Početna Broj 186 Brzi internet zahvaljujući dronovima

Brzi internet zahvaljujući dronovima

Koristiće se tehnologija koja će pokretati i 5G mreže, gigabitske brzine što je oko 40 puta brže od 4G mreže.

ATV & NAUTICA 2020

Pristup internet smatramo zdravo za gotovo, iako je zapravo privilegija. Prema istraživanju istraživačke kuće „Internet live stats“, samo oko 40 odsto populacije ima pristup internetu, ili oko 3,3 milijarde ljudi.

Ako uzmemo u obzir da se poslovanje preduzeća Google zasniva uglavnom na internet upitima i pretrazi, jasne su njihove želje da što više ljudi može da koristi internet. Zato nastavljaju sa širenjem njegove dostupnosti, sa idejom da internet bude „prisutan“ i u manje razvijenim zemljama. Već su imali inicijative sa projektom Loon, gde je glavnu reč imao balon koji je lebdeo stratosferom i u prečniku od 80 km preko LTE tehnologije obezbeđivao internet. Njegova mana je bila slaba upravljivost – uglavnom je zavisila od vetra.

ATV & NAUTICA 2020

Za sledeći korak je zadužen projekat SkyBender. Ideja je slična Loon-u, a glavna razlika je u korišćenju „samo-letećih“ dronova na solarni pogon, kojima se može upravljati. Probe se već vrše u Novom Meksiku.

Google koristi dronove raspona krila od 50 metara, sa solarnim napajanjem i istražuje kako da preko njih isporuči širokopojasni internet iz vazduha. Na zemlji je postavljeno nekoliko različitih primopredajnika koji u izolovanom području vrše transfer podataka. U eksperimentima se koriste milimetarski talasi za radio prenos, što je jedna od tehnologija na kojoj se zastupa 5G prenos podataka. Teoretski je moguć Gbps prenos, što je više desetina puta više nego trenutno aktuelni 4G LTE sistem.

Prednost novog spektra talasa je što je u opsegu koji nije zakrčen kao postojeći – neće biti interferencije ili neke druge smetnje u vezama. Mana je manji domet: 4G ima deset puta jači signal.

Leave a Reply