Početna Broj 167 Veliki, veći, najveći – Samsung Galaxy Tab Pro SM-T320 WI-Fi, SM-T525...

Veliki, veći, najveći – Samsung Galaxy Tab Pro SM-T320 WI-Fi, SM-T525 LTE i SM-T905 LTE

Samsung Galaxy Tab Pro SM-T320 WI-Fi, Samsung Galaxy Tab Pro SM-T525 LTE, Samsung Galaxy Tab Pro SM-T905 LTE

blank
ATV & NAUTICA ATV

Samsung Galaxy Tab Pro serija odnedavno je bogatija za tri nova tableta. U pitanju su Samsung Galaxy Tab Pro SM-T320 dijagonale ekrana 8,4 inča, Samsung Galaxy Tab Pro SM-T525 (10,1 inč) i Samsung Galaxy Tab Pro SM-T905 (12,2 inča). S obzirom da su u pitanju vrlo slični modeli, zasnovani na identičnom hardveru i gotovo identičnim dodatnim funkcijama, pokušaćemo da sve zajedničke osobine predstavimo na jednom mestu, uz dodatni osvrt na specifičnosti svakog modela.

Klonirane funkcije
Iz prethodnog dela teksta možete da zaključite da se osnovne razlike između ovih tableta odnose na veličinu displeja. Međutim, Samsung se potrudio da na svim modelima ponudi identičnu rezoluciju (WQXGA – 2560×1600 piksela). Ova 2K rezolucija donosi zaista fantastičnu sliku na neuporedivo manje ekrane, u poređenju sa 4K televizorima. Osvetljenje je odlično a boje su pune i zasićene, tako da tu jednostavno nećete moći, ma koliko se trudili, da pronađete nijednu zamerku. Ekrani su naravno multitouch, s mogućnošću prepoznavanja do 10 istovremenih različitih kontakata.

ATV & NAUTICA ATV

Sva tri modela opremljena su identičnim procesorima. Radi se o Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 Quad Core procesoru na 2,26 GHz. Ovaj moćan procesor je istovremeno i štedljiv po pitanju potrošnje energije. Kada se ne bavi zahtevnim operacijama, sposoban je da spusti radnu frekvenciju do minimalnih 300 MHz, i to u 14 koraka. U saradnji sa Ardeno 330 grafičkim procesorom čini jednu od najmoćnijih tablet platformi današnjice, što su pokazali i testovi koje smo izvršili.

Svi testirani tableti poseduju identične kamere. Na poleđini su postavljene kamere rezolucije 8 megapiksela, a na prednjoj strani od 2 megapiksela. Takođe, ugrađeni su i stereo-zvučnici, koji za ovu klasu uređaja donose veoma kvalitetan zvuk. Od dodatnih funkcionalnosti naveli bismo podršku za WiFi, Bluetooth 4.0 i GPS. Interna memorija je proširiva MicroSD karticama, čiji kapacitet može iznositi do 64 GB. Iako se razlikuju po kapacitetu, baterije u tabletima donose otprilike isti nivo autonomije, sasvim dovoljan da ih aktivno koristite ceo radni dan, pa i neki sat preko toga.

Pokreće ih najnovija verzija Android operativnog sistema (4.4.2 KitKat), dodatno obogaćena tradicionalnim Samsungovim aplikacijama, ali i sa nekoliko poslovnih aplikacija kao što su E-meeting, WebEx i Remote PC. Pošto verovatno mnogi ne znaju o kakvim je aplikacijama reč, ukratko ćemo ih predstaviti. E-meeting predstavlja efikasnu aplikaciju za deljenje sadržaja i datoteka sa tabletima ili računarima kolega koji prisustvuju sastanku, čime se potpuno izbacuje potreba za prezentovanjem putem whiteboarda ili projektora. WebEx je poznati alat za video-konferencije, koji dozvoljava grupnu komunikaciju, u ovom izdanju do maksimalno 8 učesnika. Remote PC obezbeđuje udaljeni pristup do vašeg poslovnog ili kućnog računara, bez obzira da li se radi o PC-ju ili Mac-u. Multiwindow podrška KitKata kod ovih modela dolazi do izražaja, jer visoka rezolucija omogućava da se na jednom ekranu bez problema i bez gubitka preglednosti prikaza, prikaže više programa (prozora).

Samsung na ovim modelima mnogo polaže na dizajn. Da je reč o uređajima premijum kvaliteta, govori i činjenica da je zadnja strana presvučena kožom. Osim što deluje veoma efektno, ovaj „kožni povez“ ima i aktivnu zaštitnu ulogu. Na raspolaganju su varijacije u beloj i crnoj boji kože, sa kojima se uklapa i prednji okvir oko ekrana, koji takođe može da bude beo ili crn.

Za džep…
Najmanji od tri testirana modela je zbog dijagonale ekrana od 8,4 inča nešto veći od standardnih dimenzija tableta, ali ga je i dalje moguće smestiti u malo veći džep jakne. Tablet poseduje radnu memoriju kapaciteta 2 GB, dok je skladišna memorija od 16 GB proširiva putem MicroSD kartice do maksimalnih dodatnih 64 GB. Kapacitet baterije na ovom modelu je 4.800 mAh, a punjenje, kao i povezivanje sa računarom odvija se putem micro USB 2.0 konektora.

Na testiranju Antutu benchmarka dobio je 32.257 poena, što je na nivou LG G2 telefona, a bolje od recimo Samsung Galaxy S4 modela. Dobar deo tih poena zaslužio je grafički podsistem, pošto je na istom testu, u odeljku koji se bavi 3D grafikom, ostvario prosečan rezultat od skoro 50 kadrova u sekundi.

…za torbu…
Model koji se po dimenzijama nalazi u sredini, sa ekranom od 10,1 inč, sasvim lepo može da stane u torbu. Veća dijagonala donosi i za nijansu bolju sliku, iz jednostavnog razloga što su neki sitniji detalji ovde za nijansu veći, pa prema tome i uočljiviji. I ovaj model ima istu količinu memorije i skladišnog prostora, kao i slot za MicroSD karticu. Ali, kao dodatak je na raspolaganju i Micro SIM slot, koji podržava ne samo 3G i LTE, već i telefonske pozive. Sa funkcionalne strane, za razliku od prethodnog modela, ovde je landscape režim osnovni način prikaza, pa su prema takvoj orijentaciji postavljeni i hardverski i senzorski tasteri.

Rezultati Antutu benchmark testova na ovom modelu su praktično u poen identični kao kod manjeg modela. Da bi se obezbedila identična autonomija, zbog većeg ekrana je ugrađena gotovo duplo jača baterija – kapaciteta 8.220 mAh.

Cena: 66.999 RSD

…i za kofer
Da li ste možda gledali naučno-fantastičnu seriju Stargate Atlantis koja se emitovala od 2004. do 2009. godine? Ako jeste, setićete se velikih tableta koje su naučnici nosili na svemirskoj stanici Atlantis i koje su koristili kao personalne računare. Samsung Galaxy Tab Pro LTE SM-T905 kao da je inspirisan tim tabletima, i deset godina nakon filmske premijere jedan takav tablet je zaista ugledao svetlost dana.

Osim dijagonale od čak 12,2 inča, ovaj tablet se odlikuje i mnogim drugim specifičnostima. Za početak, umesto 16 GB koliko su imali prethodni modeli, ovde je na raspolaganju 32 GB skladišne memorije. I radna memorija je povećana sa 2 GB na 3 GB. Pošto su procesor i ploča identični kao na ostalim modelima, a rezultat Antutu benchmarka je skoro 10 odsto bolji (35.241 poen), razlika je verovatno ostvarena zahvaljujući većoj količini memorije. Taj rezultat je ovaj tablet izbacio na sam vrh tabele kada su Android uređaji u pitanju.

Kao i kod modela od 10,1 inč, da bi se obezbedila identična autonomija, baterija je i ovde dodatno pojačana i njen kapacitet je čak 9.500 mAh. Naravno, i ovaj model ima Micro SIM slot, pa slobodno možemo da kažemo da se ovde radi o ubedljivo najvećem telefonu na svetu.

Još jedna specifičnost je implementacija USB 3.0 konektora, koji drastično ubrzava komunikaciju sa računarom.

TabPRO-(12.2)-12_lifestyle

Za koji se od ovih modela odlučiti? Ako izostavimo cenu, koja je u ovom slučaju bitan faktor, i usredsredimo se samo na funkcionalnosti, izbor se svodi bukvalno na način na koji ćete koristiti ove tablete. Ukoliko je vaš primaran cilj da tablet koristite u pokretu, onda definitivno treba da razmislite o najmanjem modelu, koji je najlakši za nošenje. U slučaju da vam pored toga treba i funkcionalnost telefona, ili jednostavno ne želite da zavisite od WiFi internet konekcije, dobar izbor bi bio srednji model od 10,1 inč. A ukoliko tablet koristite za neke ozbiljnije potrebe, u vezi sa grafikom, onda je model od 12,2 inča prirodan i, sa stanovišta upotrebne vrednosti, verovatno jedini odgovarajući izbor.

www.samsung.rs

Leave a Reply