Početna Broj 167 Život u fokusu – Samsung NX30

Život u fokusu – Samsung NX30

Nova perjanica Samsungove ponude CSC fotoaparata opravdao je visoka očekivanja u svakom pogledu

blank
ATV & NAUTICA ATV

Već duži niz godina DSLR fotoaparati nameću se kao prvi izbor profesionalaca i ambicioznijih amatera, koji u njima vide najsveobuhvatnije, najrobustnije i najbrže alatke za kreiranje fotografija vrhunskog kvaliteta. Između ovih i klasičnih digitalnih fotoaparata postoji očigledna praznina, koju proizvođači pokušavaju da popune tzv. CSC (Compact System Camera) uređajima, koji se svojim osobinama približavaju DSLR aparatima (kvalitet slike, brzina), zadržavajući pritom kompaktnu konstrukciju i jednostavnost kakvi odlikuju klasične digitalce.

NX30 je nova Samsungova uzdanica na CSC tržištu. Reč je o aparatu koji omogućava snimanje fotografija dinamičnog kolorita uz pomoć naprednog APS-C CMOS senzora rezolucije 20,3 Mpx, koji digitalizuje fotografije s naglašenim prednjim planom i pozadinskom zamućenošću, stvarajući efekat dubinske oštrine koja je karakteristična za aparate sa ogledalima. Na spisku noviteta je i napredni NX AF System II, koji obezbeđuje brzo i procizno automatsko izoštravanje, neophodno u situacijama kada je potrebna „brza ruka“, odnosno velika brzina snimanja. Tome doprinose i „živahan“ otvor blende (1/8000 sekundi) i funkcija za kontinuirano snimanje. Sofisticirani DRIMeIV procesor i snažni DSP endžin odgovorni su za vanserijske performanse. Aparat krasi i visok nivo osetljivosti na svetlo, koja se kreće u rasponu od ISO 100-25600, što omogućava snimanje kvalitetnih fotografija u uslovima slabog osvetljenja.

ATV & NAUTICA ATV

Pored nekih osobina koje pozajmljuje od prethodnih NX modela (potvrđeno kvalitetan senzor, pre svega), NX30 nudi i neke upečatljive inovacije, kao što su ergonomski oblikovano „DSLR-oliko“ kućište, vrhunski 3-inčni Super AMOLED LCD ekran osetljiv na dodir, EVF i mnoštvo opcija za povezivanje, od kojih su neke unikatne. Korisna je i mogućnost rotiranja ekrana do 180 stepeni u stranu, odnosno 270 stepeni u pravcu gore-dole. Video-zapise aparat beleži u 1080p rezoluciji, brzinom od 60 ili 30 sličica u sekundi, a postoji i mogućnost snimanja u formatu prilagođenom za postavljanje na veb. Pored WiFi i NFC konekcija upotpunjenih aplikacijom za daljinsko upravljanje koja omogućava fotografisanje, pregled, preuzimanje i otpremanje fotografija, NX30 ima mogućnost direktnog povezivanja na internet preki WiFi hotspota. Fotografije se mogu otpremati direktno na Facebook ili Dropbox (prvi fotoaparat s ovom mogućnošću), a putem funkcije AutoShare svaka fotografija se može automatski proslediti u smartfon ili tablet, i to u predefinisanoj rezoluciji.

NX30_03-(1)

Kućište je neznatno veće u odnosu na prethodni model iz serije (NX20), ali je zato prednji grip značajno veći i udobniji, tako da pruža veću stabilnost; dobroj ergonomiji doprinosi i nešto drugačiji raspored upravljačkih tastera, koji su uvek na dohvat ruke i čije se funkcije mogu prilagođavati. Tačskrin funkcionalnost omogućava jednostavno, brzo i precizno podešavanje parametara fotografisanja, a sličnu funkciju obavljaju i mehanički tasteri, što će olakšati prilagođavanje na ekranske komande korisnicima koji nisu navikli na upravljanje putem ekrana.

Prava vrednost ovog aparata uviđa se na planu performansi, naročito kada je brzina automatskog fokusiranja u pitanju (napredak je naročito uočljiv tokom rada u mračnijem ambijentu). Manuelno fokusiranje direktnim odabirom tačke fokusa na ekranu pruža svu potrebnu udobnost, a za bolju preciznost zadužena je MF-assist funkcija, koja petostruko uveličava segment kadra koji se postavlja u žižu (ovo je posebno korisno pri izradi portreta i drugih scena s malom prostornom dubinom). Veoma smo zadovoljni i načinom na koji NX30 podešava kontrast i osvetljenje, jer konstantno postiže odličan balans između svetlosti i senke, čak i pri fotografisanju s dugom ekspozicijom.

Što se kvaliteta fotografija tiče, utisci su više nego pozitivni. U ISO opsegu od 100 do 400 na slikama jedva da ima šuma, i to samo u RAW zapisima (JPEG-ovi su adekvatno procesirani i potpuno lišeni šuma, bez značajnijeg gubitka detalja, čak i pri ISO vrednosti od 800). Viši stepen redukcije šuma, koji ima vidno negativan efekat na oštrinu i detaljnost JPEG slike, javlja se tek pri ISO 3200. NX30 se odlikuje i verodostojnom reprodukcijom boja u gotovo svim uslovima, uz povremenu sklonost ka preteranom zasićenju jako osvetljenih objekata. Dinamički opseg je odličan, a ostvaren je pomoću funkcija Smart Dynamic (posvetljava senke i zatamnjuje svetlo na snimljenoj fotografiji) ili HDR (interponira tri različito eksponirane fotografije u jednu).

Postoji više nego dovoljno razloga da se NX30 razmotri kao sveobuhvatno rešenje za sve potrebe prosečnih, ali i naprednijih korisnika koji tragaju za zdravom alternativom skupljim DSLR aparatima. Ako brojne inovacije, kvalitet fotografija, odlične performanse, kompaktno ergonomsko kućište i napredne mogućnosti za povezivanje i deljenje fotografija ne zvuče kao dobri argumenti, prestižna TIPA nagrada u kategoriji „Best CSC Advanced“, koju je NX30 osvojio velikom većinom glasova, sigurno hoće.

Samsung NX30
Senzor: CMOS 20,3 Mpx (23,5×15,7 mm)
ISO: 100 – 25.600
Zum: 3x
Video: 1080p / 60 fps
Memorija: SD, SDHC, SDXC, UHS-1
Ekran: Super AMOLED 3“, 720×480 px
Povezivanje: WiFi, NFC, HDMI
Dimenzije: 127 x 95,5 x 41,7 mm; 375 g
Cena: 1200 EUR (sa objektivom)
www.samsung.rs

Leave a Reply