Početna Broj 169 Više od HD-a – Samsung UE55HU7500T

Više od HD-a – Samsung UE55HU7500T

Prozor u svet u ultravisokoj rezoluciji

Proizvođači televizora ispucali su prethodnih godina svoje adute na polju HD televizije i 3D prikaza slike. Danas praktično svi modeli, sem možda onih najjeftinijih, donose Full HD sliku i podršku za 3D, u pasivnom ili aktivnom obliku. Zato su prošle godine osmislili i premijerno prikazali, a ove u punoj snazi predstavili nove adute za marketinške slogane – UHD rezoluciju i zakrivljene ekrane. Naravno, sve tehnologije implementirane u televizore starijih generacija takođe se podrazumevaju i u modelima za 2014. godinu.

Samsung UE55HU7500T spada u srednju klasu Samsungovih UHD modela. To u prevodu znači da poseduje samo jednu od stvari koje predstavljaju ovogodišnje vodeće trendove. Reč je o TV-u s ravnim ekranom dijagonale 55 inča i rezolucijom četiri puta većom od Full HD-a. Za razliku od skupljih modela, ovde se ne dobija dodatak One Connect, već se svi konektori nalaze tamo gde su uobičajeni, na zadnjoj strani TV-a. Ali to ne znači da One Connect, koji predstavlja jedan od zgodnih Samsungovih noviteta, ne može kasnije da se dokupi i priključi na TV, pošto je na raspolaganju odgovarajući konektor. Kad već pominjemo šta nedostaje, reći ćemo da TV nema integrisanu kameru, pa je za kontrolu pokretima rukom neophodno da se ona zasebno dokupi.

Sa druge strane, ovaj TV poseduje i neke nove tehnologije kao što su HDMI 2.0, Netflix 4K i HDCP 2.2. HDMI 2.0 donosi veću propusnu moć u odnosu na HDMI 1.3 i 1.4 standarde, koja je neophodna za reprodukciju 4K video-materijala. Netflix 4K je servis koji je pušten u aprilu ove godine i moguće ga je gledati samo na UHD modelima televizora iz 2014. godine koji imaju ugrađen H.265/HEVC dekoder, što je slučaj i sa ovim modelom. Ipak, to u našim uslovima ne znači mnogo, jer odavde nije moguće pretplatiti se na Netflix striming servis. HDCP (High-bandwith Digital Copy Protection) 2.2 je nova verzija Intelove tehnologije za zaštitu komercijalnog video-sadržaja u visokoj rezoluciji.

Kvalitet slike Samsung UE55HU7500T televizora je odličan, naročito ukoliko gledate UHD video-materijal. U tom slučaju, bukvalno ćete dobiti utisak da gledate kroz prozor, jer je slika dobro zasićena bojom, sa rezolucijom koja je bliska rezoluciji ljudskog oka. To je ostvareno zahvaljujući Color Brilliance tehnologiji, koja donosi preciznu reprodukciju boja. Količina detalja koju ćete videti na slici gotovo se ne razlikuje od količine podataka koju vaše oko može da razazna.

rs_UE55HU7500TXXH_002_R-Perspective_black

Iako poseduje Edge LED tehnologiju pozadinskog osvetljenja, Samsung je u ovom modelu inkorporirao pseudolokalno zatamnjenje, koje se kontroliše softverskim putem. Upotreba softverske Smart LED opcije ipak nije na nivou hardverskog rešenja kakvo poseduju televizori više klase, ali doprinosi boljem prikazu slike (naročito crne boje). I uniformnost pozadinskog osvetljenja je odlična, znatno bolja nego kod zakrivljenih modela, koji su dosta skuplji. Dobro, ovde svoju ulogu ima i tehnologija zakrivljenja koja je tek u povoju i kod koje će se „u hodu“, u narednim generacijama, rešavati problemi ovog tipa.

Snažan četvorojezgarni procesor osigurava procesiranje slike u realnom vremenu i u UHD rezoluciji. I ne samo to. Ukoliko je slika niže rezolucije, ovaj procesor može da izvrši obradu slike (tzv. upscaling) kako bi ona bolje izgledala na TV-u. U kombinaciji sa Clear Motion Rate (CMR) tehnologijom, koja smanjuje zamućenje na brzim scenama, video u HD ili čak i u SD rezoluciji može da bude znatno vizuelno unapređen. Zahvaljujući tom procesoru obezbeđen je i multitasking (Multilink opcija), koji omogućava da se ekran podeli na dva dela – na jednom može da se gleda TV, na drugom da se surfuje internetom, vrše podešavanja, gledaju YouTube snimci… Smart funkcionalnost ogleda se i u mogućnosti preuzimanja aplikacija za ovaj TV sa Samsungovog App Storea. Za tu namenu TV poseduje 4,5 GB prostora, mada je za instaliranje programa na raspolaganju otprilike polovina tog prostora (ostatak zauzima firmver).

Samsung je poznat po naprednim načinima kontrole televizora. Osim upravljanja pokretima ruke (koje smo već pomenuli, kao i razlog zbog čega na konkretnom modelu nije moguć bez dodatne opreme), upravljanje je dozvoljeno glasom, kao i pomoću dva daljinska upravljača – standardnim i upravljačem koji omogućava direktno upravljanje sadržajem na ekranu.

U svetlu fudbalskog prvenstva (koje u trenutku pisanja ovog teksta još uvek traje), muškoj populaciji je posebno interesantan Football Mode. On naglašava boje, tako da trava izgleda zelenija, dresovi drečaviji i uočljiviji… Zvuk u ovom modu se fokusira na publiku, tako da se stvara efekat kao da se nalazite na stadionu. U ovom modu vrši se automatsko snimanje emitovanog sadržaja, tako da u svakom trenutku možete da se vratite i ponovo pogledate neki kritičan momenat na utakmici.

Iako je ovaj TV otprilike duplo skuplji od standardnog FHD televizora iste dijagonale, njegova cena je već sada sasvim prihvatljiva, naročito ako se uzme cena po pikselu (kojih ima četiri puta više neko kod FHD televizora). Dakle, UHD televizori već sada donose duplo nižu cenu po pikselu nego FHD televizori, a ta razlika će se u budućnosti još više povećavati na štetu FHD televizora. Uz moćan hardver, odličnu sliku i dobru i lokalizovanu softversku podršku kada je Smart funkcionalnost u pitanju, Samsung je sa ovim modelom napravio odličan posao. Toliko dobar da se usuđujemo da kažemo da predstavlja relativno jeftinu ulaznicu u svet UHD slike, koja će možda omogućiti dostizanje kritične mase neophodne za dalje pojeftinjenje ove tehnologije.

Samsung UE55HU75OOT
Ekran: 55″, UHD rezolucija (3840x2160px), 1000Hz, aktivni 3D
Konektori: 4xHDMI,2.0, 3xUSB, komponentni, kompozitni, digitalni optički ulaz, SCART, CI slot, LAN, WLAN
Tjuner: analogni, 2x DVB-T2/C/S2
Zvuk: 40W (2 satelita i 2 nkskotonca po 10W)
www.samsung.rs

Leave a Reply