Početna Broj 177 Više nego solidan – Huawei Ascend G7

Više nego solidan – Huawei Ascend G7

Smartfon sa prostranim ekranom i dobro odmerenim tehničkim karakteristikama nudi metalno kućište u srednjoj klasi uređaja

Kineski Huawei je već nekoliko godina najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, ali se tek odnedavno profilisao i kao sve ozbiljniji igrač na polju smartfona, najviše zahvaljujući svojoj Ascend seriji. Modeli koje smo do sada testirali po pravilu su nas oduševljavali praktičnošću i kvalitetom izrade, a neretko i dizajnom, premda im neki zameraju da na ovom polju kopiraju pojedine detalje sa uređaja drugih proizvođača. Budući da u dizajnu elektronike postoji izvesna „moda“ koju svi prate, ne smatramo da je reč o kopiranju, već pre o primeni prihvaćenih i očekivanih rešenja. Kako bilo, tek nesporna je činjenica da se radi o odličnim i pristupačnim uređajima. Takav je i Ascend G7, kojeg vam predstavljamo.

Ukupni utisak je više nego povoljan, i čini se da kineska kompanija ume da ukomponuje maksimum funkcionalnosti i visok kvalitet izrade u aparat koji cenom pripada srednjoj klasi.

Metalni unibody
G7 krasi veoma tanko kućište izvedeno iz jednog komada aluminijuma (tzv. unibody dizajn) dopunjenog staklenom površinom sa prednje strane i plastičnim poklopcima pozadi, koji služe kao zaštita antene i nosač za objektiv kamere u rezoluciji 13 megapiksela. Pomenuta kamera poseduje i mali LED blic, a kvalitet snimaka je na nivou koji prevazilazi očekivanja, sa relativno jednostavnim ali efektnim opcijama za podešavanje. Video-snimke možete da pravite u punoj HD rezoluciji, uz mogućnost praćenja objekta snimanja i kontinualnog izoštravanja. Prednja kamera je u rezoluciji 5 Mpx, što će se svideti poklonicima „selfi pokreta“ na društvenim mrežama. Do nas je stigla bela verzija, ali se G7 izrađuje i u tamnosivoj i zlatnoj boji, za svačiji ukus i potrebe. Pošto je aparat tanak i blago zaobljen sa zadnje strane, baratanje njime je veoma prijatno iskustvo, čak i jednom rukom, i pored toga što poseduje veliki ekran dijagonale 5,5 inča.

Veliki ekran
Reč je o IPS LCD panelu rezolucije 720×1280 piksela. Gustina zapisa je 267 dpi, tako da se i pored nešto niže rezolucije pojedinačni pikseli ne razaznaju, a slika je veoma oštra i jasna. Kontrast i zasićenje boja su na očekivanom nivou, sa tek neznatnim deformacijama pri oštrijim uglovima gledanja. Boje su verne, a fino podešavanje nijansi moguće je kroz opcije koje nudi EMUI 3.0 korisničko okruženje kompanije Huawei, ugrađeno kao dopuna Android platformi u verziji 4.4.4. U više prilika smo hvalili EMUI sistem zbog dopadljivog dizajna, preglednih opcija i mogućnosti izbora vizuelnih tema, što sada možemo samo da potvrdimo. Softver pokreće procesor sa četiri jezgra i radnim taktom od 1,2 gigaherca. Premda to nije najmoćnija jedinica na tržištu, u praktičnoj upotrebi nismo imali ni najmanjih problema sa pokretanjem aplikacija i uobičejnim zadacima, delom i zbog 2 gigabajta radne memorije. Lepa vest je i 16 GB ugrađenog prostora za smeštaj podataka, kao i mogućnost proširenja karticama. Nećete ostati uskraćeni ni za jednu mogućnost povezivanja, uključujući i NFC, a tu su i korisni dodaci poput FM radija, GPS-a, senzora blizine i kompasa. Baterija obezbeđuje najmanje 2 dana prosečne upotrebe, a njenim kapacitetom je kompenzovan zahtevni veliki ekran. Ukupni utisak je više nego povoljan, i čini se da kineska kompanija ume da ukomponuje maksimum funkcionalnosti i visok kvalitet izrade u aparat koji cenom pripada srednjoj klasi.

g71

Huawei Ascend G7
OS: Android 4.4.4
Procesor: Qualcomm Cortex-A53, quad-core, 1,2 GHz
Memorija: RAM 2 GB, Storage 16 GB, micro SD
Kamera: 13 Mpx, FullHD / 5 Mpx (front)
Ekran: IPS LCD, 5,5“, 720×1280 px, 267 dpi
Povezivanje: HSPA, WiFi, BT, NFC
Ekstra: GPS, FM radio
Baterija: 3.000 mAh
Dimenzije: 153,5×77,3×7,6 mm, 165 g
Cena: od 1 RSD
www.mts.telekom.rs

Leave a Reply