Početna Broj 169 Za (letnju) avanturu – Nikon Coolpix AW120

Za (letnju) avanturu – Nikon Coolpix AW120

Sezona odmora i akcije je pred vama, a ako sve ne zabeležite fotoaparatom, kao da se ništa nije ni dogodilo...

Momacki auto – Infiniti HEADER

Prosečan korisnik fotoaparata želi da ga koristi u svakoj situaciji, da pravi dobre fotografije i filmove, da ima veliku autonomiju, da nije skup, i da, po mogućnosti, izdržava slučajne padove. Ovo poslednje se retko kada može naći. Ipak, Nikon je razmišljao i na tu temu. Već nekoliko godina, pred leto, Nikon lansira nov model, sposoban da „pregrmi“ lakši pad, da se kupa sa vama, a bogami i da zaroni u morske dubine.

Da bi bio na visini zadatka, Nikon AW120 je veoma kompaktan, jer je tako najlakše izvršiti zadatak zaštite od udaraca, padova, prodora vode u unutrašnjost, i od niskih temperatura. Zbog pomenute kompaktnosti nema pokretnih delova, pa je zum ograničen prostorom u kućištu. Ako sa te strane posmatramo ugrađeni zum od 5x, to je sasvim razumljivo, ali svakodnevna praksa nas je navela da zažalimo što nema 10x optičko uvećanje.

10 saveta Instagram IN PAGE

Princip korišćenja je veoma lak – ili ćete izabrati „Easy auto mode“ i pustiti aparat da sam bira neku od 19 scena, ili ćete sami, svaki put pre nego što fotografišete, odabrati odgovarajuću opciju. Preporučujemo da se ne oslanjate u potpunosti na automatiku, jer ne prepoznaje svaki put scenu pred sobom. U krajnjem slučaju, vi znate šta fotografišete, a ikonice koje označavaju režime su dovoljno intuitivne da ne možete pogrešiti.

Kako je počela sezona odmora, testirali smo AW120 u njegovom prirodnom okruženju, na moru. Za taj ambijent Nikon je spremio opcije za fotografisanje pejzaža, plaže, riba, kućnih ljubimaca (ako ih vodite) i panorama od 180 i 360 stepeni. Eventualno, ako vam ostane snage za veče/noć, tu su modovi za sumrak, mrak, žurke na zatvorenom i vatromet. Ako izaberete pravi mod, fotografije će biti izvanredne. Fotografije sa plaže su blago svetlije i imaju blagi plavi filter, dok je mod za podvodno slikanje malo tamniji. Pri njegovom odabiru, aparat vas dodatno upozorava da proverite zaštitni poklopac za bateriju, memorijsku karticu i priključke za povezivanje.

Leave a Reply