Početna Broj 169 Windows Phone 8.1 „uhvatio priključak“

Windows Phone 8.1 „uhvatio priključak“

Apple i Google i dalje imaju više aplikacija u svojim prodavnicama, ali se više ne mogu pohvaliti značajno naprednijim operativnim sistemom ili modernijim rešenjima na svojim uređajima. Radeći sa Nokijom i slušajući uputstva korisnika, Microsoft je tokom proleća predstavio operativni sistem Windows Phone 8.1, koji ima mnoštvo noviteta, od kojih ćemo vam predstaviti najvažnije i najznačajnije

Windows Phone 8.1 nadogradnja za Lumia telefone dolazi sa CYAN sistemom, koji će dobiti svi Nokia modeli koji sada imaju Windows Phone 8, uključujući i najslabije modele Lumiju 520 i 525. Microsoft je update na WP 8.1 lansirao 24. juna, a svi telefoni trebalo bi da ga dobiju najkasnije do kraja avgusta ili početkom septembra. Kako je Srbija do sada bila uglavnom na sredini liste, verujemo da će se Windows Phone 8.1 OS kod nas pojaviti krajem jula ili početkom avgusta.

Smartfoni Nokia Lumia 930, Lumia 630 i 635, zasnovani na novom Windows Phone 8.1 operativnom sistemu, već su se pojavili u prodaji, tako da smo imali priliku da testiramo sve novitete operativnog sistema, od kojih izdvajamo sledeće novitete.

Action Center
Padajući meni nalik onom na Androidu je zapravo unapređeni padajući sistem notifikacija i podešavanja, koji korisnicima omogućava da kontrolišu neke od opcija koje najčešće koriste (da ih uključuju i isključuju), da podešavaju jačinu zvuka, direktno pristupe meniju Podešavanja, da pročitaju Obaveštenja o pristiglim porukama, mejlovima, ali i šta se novo dogodilo u aplikacijama poput Instagrama, Skypea, Facebooka, Twittera i drugih. Action center prikazuje i informacije iz igara, ukoliko su uključene „toast“ notifikacije. Meni je dostupan prevlačenjem od gornje ivice ekrana nadole i, za razliku od Androidovog padajućeg menija, dostupan je u svim aplikacijama.

Interaktivni zaključani ekran sa novim temama
Korisnici sada mogu da personalizuju zaključani ekran novim informacijama koje se mogu prikazati kada je telefon zaključan, kao i novim slikama i Facebook prikazom, ali vidžeti još uvek nisu na spisku podržanih opcija (ili makar Live Tiles pločice).

Live Tiles 3. kolona za sve WP8 uređaje
Svi telefoni u podešavanjima sada imaju opciju prikaza dve ili tri kolone pločica, što omogućava da se na početni ekran smesti još više informacija i prečica ka aplikacijama. Opcija je namenjena i Lumiji 520/525.

Ubacivanje pozadine kroz Live Tiles
Microsoft je omogućio korisnicima da personalizuju početni ekran pozadinskom slikom, koja će se prikazivati kroz pločice. Sistem je prilično jednostavan i korisnicima se dopada ova mogućnost, iako neke aplikacije ne mogu da budu providne, recimo Xbox, Nokia Maps, Here Drive+…

wp_ss_20140521_0009

Cortana, digitalna pomoćnica
Iako je za sada upotrebljiva samo na engleskom i kada je telefon podešen na region severnoameričkog kontinenta, digitalna pomoćnica Cortana dobro radi svoj posao i uvek će pozvati vašu devojku ili mamu, pomeriti vam ili zakazati sastanak, izbrisati događaj iz planera ili čak ispričati vic. Dok Cortana ne odraste i ne nauči srpski, imaćete priliku da malo vežbate engleski jezik. Cortana je pokrenuta i pomognuta Bing pretragom, pa je možete koristiti samo za to. Takođe, ukoliko ste na sastanku ili na bučnom mestu, Cortanu možete kontaktirati i putem teksta, a ona će vam tako i uzvratiti – porukama umesto glasom.

Novi ekran za pozivanje i nove opcije poziva
Korisnici Windows Phonea sada imaju mogućnost video-pozivanja i konferencijskih poziva preko prednje kamere, direktno pozivom preko operatera mreže (3G poziv), a Microsoft je u potpunosti redizajnirao i ekran za pozivanje.

WiFi Sense
Nova aplikacija pronalazi slobodne i otključane WiFi mreže bilo gde u okruženju korisnika, i automatski se povezuje na njih. Tokom povezivanja WiFi Sense korisniku omogućava da umesto njega obavi prihvatanje Uslova korišćenja WiFi mreže, pa čak na nekim mrežama, u zavisnosti od konfiguracije, prepozna informacije za prijavljivanje, koje su date u uputstvu mreže. Na ovaj način korisnici se odmah prebacuju na WiFi signal kada je on dostupan i štede potrošnju internet saobraćaja.

wp_ss_20140525_0001

Poboljšana Windows Phone prodavnica
Prodavnica je potpuno redizajnirana i dodata joj je mogućnost predlaganja sadržaja koji sistem formira na osnovu već preuzetih aplikacija i igara. Windows Phone Store sada ima opciju sinhronizacije aplikacija i igara kroz sve Windows platforme (kupiš igru ili program na računaru, igraš ili ga koristiš i na Windows Phonu ili Windows tabletu). Prodavnica prikazuje istorijat nadograđenih aplikacija, i ukoliko korisnik tako podesi, može da vrši automatsko nadograđivanje igara i aplikacija.

Leave a Reply