Početna Broj 178 Za poneti i ponositi se – Lenovo ThinkPad Helix

Za poneti i ponositi se – Lenovo ThinkPad Helix

Sposobni Windows tablet i mali poslovni računar u jednom, praktičnom i dopadljivom pakovanju.

blank
ATV & NAUTICA 2020

U prethodnih godinu-dve na tržištu se pojavilo mnoštvo hibridnih uređaja koji istovremeno mogu da posluže kao napredni Windows tablet ili mali laptop sposoban da obavi osnovne zadatke čak i u poslovnoj primeni. Jedan od najboljih predstavnika ove kategorije je i novi Lenovo Helix, drugi po redu u seriji koja zaslužuje pažnju publike. Krase ga štedljivi procesor poslednje generacije, vrhunski ekran sa podrškom za elektronsku olovku i opciona tastatura koja ga pretvara u ultrabook računar.

Kao tablet
Helix je tipičan predstavnik poslovne ThinkPad serije, o čemu ne svedoči samo prepoznatljivi znak sa zadnje strane, već pre svega kvalitet izrade kućišta i dizajn koji krase tamne mat površine i oreol robustnosti. Ipak, kućište je veoma tanko, kao što i priliči tabletu. Kad smo već kod prostora pozadi, tu je smešten i objektiv kamere u rezoluciji 5 megapiksela. Kao što je običaj kod tableta, ne radi se o vrhunskom rešenju, ali je kvalitet snimaka sasvim pristojan. Mnogo je korisnija veb kamera sa prednje strane, u rezoluciji 2 Mpx, koja služi za komunikaciju.

ATV & NAUTICA ATV

Pozadi se nalazi i čitač otiska prsta, obavezan dodatak na Lenovo poslovnim modelima, jer obezbeđuje sigurnost poslovnih podataka. Veći deo prednje strane zauzima ekran dijagonale 11,6 inča, koji istovremeno određuje i dimenzije uređaja. Reč je o IPS panelu u punoj HD rezoluciji (1920×1080 piksela). Slika je jasna i oštra, sa dobrim kontrastom i pravilnim zasićenjem boja. Detalji, pogotovo u desktop aplikacijama, jesu nešto sitniji, ali je tu olovka koja obezbeđuje preciznost (vidi okvir). U tablet režimu je verovatnije da ćete koristiti takozvane „metro“ aplikacije, a u Lenovu su preinstaliranom setu dodali još nekoliko korisnih softverskih alata. Za smeštaj podataka i instalaciju programa imate na raspolaganju 128 gigabajta prostora na SSD disku, a postoji i varijanta od 256 GB. Tu je i 4 GB radne memorije, što je značajno više nego kod većine hibridnih Windows tableta.

Krase ga štedljivi procesor poslednje generacije, vrhunski ekran sa podrškom za elektronsku olovku i opciona tastatura koja ga pretvara u ultrabook računar.

ThinkPad-Helix-Ultrabook-KBD_03

Sa tastaturom
Na testiranje smo dobili osnovnu verziju dodatne hardverske tastature sa tačpedom. Model je nazvan Ultrabook Kebyoard jer tablet pretvara u tanki računar. Raspored tastera je klasičan, a njihova veličina, oblik i hod prepoznatljivi su sa drugih Lenovo modela i dobro odmereni, za udobno kucanje bez kompromisa. Tačped je prostran i precizan, sa posebno obeleženim prostorom tastera. Neobično je rešenje za povezivanje uređaja sa tastaturom. Naime, tablet se samo naslanja na donji deo tastature, tako da je otežana upotreba na neravnim površinama. Srećom, povezivanje tastature i tela kućišta deluje mnogo sigurnije za transport, pa će tastatura poslužiti i kao zaštita za ekran.

Druga opcija je nabavka Ultrabook Pro tastature, a tada dobijate klasičan laptop kod kojeg su dve celine čvrsto povezane. Takođe, naprednija tastatura poseduje i dodatnu bateriju, čime se autonomija upotrebe povećava sa nekih 8 na čak 12 sati prosečnog korišćenja. Pro tastatura poseduje još i dobro poznati zaštitni znak ThinkPad familije – mali crveni džojstik u sredini, između tastera. U oba slučaja dobijate i dodatni USB port za povezivanje eksternih uređaja.

U poslu
Najviše nas je interesovalo kako će se u praksi pokazati Intelov Core M procesor. Reč je o veoma štedljivoj 64-bitnoj jedinici sa dva jezgra, 4 megabajta keš memorije i radnim taktom od 1,2 gigaherca. Nova arhitektura obezbeđuje dobre performanse i pored nominalno male brzine, a tu je i turbo režim, kada se frekvencija diže na 2,9 GHz. Na većinu zadataka koje prosečan korisnik može pred njega da postavi Lenovo Helix 2 će spremno odgovoriti. Pokušali smo da ga opteretimo i malo ozbiljnijim aplikacijama, poput alata za razvoj softvera i obradu grafike. Tu se dešavalo povremeno „štucanje“, kakvo smo doživljavali na Atom procesorima. Ipak, Core M je daleko napredniji i značajno brži, tako da, osim u opisanim ekstremnim slučajevima, ThinkPad Helix potpuno može da zameni laptop i još pri tome posluži kao moćni multifunkcionalni tablet.

Olovka
Jedna od veoma korisnih funkcionalnosti uređaja koji predstavljamo je i elektronska olovka za upravljanje korisničkim okruženjem, unos teksta slobodnom rukom, skiciranje i hvatanje beleški. Svi koji su koristili namenske olovke znaju za njihove prednosti i jednostavnost upotrebe na potpuno prirodan način. Ono zbog čega je ona posebno korisna na Helix tabletu tiče se malog ekrana u visokoj rezoluciji. Naime, bez obzira na to što je Windows 8 prilagođen za upravljanje dodirom čak i u „desktop“ režimu, pomenuta visoka rezolucija ozbiljno narušava iskustvo i preciznost. Tu na scenu stupa olovka, koja u potpunosti zamenjuje miša, čak je i brža, pogotovo nakon što se na nju potpuno priviknete. Olovka koja dolazi uz Helix dovoljno je velika za udobno držanje u ruci, a na obe dostupne tastature postoji spremište koje će vam pomoći da je ne zagubite.

ThinkPad-Helix-Ultrabook-KBD_02

Lenovo ThinkPad Helix 2
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Core M, 1,2 GHz
RAM: 4 GB
Disk: 128 SSD
Optika: –
Grafika: Intel HD 5300
Ekran: IPS, 11,6“, 1920×1080 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth, Ethernet
Portovi: 1xUSB + 1xUSB, microHDMI, VGA, veb kamera
Masa: 800 g bez tastature
Ekstra: MicroSD port, elektronska olovka, čitač otiska prsta
Cena: uzorak
www.lenovo.rs

Leave a Reply