Početna Broj 178 X-zabava – Toyota Aygo

X-zabava – Toyota Aygo

Najmanja Toyota je odenula veliko X kojim se izdvaja među konkurencijom

blank
ATV & NAUTICA 2020

Iako će veliko X koje dominira prednjim delom novog Aygoa, mnoge podsetiti na X-Men franšizu, autora ovog teksta je asociralo na njemu omiljeni magazin iz druge polovine devedesetih – X-zabavu, tj. XZ. Ovo po mnogo čemu jedinstveno izdanje je plenilo originalnim dizajnom, zanimljivim i originalnim tekstovima, kao i dozom luksuza. Ove osobine bi se mogle pomenuti i kada pričamo o drugoj generaciji Toyotinog automobilčića.

Prvi Aygo je promovisan pre tačno deset godina i tad je kao i sad delio platformu sa PSA dvojcem (Citroen C1 i Peugeot 107, sada 108). Za razliku od originalne trojke koja je bila relativno istog dizajna, novi modeli se prilično razlikuju međusobno i prate „priču“ svog brenda. Po našem mišljenju, Aygo je u izdvajanju i to pre svega oštrim ivicama i već nekoliko puta pomenutim „iksom“, otišao najdalje. Nama se posebno svidela mogućnost prilagođavanja, kako spoljašnjosti, tako i unutrašnjosti vozila.

ATV & NAUTICA 2020

Toyota je ponudila pet nivoa opreme: x, x-play, x-cite, x-clusiv i x-wave. Mi smo probali x-play model sa posebnim kontrasnim dodacima, koje Aygo dodatno izdvajaju.

Eksterijer se donekle „prelio“ i u unutrašnost u bolji prethodno pomenutih kontrasnih dodataka. Enterijer predstavlja umereniji deo ove Toyote. Mala instrument tabla dizajnom podseća na one iz motora sa velikim, analognim brzinomerom i digitalnim obrtomerom. U sredini brzinomera našlo se mesta sa displej putnog računara, a sa desne strane za set kontrolnih lampica. Sve je prilično pregledno i bez suvišnih detalja.

Model koji smo vozili imao je i centralno-pozicioniran X-nav uređaj. Simpatičan interfejs je jednostavan za korišćenje, a ugrađeni 7-inčni ekran osetljiv na dodir omogućava brzo kretanje između menija. Kao i drugi slični uređaji, preko X-nava je moguće kontrolisati sve tzv. „infotainment“ parametre, kao što su audio, navigacija, „telefon“, podaci sa putnog računara, ali i prikaz sa zadnje kamera. Tu je i nama omiljeni Toyotin parametar u vidu minutne potrošnje goriva, na kome se lepo može videti realna trenutna potrošnja.

S tim u vezi, Aygo treba pohvaliti veoma malom potrošnjom koja u gradu iznosi 5,7 litara na 100km. Ovaj podatak nas nije u potpunosti iznenadio jer je ispod haube smešten jednolitarski benzinac ukupne snage od 70KS. Jasno je da Aygo nije trkač, ali to i nije njegova namena. On je stvoren da zuji kroz gradsku vrevu i udobno preveze do četiri osobe istovremeno. Taj zadatak ispunjava na najbolji i najbezbedniji (najviši nivo sigurnosti je serijski dostupan i kog osnovnog modela) mogući način.

Toyoto Aygo x-play
Motor: benzin, 998 ccm, 69 KS
Ubrzanje (od 0 – 100 km/h): 14,2 s
Maksimalna brzina: 160 km/h
Potrošnja (komb.): oko 5l / 100 km
Dimenzije: 3455x1615x1460mm, 1240 kg
Cena: 10.600 EUR
www.toyota.rs

Leave a Reply