Početna Broj 167 Za lenje i početnike – Nikon CoolPix L29 i Nikon CoolPix L330

Za lenje i početnike – Nikon CoolPix L29 i Nikon CoolPix L330

Testirani modeli različitih kategorija ne donose ništa novo u svojoj klasi; srećom, i cena prati performanse

blank
ATV & NAUTICA ATV

U poslednje vreme smo vam često predstavljali naprednije modele aparata kompaktne klase, pomalo zanemarujući segment jeftinijih aparata, namenjenih najmanje zahtevnim kupcima. Testirani modeli stižu iz renomirane kompanije Nikon i različiti su po tipu, mada su uglavnom sličnih performansi i mogućnosti.

L29_SL_front34l_lo

ATV & NAUTICA ATV

Nikon CoolPix L29, čiji nas je izgled odmah asocirao na kupce lepšeg pola, s obzirom da je ljubičaste boje, sa tribalom na prednjoj strani, spada u jeftinije modele. Muškarci se mogu odlučiti i za crnu ili sivu boju bez tribala, ukoliko im prethodno pomenuta varijanta boje ne odgovara. S obzirom da je uzrečica „koliko para – toliko muzike“ najčešće primenjiva u svetu tehnike, ni specifikacija aparata ne oduševljava. Kućište je izrađeno od plastike solidnog kvaliteta, sa ispupčenom bočnom stranom koja predstavlja rukohvat. Upravo zbog toga, aparat solidno leži u ruci, s obzirom na srazmerno male dimenzije. Kvalitet tastera takođe prati klasu, i više od ponuđenog ni ne očekujemo. Nakon otvaranja vratanca spremišta za bateriju, saznajemo i zbog čega je jedna bočna strana deblja od druge. Nikon L29 se napaja sa dve klasične AA baterije, što nije rešenje koje je popularno u poslednje vreme. Prednost je što baterije možete nabaviti u bilo kojoj prodavnici, a mana je da je autonomija manja nego da koristi namenske litijum-jonske baterije.

U tehničkom smislu aparat može da zadovolji samo najnezahtevnije korisnike. Uobičajeni CCD senzor rezolucije 16,1 MP i objektiv raspona 26-130 mm su glavne karakteristike. Nikon je uštedeo tako što je integrisao ekran rezolucije od svega 230k piksela i izostavio optičku stabilizaciju, zbog čega upućujemo zamerku, jer je objektiv svetlosno slab pri maksimalnoj žižnoj daljini (f6.5). Od mogućnosti podešavanja možemo da kažemo da nema gotovo ničega. Izbor se svodi na petnaestak različitih scena i dva automatska režima, od kojih za jedan smatramo da je višak, jer su razlike minimalne. Tu je i „Smart portrait“ režim, u kojem možete primeniti filter za „peglanje“ kože lica.

Nikon L29
Senzor: CCD, 16,1 Mpx
ISO: 80-1600
Zum: 5x (26-130 mm)
Maks. otvor blende: f3.2-f6.5
Video: HD Ready 1280x720p /30 fps
Memorija: SD, SDHC, SDXC
Ekran: TFT LCD, 2,7“, 230.000 px
Dimenzije: 96,4 x 59,4 x 28,9 mm, 160 g
Cena: 8.690 RSD

L330_front34l_on

Nikon CoolPix L330 pripada klasi zum aparata, namenjenoj takođe nezahtevnim kupcima. Glavna razlika u odnosu na model L29 je objektiv čiji je optički raspon 22,5-585 mm, što pruža optički zum od 26x i ekran rezolucije 460k piksela. Senzor ima za 4 MP veću rezoluciju u odnosu na L29, što naravno ne znači da pruža bolje performanse. Što se tiče tehničkih mogućnosti, glavna prednost je što možete podešavati ISO vrednost (do ISO 1600), što kod prethodno pomenutog modela nije moguće. Sve ostalo je više-manje identično. Optička stabilizacija je obavezna na objektivu velikog raspona, pa Nikon nije napravio grešku da je izostavi, kao na CoolPix L29.

Na prvi pogled čini se da Nikon L330 pripada višoj klasi, s obzirom da ima veoma izražen rukohvat i veliki objektiv. Čak je i kućište izrađeno delom od metala sa gumiranim rukohvatom. Nikon je odlučio da i ovaj aparat napaja AA baterijama, ali vam je potrebno četiri komada.

Kvalitet fotografije koji testirani modeli pružaju je veoma sličan. Reprodukcija boja je solidna, kao i merenje svetla. Šum i oštrina nisu na zavidnom nivou. Šum je vidljiv i na najnižim ISO vrednostima, dok je preko ISO 400 veoma izražen, što može predstavljati problem za model L29, jer na njemu nemate mogućnost izbora ove opcije. JPEG kompresija je velika, pa se fotografije ne ističu količinom detalja. Objektiv na skupljem modelu pruža za nijansu bolju oštrinu po uglovima kadra, dok je oštrina centralnog dela gotovo jednaka. Rezolucija video-snimka je 720p, što je solidno, uz napomenu da na modelu L29 ne možete koristiti optički zum tokom snimanja.

Testirani modeli namenjeni su kupcima slabije platežne moći, koji ne žele da se bave podešavanjem aparata i traže potpunu automatiku. Pomenućemo da za sličnu količinu novca možete nabaviti i aparate drugih proizvođača, koji će u nekim aspektima moći da vam pruže malo više.

Nikon L330
Senzor: CCD, 20,2 Mpx
ISO: 80-1600
Zum: 26x (22,5-585 mm)
Maks. otvor blende: f3.1-f5.9
Video: HD Ready 1280x720p /30 fps
Memorija: SD, SDHC, SDXC
Ekran: TFT LCD, 3“, 460.000 px
Dimenzije: 111,1 x 76,3 x 83,3 mm, 430 g
Cena: 22.000 RSD

www.nikon.com

Leave a Reply