Početna Broj 176 Velika borba malih tableta – iPad mini 3, Samsung Galaxy Tab 8.4...

Velika borba malih tableta – iPad mini 3, Samsung Galaxy Tab 8.4 i Sony Xperia Z3 tablet Compact

Poređenje tri trenutno najbolje mini verzije tableta obećava

Dva ljuta konkurenta Apple i Samsung su rivali na svim poljima mobilnih uređaja, to je slučaj kada je u pitanju i tablet tržište, tu je i Sony koji svojim doprinosom ovu borbu čini još zanimljivijom. Ovde imamo slučaj da je trenutno najbolji hardver vodećih (velikih) tableta samo prepakovan u manje kućište i jednostavnije za korišćenje i prenos uređaja. Naravno, svaki od ovih tableta ima svoje predosti u odnosu na ovog drugog, a koliko se razlikuju i koji je najbolji pokušaćemo za vas da otkrijemo po stavkama u nastavku teksta.

18_Xperia_Z3_Tablet_Compact

Dizajn, izrada i ergonomija
Sony se ovog puta odlučio za mat plastiku, koja izuzetno leži u ruci i ne ostavlja nikakve tragove od korišćenja na zadnjoj strani. Zahvaljujući odnosu strana od 16:10 ovaj tablet je vrlo lako koristiti čak i jednom rukom držati, najtanji je poredići sa preostala dva a i najlakši. Samsung je u proizvodnji ovog tableta koristio i plastiku i metal, metal za okvir a rupičastu plastiku, koja je postala zaštitni znak za zadnju stranu. Apple je kao i do sada jedini koristio samo metal koji izgleda odlično i najviše premijum od sva tri tableta koje smo imali na poređenju. Jedino mala zamerka je što nema debljinu kao ovogodišnji Air2, ali s obzirom da se radi o mini tabletu tu debljina i ne igra veliku ulogu u korišćenju. Jedinstveni ako ne i jedini tablet na tržištu Xperia je i vodootporan i otporan na prašinu, tako da je i to veliki plus kod njega. Lakoće u rukovanju sva tri tableta je tu zbog njihovih dimenzija ali blagu prednost ovde ipak dajemo Sonyjevom modelu zbog svoje tankoće i težine.

Ekran
Sva tri ekrana su zaista vrhunska, ali naravno postoje varijacije koje ih odvajaju. Iako iPad mini 3 i Galaxy TabS imaju veću rezoluciju ni Xperia ne zaostaje ni u čemu o odnosu na ova dva. Veća rezolucija pomaže da se tekst vidi bez pikselizacije, a same slike su puno oštrije. Samsung se i ovog puta odlučio za AMOLED gde je kontrast odličan ali sa prezasićenim bojama. Kontrast kod Apple tableta nije toliko jak kao kod Samsunga ali zato su boje mnogo prirodnije i tačnije i dosta mu pomaže jako osvetljenje koje je baš jako. Kod Sonyja smo primetili hladnije boje ali opet sasvim zadovoljavajuće, jedino što se Sony tablet ne snalazi dobro na direktnoj sunčevoj svetlosti i teže se koristi od iPada i Taba. Sva tri tableta imaju auto podešavanja jačine osvetljenja ali ono najbolje radi na iPad-u, kod koga ne morate skoro nikad da ga podešavate, dok na druga dva ipak nabolje rezultate dobijate ručnim podešavanjem.

iPadMini3-HandHold-PRINT

Hardverske karakteristike
Iako Apple nije menjao hardver ovog tableta u odnosu na prošlogodšnjeg, on je i dalje brz i može da se nosi sa ovogodišnjim zaista brzim tabletima na tržištu sa jakim hardverskim konfiguracijama. Galaxy je dosta brz, ali zbog svog TuchWiz-a i dalje nije toliko brz s obzirom na to kakav hardver ima u sebi, najveća prednost se ogleda u opciji deljenja ekrana, npr možete da čitate neke on-line novine i gledate Youtube klip istovremeno. Sony sa druge strane zaista brz, odmah otvara aplikacije, osnovni ekran je vrlo brz i sjajno se snalazi sa zahtevnijim aplikacijama. Baterija je po nekom našoj proceni najbolja na iPadu, pa Xperia i na kraju Samsung. U ovom poređenju jedini iPad i Galaxy TabS imaju opciju otključavanje otiskom prsta. Moramo da priznamo iako ono dobro radi kod Samsunga, na iPad-u radi savršeno, jer nema nikakvog provlačenja prsta, jednostavno se prisloni prst i otključavanje je zagarantovano. Zagrevanje je prisutno kod svih tableta prilikom korišćenja zahtevijih aplikacija i igrica, najviše se zagrevao Samsungov tablet. Poredeći zvuk na ova tri tableta zaključili smo da je najbolji na Xperia Z3, jer su zvučnici pozicionirani sa prednje strane, i zaista jaki u odnosu na ostale koje smo poredili. Galaxy je svoje zvučnike ugradio sa strane pa se lako može desiti dok tablet držite u vodoravnom položaju da ih prekrijete rukama, to isto može da se desi i kod iPada.

Kamera i multimedija
Sva tri tableta imaju odlične kamere i prave vrlo dobre fotografije. Na dnevnom osvetljenju su svi dobri, međutim u slabijemo osvetljenju se izdvajaju Galaxy i iPad jer čak i sa slabijim osvetljenjem slikaju dobre fotografije. Tu prednost im svakako daje softver koji je fenomenalno radi u ovom segmentu. Prednost kod Galaxy-a je što jedini poseduje blic, tako da i u totalnom mraku može da slika i da fotografije budu vrlo dobre. Sony, poznat sa svojim sočivima na kameri, i ovog puta stavlja akcenat na detaljima, tako da su slike oštre i pune detalja. iPad ima najslabiju kameru od 5 megapixela, ali definitivno ne zaostaje po kvalitetu napravljenih fotografija iako ima manju rezoluciju. Prednja kamera na sva tri tableta je dobra i završiće posao za ono šta je namenjena (selfi fotografije i video pozivi).

Galaxy-Tab-S-8.4_inch_Titanium-Bronze_12

Autonomija baterije
Kao što smo već napomenuli zbog odlične sinergije hardvera i softvera iPad mini 3 ima najbolju autonomiju baterije od sva tri uređaja, jer doslovno na koliko procenata ostavite tablet na standbay-u, na toliko će biti i kada ga sledeći put koristite. Kod Xperia-e i Galaxy-a je situacija drugačija jer oni čak i dok ne radite na njima troše bateriju. Ne kažemo da nećete biti zadovoljni, ali jednostavno u poređenju sa iPadom gube svaku bitku. Poredići Galaxy i Xperiu blagu prednost dajemo Sony-jevom tabletu jer ipak nema toliko aktivnih procesa u pozadini kao Samsungov tablet i zbog toga ima bolje rezultate. Baterije ni na jednom od ovih tableta nisu izmenjive.

Softverska platforma
Teško je porediti Android i iOS jer svako koristi šta je njemu bliže i lakše. Android ima dosta podešavanja dok je iOS dosta jednostavniji za korišćenje i zatvoreniji. Međutim sa iOS 8 dolazi i dosta poboljšanja u tom segmentu, jer je sada sistem dosta otvoreniji, moguće je birati razne tastature; dodavanje vidžeta je takođe moguće kao i raznorazna podešavanja koja su ranije bila dostupna samo na Androidu. Poredeći Galaxy i Xperia-u možemo reći da je Xperia izašla kao pobednik, jer je brža i reaguje dosta bolje, verovatno jer kod Samsunga postoji TuchWiz koji ima dosta dodataka koji nekom trebaju ili ne, ali oni su tu i ne mogu se ukloniti. Xperia je dosta slična izvornom Androidu i zato dobijamo ove rezultate, naravno u kombinaciji sa odličnim hardverom.

Cena
Ovi tableti nikako nisu jeftini, svi se nalaze u sličnom (visokom) cenovnom rangu, ali za ono što pružaju definitivno se izdvajaju od konkurencije. Apple ovde nije puno skuplji od ova dva tableta tako da ovog puta to ne možemo da im zamerimo. Sa druge strane i dva Android tableta imaju vrunske hardvere, ali su zato i visoke cene.

Zaključak
Ovi tableti svakako vrede, ako će vam poslužiti da završite neki posao u hodu, a da pri tom ne morate da nosite veliki tablet sa sobom. Gledajući tabelu sa ocenama sva tri tableta su vrlo blizu. iPad ima blagu prednost najviše zbog izrade i baterije. A Sony zbog neopterćenosti softvera tankoće i zato što je najlakši u ovom pređenju. Ako vama više odgovara Android platforma nećete pogrešiti ako kupite i jedan od ova dva. Postavlja se pitanje koliku će prodaju imati ovi tableti s obzirom na to da su se fableti dosta približili sa veličinom dijagonale ekrana. Ali ako više preferirate male tablete i manje telefone, onda će to za vas biti idealna kombinacija. Naravno svako od nas ima svoje prioritete i kupiće i koristiti ono što mu najviše leži, sva tri tableta su vrhunska u svojim linijama i za koji god se odlučite verovatno se nećete pokajati.

Leave a Reply