Početna Broj 167 Veštačka inteligencija – Nokia Asha 503

Veštačka inteligencija – Nokia Asha 503

Smartfon koji to nije, po ceni kojoj je teško odoleti

blank
ATV & NAUTICA 2020

Asha telefoni nekadašnjeg vladara industrije mobilnih uređaja tržišni uspeh duguju činjenici da po niskoj ceni i performansama feature telefona nude funkcionalnost koja je približna smartfonima. Najnoviji predstavnik ove serije nudi i ponešto više – u prvom redu osvežavajući dizajn.

Nokia Asha 503 je unapređena verzija modela 501, sa nešto boljom kamerom i većim izborom integrisanih aplikacija za društveno umrežavanje. Pored LED blicem opremljenog fotoaparata rezolucije 5 Mpx, ovaj telefon ima 3-inčni ekran osetljiv na dodir sa Gorilla Glass zaštitom, odličnu bateriju od 1200 mAh (35 dana u režimu pripravnosti!), WiFi modul, te Nokia Asha v1.2 platformu, koja se odmah može ažurirati na verziju 1.4 (Asha sistem nastao je na temelju MeeGo platforme, koja je bila glavna vest u Nokiji pre nego što je zaživeo dil s Microsoftom). Nedostaje samo GPS.

ATV & NAUTICA 2020

Telefon je spakovan u veoma simpatično kućište kompaktnih dimenzija, koje se sastoji od osnovnog kućišta u nekoj od atraktivnih boja (žuta, crna, zelena, crvena, plava, bela) i providne plastine „kadice“ oštrih ivica u koju je kućište „uronjeno“. Iako se ovaj plastični okvir možda čini suvišnim, upravo on daje specifičnu notu dizajnu, a i doprinosi otporonosti samog uređaja – na spoljnoj površini ne postoji praktično nijedan fragilan element koji bi mogao biti oštećen tokom pada. S druge strane, telefon stabilno leži u ruci i neće se lako izmigoljiti iz ruke.

Ekran ima nepotrebno širok okvir i nisku rezoluciju od samo 134 ppi i prilično visok stepen refleksije koja smanjuje vidljivost. Koloritet ekrana dodatno je narušen kapacitetom od samo 256K, koji uz QVGA rezoluciju onemogućava bilo kakvo ozbiljnije surfovanje i unos veće količine teksta. Fotoaparat je iznenađujuće dobar (iako nudi samo fiksno fokusiranje), a blic će pomoći da zabeležite sve trenutke vredne šerovanja na društvenim mrežama.

Operativni sistem je jednostavno koncipiran, a navigacija je maksimalno pojednostavljena i zasniva se na skrolovanju ekrana u svim pravcima, što je krajnje intiutivan koncept na koga će se i apsolutni početnici brzo navići. Asha 503 dolazi s gomilom preinstaliranih aplikacija, kao što su Facebook, Twitter, What’s App, E-mail klijent s predefinisanom podrškom za različite servise i velikim brojem igara (doduše, u pitanu su samo test verzije ograničene funkcionalnosti). Navigacija i manipulacija apliakcijama odvija se brzo i bez vidljivog zastajkivanja u radu. Korisnicima koji su navikli na smartfone nedostajaće samo napredniji multitasking.

Nokia Asha 503 je, u celini gledano, simpatičan, kompaktan ali čvrst i otporan telefon koji će u potpunosti zadovoljiti osnovne potrebe. Mali ekran niske rezolucije ostaje nepremostiva prepreka za udobnije pretraživanje interneta, reprodukciju multimedijalnih sadržaja i igranje.

Nokia Asha 503
OS: Nokia Asha software platform 1.2 (1.4)
Memorija: RAM 128 MB, microSD do 32 GB
Kamera: 5 Mpx, VGA
Ekran: TFT, 3“, 240×320, 133 ppi
Povezivanje: USB, Bluetooth, WiFi
Ekstra: akcelerometar
Baterija: 1.200 mAh
Dimenzije: 102,6 x 60,6 x 12,7 mm, 110 g
Cena: 7.990 RSD
www.nokia.com

Leave a Reply