Početna Broj 167 Uživanje u slici – Toshiba 40L3433DG

Uživanje u slici – Toshiba 40L3433DG

Iako pripada nižem segmentu Toshibine ponude, ovaj model ima perfektnu sliku, kakvu nismo videli ni kod daleko skupljih modela

blank
ATV & NAUTICA 2020

Razvoj tehnologije pravljenja televizora poslednjih godina je primetan u nekoliko kategorija – napredak LED tehnologije, povećanje dijagonale ekrana i njihove rezolucije, „pametne“ opcije, kao i debljina samih uređaja. Napredak ove poslednje kategorije omogućio je da TV aparati budu što lakši, atraktivniji i primamljiviji za kupce. Na debljinu je najviše uticala tzv. edge LED tehnologija, koja osvetljava ekran uz pomoć LED-ova koji se nalaze sa strane ekrana, a ne iza iza same LCD matrice. Zbog svoje pozicije, edge LED dovodi do neravnomernije osvetljenosti ekrana, koje može biti primetno prilikom gledanja tamnijeg sadržaja.

Nasuprot edge LED-u postoji backlit LED, koji je postavljen direktno iza LCD-a i daje ravnomernije osvetljenu sliku. Glavna mana backlit LED-a je debljina TV-a, koji primenom ove tehnologije ne može biti „supertanak“. Dakle, postoji dilema – deblji TV sa ravnomernije osvetljenom slikom ili tanji TV sa slikom koja može imati tzv. „ostrva“ osvetljenosti. Sa ovom drugom opcijom smo se sreli testirajući Toshibin 40L73 model pre nekoliko meseci, i stvarno se događalo da u mračnim scenama primetimo tu neravnomernu osvetljenost.

ATV & NAUTICA ATV

Toshiba 40L3433 nas je privukao ne samo zato što je pripadnik nove generacije (koja se prepoznaje po drugoj „četvorki“ u imenu), već i zato što je model sa primenjenom backlit LED tehnologijom. Već nakon nekoliko sati testiranja bila nam je jasna razlika između jednog i drugog tipa osvetljenja, jer smo bili i više nego zadovoljni kvalitetom slike kod ovog modela. Još jedna činjenica upada u oči, a to je da ovaj model spada u nižu kategoriju po Toshibinoj nomenklaturi, tačnije u pitanju je najniža kategorija sa smart opcijom. Tim pre podatak o kvalitetu slike dobija na značaju. Dakle, slika kao jedan od osnovnih parametara TV uređaja je nešto što nas je, slobodno možemo reći, oduševila.

3625_L3_lifestyle_image

Kako uređaj stiže sa ugrađenim WiFi modulom, testiranje Smart TV opcije je bilo jednostavno. Ovde, nažalost, nismo videli nikakvo unapređenje u odnosu na prethodnu generaciju. To znači da je interfejs i dalje spor, sa tek desetak dostupnih aplikacija. Tu je i pravi internet brauzer, koji omogućava kvalitetno pretraživanje, ali sa takođe sporim interfejsom. TV poseduje nekoliko ulaza, među kojima i 3 HDMI-a, kao i jedan USB koji omogućava reprodukciju multimedijalnog sadržaja sa priključenih medija.

Na kraju, kao i obično, dobre i loše odlike „stavljamo na vagu“. Slika, kao bazična komponenta svakog TV-a, je nešto što je velika prednost modela Toshiba 40L3433DG. Među mane ćemo ubrojati TV smart komponentu, koja takođe postaje osnovna komponenta kod TV-a novije generacije, nepostojanje DVB-T2 tjunera, kao i nešto višu cenu, što je i očekivano jer je u pitanju TV nove generacije. Maksimalna debljina od oko 10 cm, osim što ne izgleda najefektnije, ne predstavlja veću manu. Po našem mišljenju, jezičak na vagi, i pored pomenutih mana, je na „dobroj“ strani. Još jedan veliki plus je i trenutna akcija, koja traje do 30. jula i u okviru koje se dobija petogodišnja garancija na ovaj model.

Toshiba 40L3433DG
Ekran: LED, 40“, FullHD, 50Hz, AMR+ 200
Smart: da
Tjuneri: analogni, DVB-T, -C
Konekcije: 3x HDMI, MHL, SCART, kompozitni, VGA, audio, USB,
Zvuk: 2x8W
Cena: 67.990 RSD
www.toshiba.rs

Leave a Reply