Početna Broj 175 Veliki a pristupačni – Lenovo Vibe Z2 Pro vs Huawei Ascend Mate7

Veliki a pristupačni – Lenovo Vibe Z2 Pro vs Huawei Ascend Mate7

Direktno poređenje dva povelika i dobro opremljena telefona sa potpisom kompanija koje su na putanji napretka u svetu pametnih telefona

blank
Panasonic TV

Zanimljivo je kako uporedni testovi u većini slučajeva uključuju najekskluzivnije i najskuplje uređaje vodećih proizvođača. Ideja je da najbolje što mogu da ponude najljući konkurenti odmeri snage, te da se time na neki nači definiše i pozicija preostalih modela. U stvarnom životu najveći broj čitalaca bira neki od pristupačnijih modela i teži da pronađe najbolji odnos cene, kvaliteta i ponuđenih funkcionalnosti. Proizvođači koji se probijaju ka vrhu svesni su toga, pa se trude da ponude „više za manje“, neretko nas iznenađujući odličnim modelima u cenovnom rangu srednjih kategorija. Ljubiteljima velikih ekrana danas predstavljamo takva dva modela. Jedan nam dolazi iz kompanije Huawei i označen je kao Ascend Mate7, dok drugi potpisuje Lenovo, a nazvan je Vibe Z2 Pro. Listi tehničkih karakteristika oba modela malo ko može da nađe manu, pa zato predlažemo da najvažnije osobine pogledamo detaljnije i uporedimo ih direktno.

Dizajn, izrada i ergonomija
Najpre pohvala za oba proizvođača jer je svaki svog predstavnika opremio metalnim kućištem odličnog kvaliteta izrade. Dimenzije oba uređaja su određene ekranom od 6 inča, ali je to kompenzovano minimalnim prostorom oko displeja i izuzetno malom debljinom. Oba se izrađuju u boji aluminijuma, tamno sivoj i zlatnoj, pri čemu Vibe Z2 Pro na poleđini krasi tekstura brušenog metala. Ako više volite industrijski dizajn, on bi vam se mogao više svideti, delom i zbog toga što su na prostoru oko kamere vidljivi minijaturni zavrtnji. Huawei je nešto zaobljeniji i za nijansu udobnije leži na dlanu. Smatramo da oba uređaja zaslužuju najvišu ocenu u ovom domenu i da mogu da se mere sa gotovo svakim konkurentom.

ATV & NAUTICA 2020

Ekran
Šest inča već neko vreme nije neuobičajena dijagonala ekrana na pametnim telefonima, a sve je više onih koji uočavaju prednosti prostranih displeja, pogotovo ako su u visokoj rezoluciji. U Lenovu su se potrudili da Vibe opreme QHD panelom u rezoluciji 2560×1440 piksela (490 ppi), dok je Ascend „samo“ FullHD (1920×1080 piksela, 368 ppi). Oba koriste IPS LCD tehnologiju pa zasićenost boja i kontrast nisu na nivou AMOLED displeja. Naravno, ovo se vidi samo u direktnom poređenju i u praksi nema toliki značaj, pogotovo što neki korisnici više vole prirodnije boje. Primedbu smo jedino imali na vidljivost pri direktnom sunčevom svetlu. Premda je Lenovo u prednosti zbog više rezolucije, odlučili smo se za jednak broj poena jer na oko i pri upotrebi razlika nije uočljiva.

Hardverske karakteristike
Premda nominalno ne uključuju najbolje što tehnologija u ovom trenutku može da ponudi, i jedan i drugi model raspolažu sa dovoljno snage i kapaciteta da odgovore na bilo koji zahtev. Ovo najpre zbog toga što oba poseduju 3 GB radne memorije (Mate7 postoji i u slabijoj verziji sa 2 GB) i moćne procesore. Kod Lenova je to Krait 400 jedinica sa 4 jezgra i radnim taktom od 2,5 gigaherca, dok su se u Huaweiju odlučili sa octa-core sistem sa 2 quad-core procesora koji se naizmenično uključuju prema potrebi za snagom (jedan na 1,8 GHz, drugi na 1,3 GHz). Oba modela su dual-SIM, što malo koji konkurent može da ponudi, s tim što Mate7 dolazi i u varijanti sa jednom karticom (umesto nje je na raspolaganju microSD slot). Hardverski dodatak vredan pažnje je čitač otiska prsta ugrađen na modelu Mate7 i to na vrlo praktičnom mestu, pozadi, ispod objektiva kamere. Dovoljno je da prislonite kažiprst i telefon će biti otključan. Pošto ima onih koji ne koriste ovaj dodatak, smatramo da on nije dovoljna prednost za ocenu više.

Kamera i multimedija
Zvuk na mini zvučnicima je kod oba modela prosečan, premda zadovoljavajući, pogotovo ako imamo u vidu da se po pravilu koriste slušalice ili sve popularniji bežični zvučnici. Kamere su na nivou zadatka, s tim što poen više odlazi Lenovu zbog nešto više rezolucije (16 Mpx), mogućnosti snimanja video klipova u 4k rezoluciji i, što je najvažnije, optičke stabilizacije. Inače je kvalitet fotografija kod oba suparnika više nego dobar, sa puno detalja i minimumom hromatskih aberacija. Kod modela Vibe Z2 Pro nam se naročito svidelo korisničko okruženje za kameru, sa profesionalnim režimom koji uključuje puno manuelnih podešavanja, mada ni Mate7 ne zaostaje mnogo.

Autonomija baterije
U velikim telefonima bilo je mesta i za velike baterije od 4000 (Lenovo) i 4100 (Huawei) mAh. Ovaj podatak garantuje dva dana umerenog korišćenja, što je i pored povelikih ekrana u rangu većine konkurenata i svakako zadovoljavajuće za vlasnike pametnih telefona koji su navikli na čestu dopunu baterije. Zanimljivo je da se u testovima Lenovo pokazao nešto bolji, premda je baterija za nijansu slabija. U praksi je razliku zaista teško primetiti jer autonomija zavisi i od vrste upotrebe i navika korisnika. U svakom slučaju, sve pohvale za baterije na oba aparata.

Softverska platforma
Verovatno najveća razlika, ako se izuzme spoljašnji izgled, je kod softverske platforme. Huaweijevo Emotion UI (EMUI) okruženje nudi nekoliko zaista interesantnih rešenja, uključujući i izbor tema za „presvlačenje“ kompletenog telefona, dok softver na modelu Vibe deluje nedovršeno i, što je važnije, potpuno neprilagođeno veličini ekrana i rezoluciji. Moguće je da će nekim korisnicima odgovarati krupne ikonice u manjem broju redova i kolona, ali smatramo da su morali posvetiti više pažnje ovom segmentu. Uz instalaciju nekog od alternativnih „lanuchera“, situacija postaje mnogo bolja, ali nismo sigurni da li su svi spremni na dodatna podešavanja i prilagođavanja.

Cena
Daleko od toga da su predstavljeni modeli jeftini, ali su za klasu pristupačniji od svojih parnjaka koju potpisuju zvučnija imena u svetu telefona, odnosno proizvođači koji su duže prisutni na ovom tržištu. Ako uzmemo u obzir metalno kućište i sve ugrađene komponente, u kategoriji cene oba uređaja zaslužuju visoku ocenu.

Zaključak
Smatramo da su i Lenovo i Huawei predstavljanjem opisanih modela pokazali kako umeju da proizvedu vrhunske aparate. Blagu prednost na našem testu ostvario je Huawei, pre svega zbog bolje osmišljene i uklopljene softverske platforme. Opšti utisak kod oba telefona je, i nakon svakodnevne upotrebe u realnim uslovima, više nego pozitivan i svakako iznad očekivanja. Sa druge strane, primetne i izvesne nedorađenosti, ukupno iskustvo korišćenja ipak nije na nivou konkurenata koji su se uspostavili kao vodeći u industriji. Pravo je pitanje da li razlika u kvalitetu opravdava razliku u ceni koja nije zanemarljiva. Odgovor na to pitanje ostavljamo svakom korisniku ponaosob, uz napomenu da ne treba previše obraćati pažnju na ime brenda ispisano na kućištu, već na upotrebnu vrednost koju nudi uređaj.

Leave a Reply