Početna Broj 193 Banke uče od svojih klijenata

Banke uče od svojih klijenata

Banke danas, više nego ikada pre, moraju da uče od svojih klijenata i potencijalnih korisnika. Izlaze u susret njihovim potrebama – a to mesto susreta može da bude mobilna ili web aplikacija, društvena mreža, telefonski poziv ili fizička ekspozitura

Stalne tehnološke promene utiču i na tradicionalno bankarstvo kakvo poznajemo, koje je na pozitivan način „uzdrmano“ i sa više motiva ulazi u sektor inovacija. Više nije dovoljno da se banke samo prilagođavaju postojećim potrebama klijenata, nego i da strateški predvide u kom pravcu će se u budućnosti razvijati trendovi. U bankarstvu se dešavaju promene u pogledu korporativne kulture i pomeraju se granice u digitalnom poslovanju.

U našem regionu, Sosijete ženeral je među prvim bankama u Srbiji prihvatila izazove digitalne ere. Krajem prošle godine lansirana je prva onlajn ekspozitura u našoj zemlji koja je omogućila klijentima da obavljaju i složenije bankarske usluge, kao što je uzimanje keš kredita, bez ijednog dolaska u banku. Novi, napredni servisi u elektronskom bankarstvu klijentima su omogućeni uz pomoć digitalnog potpisa, odnosno kvalifikovanog digitalnog sertifikata koji se koristi za formiranje kvalifkovanog digitalnog potpisa. Korisnicima digitalnog sertifikata dostupna su slobodna plaćanja u domaćem platnom prometu, a svaki klijent može da ispostavi bilo koji nalog bez potrebe da ga prethodno najavi banci, a nisu mu potrebni ni tokeni niti SMS kodovi koji se koriste u nekim bankama.

U onlajn ekspozituri, digitalni bankari su na raspolaganju klijentima za video konsultacije sedam dana u nedelji, čak i izvan radnog vremena fizičkih ekspozitura. Klijenti ponekad dođu u situaciju da žele hitno da se konsultuju sa bankarom u vezi sa kreditom, karticom ili, recimo, knjiženjem uplata, ali su sprečeni da posete banku. Tada mogu da sa bilo koje tačke na planeti, od ujutro do uveče, reše sve što im je potrebno, oči-u-oči sa onlajn bankarom.

Najbrža komunikacija jeste onlajn, a korisnicima je najlakše da je vode sa svog pametnog telefona. Kao multičenel banka, imperativ Sosijete ženeral Srbija je da korisnicima izlazi u susret tamo gde klijentima odgovara, a to mesto susreta može da bude mobilna aplikacija, web aplikacija, društvena mreža po izboru, ali i telefonski poziv ili fizička ekspozitura. Bitno je da klijenti imaju na raspolaganju sve opcije koje žele, a ne samo one koje su bankama najekonomičnije.

Banke danas, više nego ikada pre, moraju da uče od svojih klijenata i potencijalnih korisnika. Takođe, startapove koji razvijaju servise iz oblasti finansijskih tehnologija treba da prihvate kao postrek za dalju inovaciju, a ne kao konkurente od kojih bi trebalo strepeti. Zato je Sosijete ženeral Srbija uspostavila strateško partnerstvo sa ICT Hub-om, Centrom za razvoj tehnološkog preduzetništva i u saradnji sa startap zajednicom razvija ponudu koja će klijentima dodatno olakšati svakodnevne finansijske poslove.

Leave a Reply