Početna Trends Aluminijumska baterija puni telefon za jedan minut

Aluminijumska baterija puni telefon za jedan minut

TL-10 saveta za Instagram HEADER

Američki naučnici pozdravljaju napredak u tehnologiji koji će obezbediti bezbedniju, više praktičnu i zeleniju zamenu za laptopove i mobilne telefone. Tvrde da su izmislili novu bateriju za pametne telefone, koja će biti potpuno napunjena za samo jedan minut. Kroz istraživanja i razvoj su stvorili aluminijumsku bateriju koje će moći da zameni trenutne litijumske baterije koje se koriste u laptopovima i mobilnim telefonima. Pored već gore spomenutog „jedinstvenog vremena punjenja“ aluminijumska baterija će biti bezbednija u odnosu na litijum-jonsku bateriju.

TOP 5 App za bolje pamcenje

Objavljivanjem nalaza u časopisu „Nature“, Hongjie Dai, inače profesor hemije na Univerzitetu Stanford, je video kao neverovatan napredak u tehnologiji baterija koja je otišla dalje u odnosu na prethodne pokušaje koji koriste aluminijum. On je još dodao: „Stvorili smo punjivu aluminijumsku bateriju koja može da zameni postojeće baterije kao što su alkalne, koje su loše za okolinu, i litijum-jonske koje često mogu da izazovu vatru. Naša nova baterija neće izazvati vatru čak i ako je probušite. Milioni korisnika koriste AA i AAA baterije od 1.5 volt, ali naša punjiva aluminijumska baterija proizvodi oko dva volta. To je više nego što je iko ikada uspeo sa aluminijumom“. Prototip ove baterije je trajniji i može da izdrži više od 7.500 ciklusa (ciklus pražnjenje-punjenje) bez bilo kakvog gubljenja kapaciteta i prevazilazi dosadašnje aluminijumske baterije koje su umirale samo nakon 100 ciklusa, dok tipična litijum-jonska baterija traje oko 1.000 ciklusa. Ovo je prva ultra brza aluminijum-jonska baterija koja je napravljena sa stabilnošću tokom 1.000 ciklusa.

Da dodamo da su sami istraživači predložili, da zbog novog izgleda, ove baterije bi mogle da se koriste za skladištenje obnovljive energije na elektro mreži. Ko-autor Ming Gong je rekao: „Još jedna karakteristika aluminijumske baterije je fleksibilnost. Možete je saviti ili preklopiti, tako da ima potencijal za upotrebu u fleksibilnim elektronskim uređajima. Aluminijum je takođe jeftiniji metal od litijuma“.

Leave a Reply