Početna Broj 169 Zlatna sredina – Samsung NX mini

Zlatna sredina – Samsung NX mini

Najmanji i najlakši mirrorless fotoaparat sa izmenjivim objektivima, kao poručen za poštovaoce selfi „kulta“

ATV & NAUTICA 2020

Agresivan nastup na tržištu digitalnih fotoaparata Samsung nastavlja jednim neobičnim modelom aparata bez ogledala. Reč je o iznenađujuće kompaktnom, ali veoma dobro opremljenom aparatu sa izmenjivim objektivima i rotirajućim ekranom, koji može da se orijentiše prema korisniku i omogući mu da napravi autoportret iz snova. Rečju, spravica kao poručena za pripadnike „selficentrične“ generacije.

NX mini je zanimljiv iz više razloga. To je uređaj koji popunjava prazninu između mobilnih telefona i point&shoot digitalaca s jedne, odnosno DSRL i mirrorless aparata s druge strane. Zahvaljujući omalenom 20-megapikselnom senzoru od jednog inča, aparat je dovoljno kompaktan da se nosi u džepu, ali je veći od mobilnog telefona, u odnosu na kojeg nudi bolji kvalitet fotografija. Takođe, ovaj intrigantan uređaj je značajno manji od bilo kod drugog modela sa izmenjivim objektivima.

ATV & NAUTICA 2020

Main-3-NX-mini

Simpatičan, razdragan i nostalgičan – to su reči kojima se u najkraćem može predstaviti NX mini. Aparat je sličnog oblika i završne obrade kao njegov stariji brat NX300, što uključuje i „kožastu“ teksturu kućišta, koje se može naći u braon, beloj ili crnoj boji; na raspolaganju su još i bledozelena boja, koja je krasila fotoaparate tokom šezdesetih godina prošlog veka, kao i jarkoružičasta varijanta, namenjena korisnicima koji tokom „selfiranja“ žele da privuku dodatnu pažnju okoline.

Uređaj udobno leži u ruci i jednostavan je za korišćenje i manipulaciju jednom rukom. Upravljački tasteri, njih deset, su lepo raspoređeni sa desne strane ekrana i obezbeđuju brz pristup svim opcijama aparata. Neobično za ulazne, ali mnoge modele srednje klase, NX mini nudi programabilan taster za brži pristup opcijama za podešavanje – taster postavljen sasvim dole desno briše fotografije u režimu albuma, ali tokom snimanja omogućava i pozivanje neke od šest funkcija, kao što je opcija za podešavanje balansa bele boje, koja je u drugim aparatima često „zakopana“ duboko u menijima (a veoma je korisna kada brzo treba prilagoditi tonalitet boje u uslovima lošijeg osvetljenja). Drugim opcijama se pristupa dodirivanjem odgovarajućih ikonica na tačskrinu. Pored ugrađenog blica, NX mini nudi i mogućnost „prišrafljivanja“ dodatnog, jačeg blica, koji se isporučuje u naprednijem prodajnom paketu. U osnovnom paketu nalazi se i sasvim pristojan širokougaoni 9mm objektiv (ekvivalent 24,3 mm) sa trostrukim uvećanjem, koji može da uhvati do tri osobe u selfiju, uz nešto jaču distorziju po obodima. Samsung je pripremio i tri dodatna izmenjiva sočiva: NX-M devet-milimetarski F3.5 ED širokougaoni objektiv dizajniran je za snimanje pejzaža i autoportreta, NX-M 9-27 mm F3.5-5.6 ED OIS ima male dimenzije, a NX-M 17 mm F1.8 OIS omogućava snimanje objekata bogatih detaljima, koji se izdvajaju od okoline. Uz njih će moći da se koriste i 15 postojećih NX objektiva, ali preko dodatnog adaptera.

Minijaturni senzor zauzima tek trećinu prostora koji okupiraju APS-C senzori u većini DSLR i mirrorless aparata (uključujući i Samsungova), a još jedino Nikon 1 koristi sličan čip i izmenjive objektive. Sabijanje čitavih 20 megapiksela na tako mali senzor povlači za sobom rizik od gubitka detalja na fotografijama, naročito u uslovima slabijeg osvetljenja. No, za razliku od drugih modela kamera (i telefona) sa malim senzorima, NX mini koristi senzor s pozadinskim (back-side) osvetljenjem, koje omogućava da se do piksela probije više svetla u odnosu na standardne CMOS senzore.

Performanse u uslovima slabijeg osvetljenja su iznenađujuće dobre, uzimajući u obzir veličinu senzora.

Kvalitet fotografija snimljenih na dnevnom svetlu je izvanredan, zahvaljujući upačetljivim bojama koje su gotovo na ivici prezasićenja, oštrim detaljima i minimalnom šumu. Doduše, poneki snimak može biti preeskponiran, dok je dinamički opseg prosto fenomenalan, bilo da koristite HDR ili Smart Range+ režim prilikom snimanja. Performanse u uslovima slabijeg osvetljenja su iznenađujuće dobre, uzimajući u obzir veličinu senzora, tako da fotografije zadržavaju oštrinu i do ISO 1600 vrednosti, što i mnogim „ozbiljnijim“ aparatima ne polazi uvek za rukom. Što se videa tiče, NX mini pokretne slike snima u full HD rezoluciji brzinom od 30 sličica u sekundi (standard za ovu klasu), podjednako dobro kao što to radi sa fotografijama. U mračnom okruženju, međutim, pad kvaliteta snimka je veći nego u slučaju fotografija.

U napredne karakteristike ovog aparata svakako treba svrstati i mogućnost povezivanja na WiFi infrastrukturu, kao i razmenu sadržaja preko NFC veze. Zanimljiva je mogućnost automatskog bekapovanja, „daljinskog“ tražila (slika sa ekrana fotoaparata prenosi se na ekran mobilnog telefona) i korišćenja aparata kao bežične kamere (Baby Monitor režim).

Samsung NX mini
Senzor: CMOS 20,3 Mpx (13,2×8,8 mm)
ISO: 100 – 25.600
Zum: 3x
Video: 1080p / 30 fps
Memorija: microSD
Ekran: Super TFT LCD 3“, 320×480 px
Povezivanje: WiFi, NFC
Dimenzije: 110,4 x 61,9 x 22,5 mm; 196 g
Cena:
NX mini lens 9mm – 45.990 RSD
NX mini lens 9-27mm – 55.990 RSD
www.samsung.rs

Leave a Reply