Početna Broj 168 Veseli tablet – Asus VivoTab Note8

Veseli tablet – Asus VivoTab Note8

Windows „za poneti“ u Asus pakovanju, sa pratećom Wacom olovkom

Još jedan Windows tablet u nizu? Ne baš. Asus je u kompaktnih osam inča dodao i olovku koju potpisuje Wacom, a to je već „kec u rukavu“ za produktivnost, koja baš i nije sinonim za tablete. Njih mnogi doživljavaju kao uređaje za konzumaciju sadržaja.

Izgledom ne odudara od drugih tableta. Čist je, pomalo jednoličan i neće vas oduševiti svojom pojavom. Jedino što ima taster više od ostalih, koji predstavlja prečicu ka Windows meniju (tražili smo ga i dobili), i stereo SonicMaster zvučnike na poleđini, pogodne za gledanje videa.

Olovka piše srcem
Stylus olovka ima senzor koji razlikuje 1.024 nivoa pritiska ekrana. Olovka će pisati tanje ili deblje, u zavisnosti od toga koliko je snažno oslanjanje na ekran. Kada ekran detektuje blizinu vrha olovke, možete rukom prelaziti preko ekrana – on neće reagovati. Dodatna osetljivost Wacoma čini razliku u poređenju s konkurencijom, jer ona ima uglavnom samo 256 nivoa osetljivosti. Iskrenu zamerku upućujemo zbog nepotpune ponude uz Wacom – i to zbog izostanka odgovarajućeg programa koji bi ispratio njene mogućnosti. Jedini program koji nudi kakvu-takvu saradnju olovke i ekrana je Microsoft OneNote. Na Windows store se mogu naći i drugi programi koji znaju da koriste olovku, kao što su FreshPaint, Sketchable i Virtual Tablet.

MS klasika
Nedostatak programa za crtanje Asus je kompenzovao isporučivanjem paketa MS Office for students, u čijem sastavu su Word, Excel, Power Point i OneNote. Bing, Skype, Internet Explorer i Xbox Music daju svestranost i podižu upotrebljivost tableta, a Asus je dodao Power Director za manipulaciju video-materijalom, Photo Director za fotografije, a YouCam nudi zabavne filtere i efekte za kameru.

Snaga VivoTaba leži u operativnom sistemu Windows 8.1, poslednjem „izdanku“ Microsofta. Asus Note 8 je dodatno optimizovao OS za rad sa olovkom. Pored svih standardnih opcija za upravljanje prstom, kada približite olovku ekranu dobijate dodatne opcije za određene programe.

Optimalni hardver
Za dobre performanse u radu možemo zahvaliti Intel Atom Z3740 procesoru, sa 2 GB radne memorije. Svaki program je pravilno radio i nije bilo prekida, čak i ako bismo otvorili „mali milion“ prozora. Kapacitet operativne memorije je ukupno 32 GB, a microSD slot će poslužiti za sve velike datoteke koje volite da čuvate uz tablet. Baterija je kadra izdržati ceo dan, što već polako postaje standard, no nema smisla žaliti se ako su poboljšanja očigledna.

Glavna kamera od 5 Mpx je dobra za ležerno snimanje, no za ozbiljnije snimke potražite neku drugu (namensku) kameru. Pomoćna, tj. prednja ima 1,2 Mpx, i služi pre svega za Skype video-pozive.
VivoTab je napravljen da zameni svesku, čak je i sličnih dimenzija. Stylus je manji od hemijske olovke, ali ne morate da menjate mine. U početku ćete sa sobom nositi i svesku i Note 8, ali ćete vremenom shvatiti da je sveska višak. Wacom olovka pruža skoro isto iskustvo kao i „klasična“ olovka.

Ako ipak preferirate pretraživanje veba i gledanje filmova, Note 8 će vas opet oduševiti.

Asus VivoTab Note8
OS: Windows 8.1
Ekran: 8″ LED IPS, 1280×800, Multi-touch podrška
Procesor: Intel Atom Z3740 Quad-Core, 1,33 GHz
Memorija: 2 GB Storage; 32GB eMMC
Grafika: Intel HD Graphics
Ekstra: Wacom olovka, GPS
Povezivanje: WiFI, BT 4.0, Miracast, microUSB, audio, microSD
Kamera: 5 Mpx / 1,3 Mpx (720p)
Audio: Stereo-zvučnici sa SonicMaster tehnologijom
Baterija: 15,5 W
Dimenzije: 221 x 134 x 11 mm, 385 g
Cena: 38.490 RSD
www.asus.rs

Leave a Reply