centimetara. Ipak, veliko kućište sa visokim profilom ipak ima neke prednosti. Poseduje veliki broj priključaka, među kojima se nalaze miniDP, HDMI, čak četiri USB 3.0 porta, čitač kartica itd. Našlo se mesta i za Blu-Ray optiku, koja se i dalje ne viđa previše često, a stala je i osmoćelijska baterija kapaciteta 5.900 mAh.

ATV & NAUTICA 2020

Veliko kućište ukazuje i na dobru provetrenost, kao i na prostor za kompleksan rashladni sistem. Asus je ovu priliku iskoristio do maksimuma. Pozadi se nalaze dva izduvna otvora, koji su dizajnirani po uzoru na one kod „stealth“ aviona. Iza svakog se nalazi niz heatpipeova, bakarnih rebara i po jedan ventilator. U prevodu, procesor i čipset imaju svoj, a grafička karta svoj zasebni rashladni sistem. Kada podignete poklopac, nailazite na vrlo lep prizor. Ugrađena je kvalitetna čiklet tastatura sa belim pozadinskim osvetljenjem, kao i prostrani tačped sa fizičkim tasterima. Potonji je izuzetno precizan, sa prijatnom površinom, i jedan je od retkih koji bismo mogli da koristimo u dužem periodu, što je za svaku pohvalu.

G750JZ_09

Mnogo toga se kod modela G750J može opisati superlativima – vrhunska izrada, atraktivan izgled, sjajan ekran, epski hardver i još mnogo aspekata

Vanserijske komponente
Hardverski aspekt je najbolji deo G750J modela. Počinjemo sa fenomenalnim Core i7 4700HQ procesorom, koji predstavlja snažan četvorojezgarni procesor zasnovan na Haswell arhitekturi. Zbog „HyperThreading“ tehnologije operativni sistem detektuje čak osam logičkih jezgara. Sa 6 MB Smart Cache memorije sasvim je sigurno da je ovaj procesor moćniji od većine desktop modela. Njegova nominalna frekvencija iznosi visokih 2,4 GHz, ali kada su aplikacije slabije optimizovane, TurboBoost tehnologija će to kompenzovati, ubrzavajući ga do 3,4 GHz. Procesor je uparen sa 32 GB DDR3 memorije, što je dovoljno za bilo koju igru ili program koji biste poželeli. Grafička karta je najbolji deo, jer je reč o GeForce GTX 880M, koji predstavlja najbolju mobilnu grafičku kartu ikada. Nvidia je upotrebila GK104 procesor koji se nalazi u desktop verziji GTX 770 modela, što znači da će i u nativnoj rezoluciji svaka igra raditi pri maksimalnom nivou podešavanja.

Nikada do sada nismo mogli da kažemo da na gejmerskom laptopu nije napravljen apsolutno nijedan kompromis, i ovo je prvi izuzetak na koji smo naišli. Što se tiče smeštanja podataka, Asus se odlučio na kombinaciju od dva SSD-a od po 256 GB u RAID 0 režimu. Oni su definisani kao jedan sistemski disk, a tu je i hard disk kapaciteta 500 GB, čije se ploče vrte na 7.200 obrtaja u minuti. Ne smemo zaboraviti ni sjajni Killer WiFi modul, čije su performanse natprosečne, a podržava i nekoliko bitnih tehnologija koje su tu da što bolje redukuju latencije pri igranju.

Više od igračke
Asus G750J je jednostavno odličan za sve prilike i ne samo za igranje. U ovaj laptop je ugrađen fantastičan ekran rezolucije 1920×1080, čija je dijagonala 17,3 inča. Dovoljno je veliki da i više osoba komotno može da odgleda film, tim pre zbog odličnih horizontalnih uglova gledanja. Čak i kada za njim sede tri osobe, svako će videti približno istu sliku, jer gotovo da nema promene kontrasta sa promenom vertikalnog ugla. Zvučnici su takođe izuzetno dobri, a za to je zaslužan 2.1 pristup. Osim stereo-zvučnika, tu je i vufer sa donje strane, koji se oslanja na odbijanje zvuka o podlogu kako bi dočarao duboke niske tonove. Za jedan laptop, zvuk je izuzetan, što je od velikog značaja u igrama, ali još bitnije prilikom slušanja muzike ili gledanja filmova.

(Gotovo) bez ikakvog „ali“
Mnogo toga se kod modela G750J može opisati superlativima ¬- vrhunska izrada, atraktivan izgled, sjajan ekran, epski hardver i još mnogo aspekata. Za svoju ciljnu grupu ovo je pravo beskompromisno rešenje. Kada bismo morali da nađemo zamerku, to bi bile samo dve stvari. Dok debljinu ne možemo da uzmemo u obzir, masa od pet kilograma zaista jeste nepraktična za prenošenje, a drugi „nedostatak“ je činjenica da košta kao solidan polovan automobil. Ipak, ovo neće predstavljati problem nikome ko se zainteresovao za G750J, jer su za njega te karakteristike sasvim prihvatljive i očekivane. Stoga, svako ko želi apsolutno najbolje performanse u jednom laptopu, nema razloga da traži dalje. Asus G750J treba da bude na vrhu liste.

Asus G750J
Dimenzije: 410 x 318 x 18-58 mm
Masa: 4,8 Kg
Procesor: Intel Core i7 4700HQ @ 2,4 GHz
RAM: 32 GB DDR3 1600 MHz
VGA: Nvidia GeForce GTX 880M 4 GB GDDR5
SSD: 2 x Samsung 256 GB, RAID 0
HDD: Hitachi 500 GB 7200 RPM
Optika: Blu-Ray
Ekran: 17,3“ 1920×1080
Ostalo: WiFi 802.11 b/g/n, BlueTooth 4.0
Operativni sistem: Windows 8.1 Pro
Cena: oko 2.200 EUR
www.asus.rs

Leave a Reply