Početna Broj 169 Za (letnju) avanturu – Nikon Coolpix AW120

Za (letnju) avanturu – Nikon Coolpix AW120

Sezona odmora i akcije je pred vama, a ako sve ne zabeležite fotoaparatom, kao da se ništa nije ni dogodilo...

Panasonic TV

Prosečan korisnik fotoaparata želi da ga koristi u svakoj situaciji, da pravi dobre fotografije i filmove, da ima veliku autonomiju, da nije skup, i da, po mogućnosti, izdržava slučajne padove. Ovo poslednje se retko kada može naći. Ipak, Nikon je razmišljao i na tu temu. Već nekoliko godina, pred leto, Nikon lansira nov model, sposoban da „pregrmi“ lakši pad, da se kupa sa vama, a bogami i da zaroni u morske dubine.

Da bi bio na visini zadatka, Nikon AW120 je veoma kompaktan, jer je tako najlakše izvršiti zadatak zaštite od udaraca, padova, prodora vode u unutrašnjost, i od niskih temperatura. Zbog pomenute kompaktnosti nema pokretnih delova, pa je zum ograničen prostorom u kućištu. Ako sa te strane posmatramo ugrađeni zum od 5x, to je sasvim razumljivo, ali svakodnevna praksa nas je navela da zažalimo što nema 10x optičko uvećanje.

ATV & NAUTICA 2020

Princip korišćenja je veoma lak – ili ćete izabrati „Easy auto mode“ i pustiti aparat da sam bira neku od 19 scena, ili ćete sami, svaki put pre nego što fotografišete, odabrati odgovarajuću opciju. Preporučujemo da se ne oslanjate u potpunosti na automatiku, jer ne prepoznaje svaki put scenu pred sobom. U krajnjem slučaju, vi znate šta fotografišete, a ikonice koje označavaju režime su dovoljno intuitivne da ne možete pogrešiti.

Kako je počela sezona odmora, testirali smo AW120 u njegovom prirodnom okruženju, na moru. Za taj ambijent Nikon je spremio opcije za fotografisanje pejzaža, plaže, riba, kućnih ljubimaca (ako ih vodite) i panorama od 180 i 360 stepeni. Eventualno, ako vam ostane snage za veče/noć, tu su modovi za sumrak, mrak, žurke na zatvorenom i vatromet. Ako izaberete pravi mod, fotografije će biti izvanredne. Fotografije sa plaže su blago svetlije i imaju blagi plavi filter, dok je mod za podvodno slikanje malo tamniji. Pri njegovom odabiru, aparat vas dodatno upozorava da proverite zaštitni poklopac za bateriju, memorijsku karticu i priključke za povezivanje.

Leave a Reply